Νέος ΕΟΠΥΥ, με την υπογραφή της Task Force

γεωργιαδηςΟταν ο Αδωνις Γεωργιάδης γινόταν γνωστός διά των τηλεπωλήσεών του, η αγαπημένη του φράση όταν κρατούσε στοίβες τα βιβλία στα χέρια του ήταν: «Τα λιγουρεύεστε;». Κάπως έτσι περιέγραφε την πραμάτεια του για να προσελκύσει αρχαιολάτρες βιβλιοφάγους.Και κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτηκε να λειτουργήσει και στην περίπτωση του νέου ΕΟΠΥΥ: να κάνει τους ιδιώτες να… λιγουρευτούν τη νέα κατάσταση και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όχι βέβαια και με πολλά προνόμια και αμοιβές. Αλλωστε, το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας θα στηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του στους ιδιώτες, και ουχί σε μόνιμους γιατρούς, αλλά με περιορισμένα κονδύλια.

Με βάση τους σχεδιασμούς Αδώνιδος, που φέρουν φυσικά και την υπογραφή της Task Force, από τη νέα χρονιά και εφ’ όσον τα σχέδια υλοποιηθούν, οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την κάλυψη του Οργανισμού ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν κατ’ ευθείαν εξειδικευμένους γιατρούς και όχι γενικούς, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από διάφορους παράγοντες για να έχουν τον πρώτο ρόλο οι γενικοί γιατροί.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξετάζονται, αλλά και να παίρνουν παραπεμπτικά για νοσηλεία σε νοσοκομείο στην περίπτωση που χρειάζονται επέμβαση ή όπου απαιτείται άλλη, πιο σύνθετη διαδικασία. Σε δεύτερο χρόνο, ο Αδωνις Γεωργιάδης ευαγγελίζεται να εισαγάγει και τον κλινικό έλεγχο, ώστε οι επεμβάσεις που θα γίνονται στα νοσοκομεία να μην είναι στο πλαίσιο της προκλητής ζήτησης και να πραγματοποιούνται μόνο για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους ορισμένοι γιατροί. Φαινόμενο γνωστό εξάλλου στα ελληνικά, και όχι μόνο, νοσοκομειακά πράγματα.

Βέβαια, μέχρι να εισαχθεί ο κλινικός έλεγχος θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός, καθ’ ότι προσώρας η διαδικασία στο πρώτο κιόλας στάδιο έχει μπλοκαριστεί.

Πάντως, οι αμοιβές που θα δοθούν στους ιδιώτες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς θα υπάρχουν κλειστοί προϋπολογισμοί, δηλαδή συγκεκριμένα ποσά που θα κατανέμονται με βάση την ειδικότητα και τον αριθμό των επισκέψεων σε κάθε περιοχή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, που γνωρίζουν από τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση μάλλον δεν θα είναι συμφέρουσα για μεμονωμένα ιατρεία, γι’ αυτό και ο νέος ΕΟΠΥΥ θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες με μεγάλα ιδιωτικά κέντρα ιατρικά, αλλά και διαγνωστικά. Γεγονός, προφανώς, καθόλου τυχαίο…

Κάτι όμως που σημαίνει ότι πολλοί ιδιώτες που σήμερα έχουν ιατρείο και θα συμβληθούν ή έχουν ήδη συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα καν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα. Εξάλλου, όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός να θεωρεί κάποιος ότι θα χρηματοδοτηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση, ενώ, δεδομένης και της ανεργίας, τα κονδύλια από την κοινωνική ασφάλιση είναι άκρως περιορισμένα. Και όλα αυτά παρ’ ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τα 82 εκατ. ευρώ που δίνονται σήμερα για γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ σε 150 εκατ.

 

Γι’ αυτό και ο νέος φορέας θα προβλέπεται να μπορεί να συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας με «ενώσεις» γιατρών που θα έχουν δημιουργήσει σχήματα με πολλαπλές ειδικότητες και θα παρέχουν υπηρεσίες. Ηδη, άλλωστε, αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες αρχίζουν να ετοιμάζονται να δημιουργήσουν συνεργασίες στο πλαίσιο μικρών ιδιωτικών μονάδων.

Παράλληλα, κατά πληροφορίες, με το σταγονόμετρο θα δίνονται τα φάρμακα και οι εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς ο Αδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζεται στο νέο σύστημα να βάλει πλαφόν στο κόστος των συνταγών φαρμάκων αλλά και να ορίσει ανώτατο όριο παραπεμπτικών ανά γιατρό. Αναμένεται δηλαδή να οριστεί όριο συνταγογράφησης με βάση τη μέση αξία συνταγής ανά ασθενή και ανά ειδικότητα. Το ίδιο και για τα παραπεμπτικά παρακλινικών εξετάσεων. Οποιος θα ξεπερνά το όριο της συνταγής κατά ένα ποσοστό θα έχει ποινή, ενώ αντίθετα όσοι θα είναι πολύ κάτω από το όριο θα έχουν κάποια ανταμοιβή.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=403227

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *