Τελευταίο αντίο στη μεγάλη Κυρία της Δημόσιας Υγείας

ΜερόπηΒιολάκηΤο Υπουργείο Υγείας αποχαιρετά σήμερα στις 12.00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών την ιατρό Μερόπη Βιολάκη Παρασκευά, επίτιμη Γενική Διευθύντρια Υγείας του Υπουργείου Υγείας, η οποία απεβίωσε στις 10 Δεκεμβρίου 2013 έχοντας αφιερώσει όλη τη ζωή και την ενέργειά της στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας.

Η Μερόπη Βιολάκη Παρασκευά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1940 και συνέχισε με ζήλο την εκπαίδευσή της σε χώρες του εξωτερικού. Το 1949 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ροκφέλερ, φοιτώντας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαντ, όντας η πρώτη Ελληνίδα γιατρός στην οποία απονεμήθηκε ο μεταπτυχιακός τίτλος Δημόσιας Υγείας. Επίσης, το 1952 με υποτροφία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μετεκπαιδεύτηκε στο εργαστήριο Κεντρικής Δημόσιας Υγείας Colindale (Αγγλία), του οποίου την υψηλή εποπτεία είχε ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, σταδιοδρόμησε στην Κρατική Υπηρεσία Υγείας και το 1971 έλαβε τον ανώτατο βαθμό του Γενικού Διευθυντή Υγιεινής. Από το 1977, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, έως το τέλος της ζωής της, διετέλεσε άμισθη σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας για θέματα Δημόσιας Υγείας.

Η Μερόπη Βιολάκη Παρασκευά έτυχε πληθώρας διακρίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την προσφορά της στη Δημόσια Υγεία. Το 1981 υπήρξε η πρώτη γυναίκα Ευρωπαία, η οποία εξελέγη Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΥ από τον οποίο και τιμήθηκε δύο φορές, το 1988 με το βραβείο Leon Bernard αλλά και το 1994 με το χρυσό μετάλλιο Health for All.

Με άσβεστη ζωντάνια και αδιάκοπη θέρμη προσέφερε απλόχερα υποστήριξη σε φορείς, ιδρύματα και οργανισμούς των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, η Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία, η Εταιρεία Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας κλπ.

Η Μερόπη Βιολάκη Παρασκευά υπηρέτησε ταπεινά τη Δημόσια Υγεία με αγάπη για τον άνθρωπο, με επιστημονική γνώση, με ήθος, με αλληλεγγύη και αυτοθυσία, έχοντας ως μοναδικό στόχο της να ζουν οι άνθρωποι καλύτερα και να μην πεθαίνουν πρόωρα.

Το Υπουργείο Υγείας εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους της εκλιπούσας, με τη βεβαιότητα ότι το έργο της θα παραμείνει ως πολύτιμη κληρονομιά για τους συνεχιστές και τους σημερινούς και μελλοντικούς υπηρέτες της Δημόσιας Υγείας.

Οι νεώτεροι συνάδελφοι σίγουρα δεν την είχαν γνωρίσει, εμείς οι παλαιότεροι έχουμε να θυμόμαστε την ευγένεια της και πόσο συνεργάσιμη υπήρξε σε ενα σωρό θέματα που μας απασχολούσαν.Ηταν της παλιας σχολής που πράγματι εξυπηρετούσε την υγεία αιωνία της η μνήμη.

Παπασταματάκης Γεώργιος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *