Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μεταφέρεται ο ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠεοπυυΥΥ θα μετατραπεί στον εθνικό ασφαλιστικό φορέα – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο – Μόνο τα φαρμακεία θα παραμείνουν στον ΕΟΠΥΥ – Τι προβλέπεται για τους 5.765 γιατρούς του παλαιού ΙΚΑ – Γιατί οι νοσοκομειακοί κατηγορούν τον Άδωνι ότι τους εκδικείται

Τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ στον εθνικό ενιαίο ασφαλιστικό φορέα της χώρας παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης του Οργανισμού. Η μετατροπή θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες – από την κυβέρνηση έχει δοθεί εντολή να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι διαδικασίες και να περατωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο αλλαγής του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει διοικητικές αλλαγές, μετακινήσεις υπαλλήλων και συνενώσεις μονάδων υγείας. Ο νέος ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του από τους συμβεβλημένους ιδιώτες-παρόχους, με τους οποίους είναι ήδη συμβεβλημένος σε διάφορους τομείς, π.χ. γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, αλλά παράλληλα θα πληρώνει τα έξοδα των ασφαλισμένων του στο δημόσιο σύστημα.

 

Όπως προκύπτει από τη χαρτογράφηση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ σε όλη την επικράτεια υπάρχουν 47 νομαρχιακές μονάδες, 53 τοπικές, ένα πολυϊατρείο του τέως ΤΑΞΥ, 98 τοπικά ιατρεία, 25 αποκεντρωμένοι σχεδιασμοί, 113 υπηρεσίες που είναι ενταγμένες σε 27 ιατρεία του ΙΚΑ, 7 σταθμοί άμεσης βοήθειας, 59 σταθμοί προστασίας μάνας και παιδιού, 9 κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, ένα κέντρο προληπτικής Ιατρικής, 2 κέντρα παιδοψυχικής υγιεινής και ένα διαγνωστικό κέντρο. Ειδικότερα, όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα μεταφερθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Ο ΕΟΠΥΥ θα διατηρήσει μόνο τα φαρμακεία μέσω των οποίων θα διατίθενται τα φάρμακα υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους του.

 

Εναλλακτικές για τους γιατρούς

 

Σε ό,τι αφορά τους 5.765 γιατρούς που υπηρετούν στις μονάδες με διάφορες εργασιακές σχέσεις, θα μεταφερθούν επίσης στο ΕΣΥ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, οι γιατροί θα έχουν δικαίωμα ένταξης στις δομές πρωτοβάθμιας του ΕΣΥ με το καθεστώς απασχόλησης του φορέα υποδοχής, δηλαδή με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Αυτό προϋποθέτει ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, γεγονός το οποίο θα πιστοποιείται από έλεγχο της Εφορίας.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι γιατροί του Οργανισμού θα έχουν και άλλη εναλλακτική: εφόσον δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο ΕΣΥ με τους όρους που βρίσκονται και οι άλλοι συνάδελφοί τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί, θα μπορούν να συμβάλλονται με τον Οργανισμό ως ιδιώτες. Θα τους δίδεται δηλαδή η δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις δεχόμενοι τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αλλά προφανώς δεν θα συνεχίζουν να έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον Οργανισμό.

 

Κατά πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των γιατρών του ΕΟΠΥΥ εμφανίστηκαν σύμφωνοι με την προτεινόμενη από το υπουργείο διαδικασία και ζήτησαν μόνο να υπάρχει διοικητικός περιορισμός στις μετακινήσεις τους προς το ΕΣΥ με βάση τα όρια των δήμων όπου σήμερα απασχολούνται.

 

Αντιδράσεις από την ΟΕΝΓΕ

 

Την αξιολόγηση των γιατρών που θα επιλέξουν να μετακινηθούν στο ΕΣΥ ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας.

 

Μάλιστα, ο κ. Βαρνάβας έκανε λόγο για εκδικητική στάση του υπουργείου έναντι των γιατρών και κάλεσε τον υπουργό Υγείας να μην διαλύσει τον ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας και την έντονη αντίδρασή του. Ο υπουργός Υγείας τον αποκάλεσε «ψεύτη», λέγοντας του ότι ακυρώνει τον εαυτό του για τη μεταφορά του συνόλου των υπηρεσιών Υγείας στο ΕΣΥ.

http://www.protothema.gr/greece/article/336113/to-fevrouario-to-telos-tou-eopuu/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *