Νέα από Αρκαδία. Όλα για την Παιδεία

ARKADIA18-150x15017 Η οικονομική κρίση έχει πλήξει αναμφίβολα, πέραν των άλλων και τα δημόσια αγαθά. Η υγεία εμφανώς υποβαθμίσθηκε, το ηλεκτρικό έγινε πανάκριβο, οι μεταφορές επίσης, ο πολιτισμός έχασε πόρους, η απονομή δικαιοσύνης χρονοτριβεί επικίνδυνα, η προστασία του περιβάλλοντος υποχωρεί και η παιδεία αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας, έχει ξεμείνει από πόρους, οι εκπαιδευτικοί υποαμείβονται, η οικονομική θέση τους έχει επιδεινωθεί, επηρεάζοντας καθοριστικά το εκπαιδευτικό έργο.

Μια κοινωνία πιθανώς μπορεί να τα αντέξει όλα. Την υποβάθμιση της Παιδείας όμως όχι.

Γιατί απλούστατα αποτελεί τη βάση του μέλλοντος. Τα ευρήματα της σχετικής έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις δεξιότητες των δεκαπεντάχρονων Ελληνόπουλων είναι άκρως ανησυχητική. Μία τέτοια έκθεση σε οποιαδήποτε κανονική χώρα θα κτυπούσε καμπάνες συναγερμού και θα ήταν μεγάλο θέμα δημόσιου διαλόγου μέχρι να αναδιαρθρωθεί όλο το σύστημα της παιδείας της. Μετά από μία περίοδο δεκαετούς στασιμότητας τα παιδιά μας μένουν πίσω στα μαθηματικά, στις θετικές επιστήμες και στην ανάγνωση, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Κι εμείς κρατάμε ακόμα κλειστά τα πανεπιστήμια.

 

Αν μάλιστα η πτώση του επιπέδου των μαθητών μας συνδυαστεί με την «έξοδο» κυριολεκτικά των καλύτερων μυαλών της νεολαίας μας στο εξωτερικό, το πλήγμα που υφίσταται η Παιδεία είναι ανεπανόρθωτο, δυσαναπλήρωτο και μαθηματικά θα οδηγήσει στην πτώση του νεοελληνικού κράτους.

 

Το έθνος μπορεί να επιζήσει με λιγότερα σπίτια, με μικρότερους μισθούς, με ελάχιστες ανέσεις, με περιορισμένη κυριαρχία, θα εξαφανιστεί όμως αν χάσει το αίμα του, που είναι η νεολαία του, και αλλοιωθεί το DNA της ύπαρξής του, δηλαδή η μορφωτική, αξιακή και αισθητική αντίληψή του για τον κόσμο και τη θέση του σ’ αυτόν. Ειδικά στις μέρες μας, που η πολυπλοκότητα, η εξειδίκευση και η καινοτομία είναι βασικοί όροι επιβίωσης στο παγκοσμιοποιημένο γήινο χωριό, η Παιδεία και η Εκπαίδευση παίζουν κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη των κοινωνιών.

 

Τα πολλά λόγια για την παιδεία που ακούγονται από τους πολιτικούς μας είναι φτώχεια. Χρειάζονται έργα πάνω στην υλικοτεχνική υποδομή, στα αριστεία, στις υποτροφίες, στην αξιολόγηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Ένα σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα που να προάγει τη σκέψη και όχι την παπαγαλία. Είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης η διάσωση της παιδείας και η ανύψωσή της μεγάλη πρόκληση στο παρόν περιβάλλον της οικονομικής κρίσης.

Στη Βουλή ο εξοπλισμός

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό του Παναρκαδικού νοσοκομείου, που σαπίζει στα υπόγεια του ιδρύματος, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή και στους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζαχαριάς. Τούτο με αφορμή, την σχετική με το θέμα εξώδικη πρόσκληση προς τις διοικήσεις του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Παπασταματάκη. Ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάς, κατά τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, θέτει προς τα αρμόδια Υπουργεία σειρά ερωτημάτων για την αποθήκευση και απαξίωση του ιατρικού εξοπλισμού, για την ανάγκη προμήθειας μηχανημάτων που κρίνονται απαραίτητα από τα επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου, για την μέχρι τώρα πορεία και τα αποτελέσματα των ερευνών και των ελέγχων της νομιμότητας της προμήθειας του εξοπλισμού από τη Δικαιοσύνη και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας. Ζητά επίσης την κατάθεση όλων των εγγράφων των σχετικών με την προκήρυξη και την κατακύρωση του διαγωνισμού προμήθειας και τα αποτελέσματα των ελέγχων για τη νομιμότητα των διαδικασιών.

Επιβαρύνεται το Παναρκαδικό;

Ορατός είναι ο κίνδυνος να κλείσει στις 16 Δεκεμβρίου η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Σπάρτης, λόγω ελλείψεως ιατρών. Το γεγονός αυτό θα σημάνει την αναγκαστική διακομιδή των ασθενών, που θα βρίσκονται για νοσηλεία στην κλινική, σε άλλα νοσοκομεία με πρώτο αυτό της Τρίπολης. Το πρόβλημα προκαλείται εξαιτίας μιας συνταξιοδότησης και δύο αποχωρήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει μόνο δύο παθολόγοι γιατροί στο νοσοκομείο, που καλύπτει όλο τον νομό Λακωνίας και μαζί με μία γιατρό που εξυπηρετεί από το Βλαχιώτι, οι εφημερίες μπορούν να καλύψουν μόνο τον μισό μήνα.

Υποψηφιότητες

Φυλλοροεί το κόμμα του πρώην υφυπουργού Χρήστου Ζώη και εισέρχεται πλέον σε τροχιά πολιτικής διάλυσης. Ήδη, στελέχη που είχαν συνταχθεί στο πλευρό του Θεσσαλού πολιτικού έχουν αρχίσει να κοιτάζουν το προσωπικό τους μέλλον. Για παράδειγμα ο Γιάννης Μανώλης φλερτάρει με την ιδέα να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αν συμβεί αυτό θα έχουμε γερά κοντραρίσματα με Τατούλη.

ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας

Η Γενική Συνέλευση των Ενώσεων – Σωματείων που είναι μέλη του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας. Στη Γ.Σ. θα οριστεί η εφορευτική επιτροπή, θα γίνει ο απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ. και η υποβολή υποψηφιοτήτων για το νέο Δ.Σ. Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 17:00-19:30 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για το νέο ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Ενημέρωση για ΕΣΠΑ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) διοργανώνουν ημερίδα την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης- Αίθουσα «Δημάρχου Παναγιώτη Αλεξόπουλου», με θέμα: «Ενημέρωση των παραγωγικών φορέων για τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων από την Κοινωνία της Πληροφορίας- ΕΣΠΑ»

Θα παρίσταται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Πρόεδρος της ΚτΠ κ. Αντώνιος Ιωαννίδης.

Οπλισμός στο Ξηροπήγαδο

Όπλα, περίστροφα και εκατοντάδες σφαίρες βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Λιμάνι του Ξηροπηγάδου. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμενικό και επαγγελματίας δύσης για να βγάλει το «οπλοστάσιο» στην επιφάνεια και να γίνει στη συνέχεια καταμέτρηση από τις αρχές.

Όπως λένε οι κάτοικοι του χωριού τα όπλα δεν υπήρχαν χθες και πιθανότατα κάποιος να τα πέταξε τις πρώτες πρωινές ώρες. Πηγή: astrosnews.gr

Έλεγχος σακχάρου

Στα πλαίσια των δράσεων του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Τρίπολης θα γίνει δωρεάν έλεγχος σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και έλεγχος για προδιάθεση διαβήτη την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου ώρα 10.00πμ- 14 00 μ.μ. Το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Δημαρχείου Τρίπολης , στη διεύθυνση Λαγοπάτη και Αταλάντης.

Χαμογελάτε

– Να παίρνετε όλα τα χάπια που σας έδωσα. Το πρωί το κόκκινο χάπι με ένα ποτήρι νερό, το μεσημέρι το πράσινο χάπι με ένα ποτήρι νερό, και το βράδυ το μπλε χάπι με ένα ποτήρι νερό.

– Μα τι έχω, γιατρέ μου;

– Δεν πίνετε πολύ νερό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *