Επικίνδυνες ελλείψεις υλικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

λαρισα Εκτακτη επιχορήγηση για την επείγουσα κάλυψη αναγκών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν επικίνδυνες ελλείψεις υλικών, από αναλώσιμα έως και φάρμακα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αναζητά ο διοικητής των διασυνδεομένων νοσοκομείων Λάρισας Αθ. Μητσιός σε συνεννόηση με την διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο ΓΝΛ υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό με αφορμή την ένταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ, ο κ. Μητσιός βρέθηκε αντιμέτωπος με την ήδη γνωστή και πραγματική κατάσταση του νοσοκομείου, δεχόμενος «βροχή» αιτημάτων από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΓΝΛ από τις οποίες προέκυψε πως υπάρχουν επικίνδυνες ελλείψεις υλικών, διαψεύδοντας την εικόνα πως «τα νοσοκομεία έχουν οικονομικό πλεόνασμα».

Σημειώνεται πως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σύντομα θα αντιμετωπίσει πρόσθετο πρόβλημα από τις καθημερινές συνταξιοδοτήσεις προσωπικού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν γίνονται νέες προσλήψεις, τους τελευταίους μήνες δεν είχε διοικητή ενώ η πρόσφατη τοποθέτηση της νέας κοινής διοίκησης υπό τον κ. Μητσιό (σ.σ. μόλις χθες ορκίσθηκε η αναπλ. διοικήτρια του ΠΝΛ) δεν συνοδεύθηκε και από τον διορισμό μελών του νέου ΔΣ των διασυνδεομένων νοσοκομείων.

 

Ετσι με ευθύνη του υπ. Υγείας, δεν έχει διορισθεί ακόμη το νέο Δ.Σ. το οποίο πρέπει να εγκρίνει αποφάσεις για σειρά εκκρεμουσών υποθέσεων , πέραν εκείνων οι οποίες διευθετούνται με απλή υπογραφή του διοικητή.

 

Το αποτέλεσμα είναι, η σημερινή διοίκηση να καλείται να καλύψει κενά και αδράνειες που γιγαντώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με τον κ. Μητσιό να αναζητεί από χθες έκτακτη επιχορήγηση από την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας με αναμόρφωση των προϋπολογισμών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε υγειονομικό υλικό.

 

Το θέμα αναδείχθηκε από τις ελλείψεις σε φάρμακα, με το Φαρμακείο του ΓΝΛ να χρειάζεται άμεσα, περισσότερο από μισό εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες νοσηλευομένων μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2014, με αφορμή και διαδικαστικά θέματα που προκύπτουν από το κλείσιμο του οικονομικού έτους των φαρμακοβιομηχανιών. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς και από τα όσα μεταφέρθηκαν στον κ. Μητσιό το Φαρμακείο του ΓΝΛ μέχρι το κλείσιμο του έτους θα χρειασθεί περί τις 800.000 ευρώ.

 

Με αφορμή όμως το θέμα των φαρμάκων, ο κ. Μητσιός δέχθηκε «βομβαρδισμό» αιτημάτων από υπηρεσιακούς παράγοντες του Νοσοκομείου, αφού σήμερα δεν διαθέτει ούτε αντιδραστήρια για τον έλεγχο του αίματος, η Μονάδα Τεχνητού νεφρού λειτουργεί με φίλτρα που δανείζεται από άλλο νοσοκομείο καθώς δεν υπάρχει ΔΣ στα νοσοκομεία να υπογράψει τη δαπάνη, ενώ δεν υπάρχουν και αναλώσιμα υλικά.

 

Σε ότι αφορά στο υγειονομικό υλικό, το Γενικό Νοσοκομείο «δεν έχει ούτε λευκοπλάστ» όπως χαρακτηριστικά τονίσθηκε στην προηγηθείσα σύσκεψη υπό τον κ. Αγοραστό, στο πλαίσιο της οποίας σημειώθηκε μάλιστα από παρισταμένους και η απορία «πως είναι δυνατόν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να έχει ταμειακό υπόλοιπο 18 εκατ. ευρώ και να μην έχει γάζες»!

 

Στις ελλείψεις υγειονομικού υλικού του ΓΝΛ θα πρέπει να προστεθεί και η έλλειψη ταινιών μέτρησης σακχάρου, με άμεσο αποτέλεσμα την επικίνδυνη για τους ασθενείς, καθυστέρηση στη διάγνωση υπογλυκαιμίας και διαβητικού κώματος τόσο σε επίπεδο επειγόντων όσο και στις κλινικές.

 

Σημειώνεται πως οι κ. Μητσιός επικοινώνησε χθες με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Λάζ. Μακρή ενώ ζήτησε από τις υπηρεσίες του ΓΝΛ να καταγράψουν πλήρως τις ανάγκες.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

http://www.eleftheria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *