Τετέλεσται. Τα θέλουν όλα και τώρα

Η δεύτερη τηλεδιάσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, για τα αποτελέσματα της οποίας ενημερώνει αυτή την ώρα την κυβερνητική επιτροπή, εκτός από την κατ’ αρχήν συμφωνία, κατέληξε σε δύο κρίσιμες αποφάσεις:

* Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα ολοκληρωθεί όχι το 2015, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο, αλλά το 2014, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα. «Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» επισημαίνονταν στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

* Η επίσπευσή του προκαλεί και νέο γύρο συζητήσεων για το είδος των μέτρων που θα συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο. Για «επανέναρξη της αξιολόγησης, η οποία θα περιλαμβάνει και συζητήσεις για πολιτικές», έκανε λόγο με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κυβέρνηση και τρόικα επανασχεδιάζουν το Μεσοπρόθεσμο, υπό το βλέμμα των αγορών, τις διαθέσεις των οποίων επιδιώκουν να μετριάσουν και φέρνουν νωρίτερα όλο το πακέτο μέτρων, επιδιώκοντας και άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα, αρχής γενομένης από το 2011.

Το συνολικό πακέτο των 28,35 δισ. ευρώ πρέπει να εξευρεθεί όχι μέχρι το 2015, αλλά έως το 2014, οπότε και το έλλειμμα θα πρέπει να έχει περιοριστεί στο 1% ή στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί και ο φετινός στόχος για έλλειμμα 7,6%. Και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έρχεται νωρίτερα, καθώς η τρόικα πιέζει προς αυτό, απαιτώντας οι δόσεις του δανείου να πηγαίνουν μόνο για εξόφληση τόκων και ομολόγων.

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν τη νύχτα κάνουν λόγο για «ικανοποιητική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις κλείνοντας το πρώτο ραντεβού στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα.

Στο μεταξύ τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα γράφοντας «μέτρο μέτρο» το νέο Μεσοπρόθεσμο, καθώς, όπως αποδείχτηκε, το αρχικό σχέδιο δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η αρχή γίνεται από τα μέτρα του 2011 δεδομένης και της τρύπας του φετινού προϋπολογισμού που υπολογίζεται στα 1,7 δισ. ευρώ και η οποία βάσει εκτιμήσεων της τρόικας μπορεί να κλείσει με μέτρα άνω των 2 δισ. ευρώ.

Στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι είχαν και τα επικαιροποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία, εξετάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνατότητες επίσπευσης ορισμένων μέτρων του Μεσοπρόθεσμου.

Στο τραπέζι των σκληρών διαπραγματεύσεων βρίσκεται πλήθος μέτρων, τόσο φορολογικά -άμεσης απόδοσης για να καλυφθούν οι αποκλίσεις του έτους όσο και δαπανών, που είναι μέτρα μόνιμης απόδοσης κυρίως για το επόμενο έτος, που εστιάζονται κυρίως σε:

* Απολύσεις περίπου 58.000 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

* Εργασιακή εφεδρεία κατ’ αρχήν για 20.000-30.000 υπαλλήλους.

* Απολύσεις απασχολούμενων με συμβάσεις αορίστου χρόνου τόσο στον ευρύτερο όσο και στο στενό δημόσιο τομέα.

* Μείωση 40% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ενιαίου μισθολογίου.

* Πλαφόν στις συντάξεις.

* Περικοπή του εφάπαξ.

* Μείωση του αφορολογήτου ορίου, με την τρόικα να προκρίνει το αρχικό σενάριο των 6.000 ευρώ, που θα προκαλέσει και επιβολή κεφαλικού φόρου σε εισοδήματα από 6.000 ευρώ και πάνω από το 2012.

* Εφάπαξ ή μεγαλύτερη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η χειμερινή περίοδος.

* Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα παρασύρει όλους τους φόρους και τα τέλη στα ακίνητα, όπως το νέο ειδικό τέλος ακινήτων, το ΤΑΠ, καθώς και τις μεταβιβάσεις.

Η επίτευξη της τελικής συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ .

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=311376

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *