Πόσοι φεύγουν και πού πάνε οι άνεργοι νέοι;

Ανάμεσα στους πεζούς που περπατούν βιαστικά με έναν χαρτοφύλακα στο χέρι στο Κολωνάκι και το Παγκράτι, δεν συναντάς πια «golden boys», αλλά πολλούς συμπατριώτες μας που συλλέγουν πληροφορίες από διάφορες πρεσβείες για να αποφασίσουν πού θα στρέψουν την επαγγελματική πυξίδα της ζωής τους. Στο Διαδίκτυο, εάν πληκτρολογήσετε «Greeks in…» θα εμφανιστούν εκατοντάδες μέρη (χώρες, πόλεις) ως δεύτερο συνθετικό. Στο Facebook η ελληνική ομάδα στο Κατάρ αριθμεί 128 μέλη, το αντίστοιχο στο Κέιπ Τάουν 218 μέλη, στην Ολλανδία 165 μέλη, στη Φινλανδία 308, στην Τουρκία 185 μέλη κ.α. Στα ενημερωτικά sites για μετανάστευση στην Αυστραλία και στον Καναδά και στα αντίστοιχα fora, εκατοντάδες Έλληνες βρίσκονται συνδεδεμένοι όλο το 24ωρο, καταθέτοντας απορίες και ανταλλάσσοντας απόψεις.

Οι επιλογές μοιάζουν πολλές, αλλά τελικά δεν είναι τόσες, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει χτυπήσει και την πόρτα της Κύπρου, η οποία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μια «ασφαλή» επιλογή για πολλούς Έλληνες επιστήμονες. Έτσι, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών το ενδιαφέρον προσελκύουν οι Σκανδιναβικές χώρες με προεξάρχουσα τη Σουηδία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Προορισμοί «κομμένοι και ραμμένοι» στις ανάγκες των μηχανικών αποτελούν ορισμένα αραβικά κράτη, όπως το Κατάρ, αλλά και ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, όπου η τεχνογνωσία για την κατασκευή π.χ. σιδηροδρόμων, οδικών έργων και αθλητικών εγκαταστάσεων αποτελεί διαβατήριο επιτυχίας.

ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ

«Κάποτε, οι ενδιαφερόμενοι ήταν νέοι έως 30 ετών», μας λέει αρμόδιος σε πρεσβεία βορειοευρωπαϊκής χώρας, «τώρα πια ο μέσος όρος έχει ανεβεί μέχρι και τα πενήντα, πρόκειται πολύ συχνά για οικογένειες ολόκληρες». Η μαζικότητα του κύματος μετανάστευσης δεν φαίνεται μόνο από τις ηλικίες, αλλά και από τα βιογραφικά. «Οι γιατροί ενδιαφέρονταν πάντοτε να μεταβούν στη Σουηδία για να κάνουν την ειδικότητα», επισημαίνει στέλεχος της σουηδικής πρεσβείας, «τώρα, όμως, δεχόμαστε καθημερινά πολλές κλήσεις όχι μόνο από πτυχιούχους, αλλά και από ανειδίκευτους εργάτες, από τεχνίτες κ.ά.».

Αυξημένη και η ζήτηση για Γερμανία, χώρα υποδοχής Ελλήνων μεταναστών και στο παρελθόν, όπου πολλοί νέοι σχεδιάζουν αρχικά να μεταβούν για σπουδές με απώτερο στόχο να αποκατασταθούν επαγγελματικά εκεί. Tα στατιστικά στοιχεία από την ιστοσελίδα του europass, του «ευρωπαϊκού» βιογραφικού, απαραίτητου εφοδίου για την επαγγελματική κινητικότητα εντός της Ευρώπης, μιλούν από μόνα τους. Μέχρι τον Ιούλιο του 2011 οι επισκέψεις στον ιστότοπο από ελληνικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές είχαν φθάσει τις 106.775. Συνολικά, μέχρι και τον Αύγουστο συμπληρώθηκαν 55.073 βιογραφικά από κατοίκους Ελλάδας και 59.350 βιογραφικά από Έλληνες πολίτες όλου του κόσμου.

ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

http://neoskosmos.com/news/el/node/16782

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *