ΠΙΣ: Καμία απόλυση ιατρού δεν θα γίνει ανεκτή. Διάλογος τώρα από μηδενική βάση για τον ΕΟΠΥΥ

ΠΙΣ6-150x120Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2013

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος:

Καμία απόλυση ιατρού δεν θα γίνει ανεκτή

Διάλογος τώρα από μηδενική βάση για τον ΕΟΠΥΥ

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες, από την κυβέρνηση, απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ, εκφράζουν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

«Ούτε μία απόλυση συναδέλφου ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα γίνει ανεκτή και κανένας περιορισμός των ασφαλισμένων στην πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μετά την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας, δεν μπορεί να βρει συμμάχους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βλασταράκος κάλεσε τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, «να σταματήσει να προσβάλλει τους γιατρούς της χώρας και να ξεκινήσει άμεσα δημόσιο διάλογο, από μηδενική βάση, με τα θεσμικά όργανα των γιατρών και χωρίς την ανάμειξη της Task Force Greece στο θέμα της περίθαλψης του πληθυσμού της χώρας».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως «Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι ο δημόσιος κορμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να περιλαμβάνει τις ειδικότητες που υπάρχουν ήδη γιατί αυτό αποβαίνει προς όφελος των ασθενών – δεδομένου ότι και το Ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει χρήματα προκειμένου να υπάρχει μεγάλος αριθμός ειδικών ιατρών για να αντιμετωπίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διαφωνούν με τις πρόχειρες και ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις του κου Υπουργού περί μετατροπής του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, όπως επίσης διαφωνούν και με το να διατυπώνονται εκφράσεις όπως “τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ είναι βαρίδια στο σύστημα”. Διότι οι βασικοί θεσμοί και λειτουργίες του κράτους, ανάμεσά τους και η Υγεία, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται μόνο λογιστικά.

Η Ομοσπονδία δεν έχει αντίρρηση για άμεση ένταξη στο καθεστώς ΠΑΑ (πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης), χωρίς όμως τη θέση σε διαθεσιμότητα ιατρών και με τις προϋποθέσεις που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα ως προς το βαθμολόγιο.

Κάθε άλλος σχεδιασμός υπηρετεί άλλους στόχους και όχι τη βελτίωση του Συστήματος.»

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που απεικονίζουν τη σημερινή κατάσταση και παρουσίασε την πρόταση του Συλλόγου για την αναμόρφωση του δημοσίου συστήματος υγείας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) αποτελεί τον κορμό και το στήριγμα της περίθαλψης των πολιτών. Η προστασία της υγείας αποτελεί πρώτιστα κοινωνική ευθύνη. Η δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού Συστήματος Υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας ασφαλείς και ποιοτικές, πρέπει να αποτελεί επιλογή πρώτης προτεραιότητας, ιδιαίτερα στην κρίση που περνάμε σήμερα.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε την δυνατότητα πρόσβασης σε όλους και όχι μόνον στους έχοντες. Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες των πολλών και όλων, των γεωγραφικών περιφερειών της χώρας και όχι να αναπτύσσονται με βάση την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, γραφειοκρατίας και μηχανισμού», τόνισε ο κ. Βλασταράκος, και σχολίασε: «Το κατ΄όνομα ¨Εθνικό Σύστημα Υγείας¨, 30 χρόνια μετά τη δημιουργία του, έχει αποτύχει να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες, που έχουν ανάγκη και για τις οποίες φορολογούνται και καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους».

Τεράστιες οι ελλείψεις

Το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσωπικού και μεγάλες λίστες αναμονής.

Από 8.000 γιατρούς και 4.500 νοσηλευτές, που υπηρετούσαν το 2009 στο ΙΚΑ των 5.500.000 ασφαλισμένων, σήμερα στον ΕΟΠΥΥ των 9.500.000 ασφαλισμένων εργάζονται 5.500 γιατροί και 3.000 νοσηλευτές.

Επίσης:

Τα Κέντρα Υγείας παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις και στο προσωπικό και στην υποδομή, καθώς ο εξοπλισμός τους τα τελευταία χρόνια δεν έχει ανανεωθεί.

Δεν υπάρχει υγειονομικός χάρτης της χώρας.

Ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται σύστημα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ.

Δεν γίνεται αξιολόγηση τόσο των Μονάδων, των Τμημάτων, των Κλινικών και του προσωπικού, όσο και της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Όπως επισήμανε ο κ. Βλασταράκος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να επικεντρώσει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος στο οποίο θα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι μόνο η διαχείριση της ασθένειας, με τους εξής άξονες:

Εύκολη πρόσβαση του συνόλου των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

– Ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Στόχοι, είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, πρέπει να είναι:

– Ο Εθνικός Προγραμματισμός και η εξάλειψη ανισοτήτων Κέντρου και Περιφέρειας.

– Η δημιουργία Υγειονομικού Χάρτη με χαρτογράφηση όλων των υπηρεσιών, προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και ελλείψεων και αναγκών κάθε περιοχής. Με βάση όλα αυτά κατανέμονται υπηρεσίες και προσωπικό και δημιουργούνται νέες Μονάδες, όπου υπάρχει ανάγκη.

– Η καθιέρωση ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου και ηλεκτρονικής κάρτας κάθε ασθενούς άμεσα. Ο φάκελος αυτός θα συνοδεύει τον κάθε ασθενή σε κάθε βαθμίδα της περίθαλψης και θα καταγράφει όλες τις υπηρεσίες.

– Η εκπαίδευση – μετεκπαίδευση – συνεχής επιμόρφωση ιατρών και επαγγελματικών υγείας σύγχρονου και υψηλού επιπέδου.

– Το σύστημα αξιολόγησης – πιστοποίησης – ελέγχου συνεχούς κάθε μονάδος του Συστήματος Υγείας.

– Ο αυστηρός αλλά αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός για όλες τις βαθμίδες του Συστήματος Υγείας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

Η πρόταση του ΠΙΣ για ενιαίο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης   κλικ εδω

Eκτίμηση της σημερινής κατάστασης    κλικ εδω

 

 

13 thoughts to “ΠΙΣ: Καμία απόλυση ιατρού δεν θα γίνει ανεκτή. Διάλογος τώρα από μηδενική βάση για τον ΕΟΠΥΥ”

  1. Μεγάλη ευαισθησία επιδεικνύουν ο ΠΙΣ και οι τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι για το θέμα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Μακάρι να επιδείκνυαν τέτοια ευαισθησία κάθε φορά που διασύρεται ολόκληρη η ιατρική κοινότητα από πολιτικούς και δημοσιογράφους. Επίσης, μακάρι να επιδείκνυαν την ίδια ευαισθησία όταν καθοριζόταν η αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης στα 10 ευρώ, όταν για χρόνια περιμέναμε να λάβουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, όταν αυθαίρετα η αμοιβή για την εξέταση υποψηφίων οδηγών μειώθηκε στο μισό καθώς και σε άλλες περιπτώσεις όπου βάλλονταν οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί. Αλλά φαίνεται, ότι οι ιατρικοί σύλλογοι συγκινούνται μόνο με τα προβλήματα των ΕΟΠΥΥτών (τέως ΙΚΑτζήδων). Και επιτέλους ποιούς υπερασπίζονται οι σύλλογοι; Ένα κλειστό club γιατρών με μόνιμη θεσούλα στο δημόσιο (όπου σημειωτέον προσελήφθησαν χωρίς καμία προηγούμενη επιστημονική αξιολόγηση), πληρωμένη την ασφάλειά τους, με πεδίο ελεύθερο προς άγραν πελατείας για τα ιατρεία τους και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι; Κάποια στιγμή το απόστημα πρέπει να ανοίξει και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

  2. Πές τα χρισόστομε margrigo!!!
    Άν έχουν τα κότσια ας πάνε τώρα στα νοσοκομεία,να μάθουνε πόσα νούμερα από νυστέρια υπάρχουν.Θα τους πάρουνε στο ψιλό όχι οι νοσοκόμες αλλά ακόμη και οι καθαρίστριες.
    Όσο για τους ιατρικούς συλλόγους,έχεις απόλυτο δίκιο.Αλλά τί περιμένεις?Αφού και εκεί βολεμένοι ικατζήδες ή νοσοκομειακοί είναι οι πλειονότητα των προέδρων.

  3. Δεν καταλαβαινεις margrigo γιατι ;;;

    Ειναι τα “δικα μας παιδια” .Γιατι αν δεν τους υποστηριξουν θα χασουν ολα τα ερεισματα που τους ανεδειξαν εκει…
    Το κακο, οπως συμπληρωνει ο GERONIMO, ειναι οτι παντου μια απο τα ιδια συναντας.
    “Βολεμενους”.
    Γιατι νομιζετε δεν ξεσηκωνεται ο λαος ; Γιατι η πλειοψηφια βολευτηκε καπου και τωρα ποιουν την νησσαν και ελπιζουν να περισωσουν καποια εκ των προνομιων…

    Ολα αυτα πρεπει να σταματησουν και να καθιερωθει η αξιοκρατια .Ο καταλληλος ανθρωπος στην καταλληλη θεση !Μονο αυτη η εξελιξη θα πυροδοτησει τις αλλαγες εκεινες που χρειαζεται ο τοπος για να ξεφυγει απο το βουρκο !
    Και ο καταλληλος θα βγει μεσα απο τον συναγωνισμο, την αμιλλα, τις κρισεις και την αξιολογηση που τοσο λυσσαλεα αντιμαχονται οι συνδικαλιστες !!!
    Ουτε οι μπαρουφες για φυγη προς τα εμπρος, ουτε εκεινες για αναπτυξη, ουτε οι π@π@ριες περι wifi θα αναστησουν το τοπο…

    Και οσο συνεχιζουμε να κλινουμε το επιθετο “ο βολεμενος” τιποτε ουσιαστικο δεν θα αλλαξει στη χωρα και απλως θα βολοδερνουμε μεχρι να ξεσπασει η επομενη κριση …

  4. αδωνι απολυσε τους, μη τους στελνεις στο εσυ, θα καταστρεψεις οτι σοβαρο υπαρχει και εκει
    να δουν τι σημαίνει ελευθερο επαγγελμα, ποσο ευκολα βγαινει το χιλιαρικο που παιρνουν στο ικα με 4 ωρες συνταγογραφηση και πληρωμενο τσαυ… το εσυ χρειαζεται νεους ανθρωπους με ορεξη να δουλεψουν και να εκτιμησουν αυτο που τους προσφερει, οχι συνταγογραφους

  5. Μπραβο ektos eopyy !!!

    Αυτος που θα παρει αυτη την αποφαση θα προσφερει τη μεγαλυτερη υπηρεσια στην υγεια !!!

    Και ετσι πρεπει να γινει παντου. Αν θελουμε να χτιστει η χωρα σε νεες βασεις ΟΛΑ πρεπει να αλλαξουν !!!
    Γιατι αυτο σημαινει αλλαγη.Ολα τα αλλα αποκαλουνται μπαλωματα.
    Και ολοι γνωριζουμε οτι κατι μπαλωμενο δεν κρατα για πολυ…

    Παρτε παραδειγμα τον ΕΟΠΥΥ.
    Δημιουργηθηκε προσπαθωντας να μπαλωσει τις ατελειες του ΙΚΑ.
    Και να πως καταντησε …

  6. “Από 8.000 γιατρούς και 4.500 νοσηλευτές, που υπηρετούσαν το 2009 στο ΙΚΑ των 5.500.000 ασφαλισμένων, σήμερα στον ΕΟΠΥΥ των 9.500.000 ασφαλισμένων εργάζονται 5.500 γιατροί και 3.000 νοσηλευτές.”
    Δηλ θελει ο κ. Βλασταρακος να πεισει τον κοσμο οτι ολοι οι ασφαλισμενοι του ΕΟΠΥΥ περνανε απο τα ιατρεια του ΙΚΑ? Σε προηγουμενες ανακοινωσεις αν τις εχετε διαβασει αναφερει οτι η κυβερνηση εχει υποβαθμισει τα ιατρεια του ΙΚΑ και γι αυτο εχει μειωθει η επισκεψιμοτητα σε αυτα!! Τι τελικα ισχυει? Παντως σιγουρα οχι οτι ολοι οι Ελληνες περνανε απο τα ιατρεια του ΙΚΑ! Ας σοβαρευτουν λιγακι οι εκπροσωποι των ΙΚΑτζηδων και οχι οπως θα επρεπε ολων των ιατρων.
    Ειπαμε….οταν βγουν οι ΙΚΑτζηδες ΜΟΝΟ στο ελευθερο επαγγελμα τοτε θα δουν ποσα απιδια πιανει ο σακος!

  7. δυστυχως το κατεστημένο δεν προκειται να επιτρεψει να απολυθουν οι ικατζηδες, θα συνεχισουν να προσφερουν τις πολιτιμες υπηρεσιες τους, απο τη μια ο κυριος πατουλης “ενδιαφερεται” για τους νεους γιατρους αλλα εδω και 2 χρόνια οι νεοι γιατροι ειναι στο περιθωριο, ουτε επιδοτησεις από οαεδ για τα ιατρεια τους, ουτε συμβασεις με τον εοπυυ, τιποτα απολύτως, αυτοι που δε βγαινουν μεταναστες παλεύουν να λειτουργήσουν το ιατρείο τους και βλεπουν γυρω τους βολεμένους ικατζήδες και εοπυυιτες να κλαιγονται. Μπραβο σε οποιον υπουργο υγείας καταφερει να διαλυσει το κατεστημένο και να κρατησει τους νεους γιατρους στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος των άλλων βολεμένων εοπυυτων, μας απειλεί εδω και δω 2 χρονια με επισχεσεις εργασιας, αλλα δεν έχω δει κανένα εοπυυιτη να παραιτηθει, τι σημαίνει αυτο; οτι το δουλεμα καλα κρατει…..

  8. ερώτηση εξεταστικήσ στο μάθημα τησ ιατρικήσ δεοντολογίασ του καποδιστριακού Πανεπιστημίου αθηνών:
    αναφέρατε τα είδη των γιατρών.
    απάντηση
    1)πανεπιστημιακοί γιατροί:κύρος εκατό τόνων.βλέμμα που προκαλεό φόβο στους φοιτητές και δέος στους ασθενείς.τσέπες πολύ βαθιές.μέχρι τον αστράγαλο.προσωποποίηση του θεού.
    2)νοσοκομειακοί γιατροί:ποικοιλόμορφη κατηγορία.από εύσωμους,δυσκίνητους κοιλαράδες διευθυντές με μεγάλεσ τσέπεσ μέχρι ισχνά και καχεκτικά τσιράκια χωρίς καθόλου τσέπες.
    3)γιατοί που δουλεύουν σε κλινικές
    α)χωρίς να είναι μέτοχοι:καλά σκυλιά.όσο πιό πολύ δουλεύουν,τόσο πιό πολλά κόκκαλα δίνει το αφεντικό.
    β)μέτοχοι σε κλινικές:τούς βγάζω το καπέλο.δουλεύουν και τρέχουν για τρον ευατό τους.
    4)γιατροί που ασχολούνται με τήν πολιτική:ανάξιοοι αναφοράς γιατί μ

  9. Ερώτηση εξεταστικής στο μάθημα της Ιατρικής Δεοντολογίας της Ιατρικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Αναφέρατε τα είδη των γιατρών.
    1)Πανεπιστημιακοί γιατροί:Κύρος μεγατόνων.Βλέμμα που προκαλεί φόβο στους φοιτητές και δέος στους ασθενείς.Τσέπες πολύ βαθιές.Μέχρι τον αστράγαλο,Προσωποποίηση του θεού.
    2)Νοσοκομειακοί γιατροί:Ποικοιλόμορφη κατηγορία.Από εύσωμους,δυσκίνητους κοιλαράδες διευθυντές,με μεγάλες τσέπες,μέχρι ισχνά και καχεκτικά τσιράκια χωρίς καθόλου τσέπες.
    3)Γιατροί που δουλεύουν σε κλινικές.
    α)Χωρίς να είναι μέτοχοι:Καλά σκυλιά.Όσο πιό πολύ δουλεύουν τόσο πιό πολλά κόκαλα δίνει το αφεντικό.
    β)Μέτοχοι σε κλινικές:τους βγάζω το καπέλο.δουλεύουν για τον ευατό τους
    4)Γιατροί που ασχολούνται με την πολιτική:Ανάξιοι αναφοράς γιατί με το που ασχολούνται με την πολιτική,ξεχνάνε την ιατρική.
    5)Στρατιωτικοί γιατροί:Καραβανάδες πολυτελείας.Τούς σπούδασε η πατρίδα,γιαυτό και αυτοί το πρωί υπηρετούν την πατρίδα και τα απογεύματα και τα Σάββατα η πατρίδα υπηρετεί αυτούς.Εξοχικό σίγουρο με ή χωρίς πισίνα.
    6)Ικατζήσδες με ιδιωτικό ιατρείο με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ 150 επισκέψεων:Το νερό κυλάει στο αυλάκι ήρεμα και σίγουρα.Όχι εξοχικό αλλά κτήμα για να ξεμουδιάζουνε.
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  10. 7)Iκατζήδες με απλό ιδιωτικό ιατρείο:Υποκατηγορία των προηγούμενων
    8)Συνταξιούχοι όλων των παραπάνω κατηγοριών:Τόσα χρόνια προσφέραμε τις υπηρεσίες μας,καιρός να δουλέψουμε για τον εαυατό μας.
    9)Ιδιώτες σΥμβεβλημμένοι με τον ΕΟΠΥΥ:Καινούργια κατηγορία.Όσο πληρώνει ο μπαμπάς ΕΟΠΥΥ το καράβι είναι δεμένο στο λιμάνι.Άν δέν πληρώνει ή κάνει εκπτώσεις,φουρτούνα στο λιμάνι.
    10)Ιδιώτες πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ:Μυστήρια κατηγορία.Για να είναι πιστοποιημένος κάτι είναι αλλά τί είναι?Μερικοί έχουν να βάλουν πετρέλαιο και μερικοί έχουν κάνει αίτηση για ένταξη στο κοινωνικό τιμλόγιο της ΔΕΗ.
    Αναρωτηθείτε ο καθένας σας πού ανήκει.Εγώ πού ανήκω?Τι δουλειά έχω εγώ με αυτά ρε παιδιά?Εγώ πατσά πουλάω.
    Γειά σας.δέν γράφω άλλο γιατί είμαι υπερτασικός.

  11. Συμφωνώ απόλυτα με τον ektos eopyy. Υγειονομικό σύστημα χωρίς επιστημονικό δυναμικό με τεκμηριωμένη γνώση και αξιοπιστία δεν πρόκειται να λειτουργήσει ούτε προς όφελος των πολιτών, ούτε προς όφελος της οικονομίας. Οι γιατροί συνταγογράφοι και παραπεμπτικογράφοι έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την οικονομική και ποιοτική κατάντια των δημόσιων ασφαλιστικών φορέων. Αυτοί λοιπόν δεν πρέπει να έχουν καμιά θέση ούτε στο ΕΣΥ, ούτε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η εικόνα του γιατρού του ασφαλιστικού ταμείου που δεν σηκώνεται από το γραφείο του, δεν ακουμπά τον ασθενή (αλήθεια θυμάται πώς γίνεται η κλινική εξέταση;), ξεπετάει τους ασθενείς στο δεκάλεπτο (τι θες; πάρε αυτό, φύγε), έχει τη γραμματέα που συνταγογραφεί αράδα χωρίς ποτέ ο ίδιος να ξέρει τι του γίνεται, αυτή η εικόνα αποτελεί όνειδος για τον Έλληνα γιατρό, ευτελίζει την επιστημονική και ηθική μας υπόσταση και προσβάλλει τον ασθενή – ασφαλισμένο. Αυτά τα σαπρόφυτα της ιατρικής πρέπει η υγιής ιατρική κοινότητα να τα αποβάλλει. Ο δρόμος άνοιξε.

  12. ΜΠΡΑΒΟ ektos eopyy !!!
    Καταπληκτικη ταξινομηση !!!

    Και πολυ σωστα γραφεις στο σχολιο σου οτι η υγιης κοινοτητα των ιατρων πρεπει να τους αποβαλλει .
    Το ερωτημα μου εγκειται στο εξης σκεπτικο. Σε μια χωρα που επι δεκαετιες (αν οχι αιωνες ) στηθηκε και λειτουργει με αναξιοκρατια, νεποτισμο, ρουσφετια, παραχωρησεις, ωχαδερφισμο και αλλα τετοια οδυνηρα υπαρχει υγιης κοινοτητα (σε οποιοδηποτε επιπεδο της κοινωνιας να αποβαλλει μιασματα ;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *