Οι γιατροί του ΙΚΑ που «αρρωσταίνουν» τον υπουργό Υγείας

χρονοπουλος γιαν Δύο Πελοποννήσιοι γιατροί, και δη από τη Μεσσηνία, που εργάζονται σε μονάδες Υγείας του ΙΚΑ Βύρωνα και Υμηττού αντίστοιχα, υψώνουν το λάβαρο των κινητοποιήσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ απέναντι στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας να μην απολυθεί κανένας γιατρός του ΙΚΑ στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και της οργάνωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Γιάννης Χρονόπουλος, γενικός γιατρός, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) – ΕΟΠΥΥ και ο κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, ορθοπεψυχαρηςδικός, πρόεδρος του ΣΕΥΠ Αττικής, εκπροσωπώντας δυναμικά τους περίπου 5.500 γιατρούς του παλαιού ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ, βάζουν στην άκρη τις κομματικές τους ταυτότητες -ο μεν βαμμένος «γαλάζιος», ο δε εκλεγμένος με την παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ- και λένε «όχι» στις αλλαγές που προωθούνται σε ό,τι αφορά τους ασθενείς και τους ίδιους, αρνούμενοι τις προσκλήσεις του υπουργού Υγείας, κ. Αδωνι Γεωργιάδη, για διάλογο.

Ειδικότερα, ζητούν να μεταφερθούν αυτόματα στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) χωρίς να εφαρμοστεί το καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας, ενώ τάσσονται υπέρ της πρότασης της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να παραμείνει ο οργανισμός πάροχος -και όχι μόνο αγοραστής- υπηρεσιών υγείας. Η συνδικαλιστική τους δράση (οι κινητοποιήσεις τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν παραλύσει την περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ) προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση του υπουργού Υγείας, που τους κατηγόρησε για αδιαφορία απέναντι στους ασφαλισμένους, ιδίως τους ασθενείς, έκανε αιχμηρά σχόλια για το επίπεδο της επιστημοσύνης και της κατάρτισής τους και διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με ή χωρίς τους γιατρούς.

Ο κ. Ψυχάρης, ορθοπεδικός (ειδικότητα που βλέπει την έξοδο από τον ΕΟΠΥΥ) τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο ΙΚΑ Βύρωνα, με δυναμική τηλεοπτική και ραδιοφωνική παρουσία, προασπίζεται τα συμφέροντα των συναδέλφων του με πάθος, αλλά κυρίως τον δημόσιο χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Τα συγκεκριμένα μέτρα στοχεύουν στην αποδυνάμωση του συστήματος δημόσιας υγείας και στην πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Στον ορίζοντα, δε, υπάρχει η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα, εξετάσεις, επισκέψεις», υποστηρίζει στις δημόσιες ομιλίες του, αμφισβητώντας κάθε πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Θεωρεί ότι η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι ένα ανάχωμα στο σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ και εμφανίζεται βέβαιος για το θετικό αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών τους. Οι ασφαλισμένοι που εξυπηρετεί στο ΙΚΑ Βύρωνα αποτελούν κατά τον κ. Ψυχάρη σημαντικό βαρόμετρο, που δείχνει ότι «οι περισσότεροι κατανοούν τον αγώνα μας, τάσσονται μαζί μας, βλέπουν ότι πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα της κυβερνητικής πολιτικής που πλήττει και τους ίδιους».

 

Για τον συνάδελφο και συνοδοιπόρο του στη συνδικαλιστική διαδρομή της Ομοσπονδίας ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ, κ. Χρονόπουλο, το χτύπημα που δέχεται ο ιατρικός κλάδος του ΕΟΠΥΥ είναι διπλό: μπορεί ο ίδιος ως γενικός γιατρός να μην κινδυνεύει με απόλυση, βλέπει όμως όχι μόνο να διαλύεται το ιατρικό σώμα του παλαιού ΙΚΑ, αλλά αυτή η διάλυση να γίνεται εξ οικείων, από το ίδιο το κόμμα που η πλειονότητα των γιατρών στήριζε σθεναρά και επί μακρόν. Αυτό που λένε μεταξύ τους όλοι οι «γαλάζιοι» γιατροί τις τελευταίες εβδομάδες το είπε δυνατά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο κ. Χρονόπουλος στη διάρκεια της συνεδρίασης του Τομέα Υγείας της Ν.Δ., απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υγείας. «Εμείς έχουμε πάρει όλους τους συλλόγους και εσείς μας απολύετε!», ήταν η πικρή διαπίστωση του Μεσσήνιου γιατρού που τα τελευταία έξι χρόνια δραστηριοποιείται δυναμικά στον Σύλλογο Γιατρών ΙΚΑ και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

 

Μία ημέρα νωρίτερα είχε ενημερώσει διά τηλεοράσεως τον υπουργό Υγείας σχετικά με τη συνέχιση ή μη της απεργίας: «Οσο γίνεται κουβέντα για απολύσεις, εμείς θα απεργούμε μέχρι το… Πάσχα», είπε κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Γεωργιάδη για διάλογο αλλά με ανοιχτά τα Πολυιατρεία. Η ρήξη μεταξύ του κ. Χρονόπουλου και του υπουργού Υγείας είναι βαθιά και δύσκολα «αναστρέψιμη». Πηγές του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι οι «γαλάζιοι» γιατροί του ΕΟΠΥΥ εγκλωβίστηκαν στην άρνηση για διάλογο, γι’ αυτό και τους δίνουν συνεχώς διορία να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ξεδιπλώνουν και το εναλλακτικό σχέδιο για την απορρόφηση των συνδικαλιστικών κραδασμών που αφορά στις συμφωνίες στήριξης της μεταρρύθμισης με γιατρούς-στελέχη της Ν.Δ. μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

 

Τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ στον εθνικό ενιαίο ασφαλιστικό φορέα της χώρας υλοποιεί το υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο περιλαμβάνει διοικητικές αλλαγές, μετακινήσεις υπαλλήλων και συνενώσεις μονάδων υγείας, αλλά και έναν μακρύ κατάλογο με 2.246 γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων που βάσει διεθνών στάνταρ τίθενται εκτός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Ο νέος ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του από τους συμβεβλημένους ιδιώτες-παρόχους, με τους οποίους είναι ήδη συμβεβλημένος σε διάφορους τομείς, π.χ. γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, αλλά παράλληλα θα πληρώνει τα έξοδα των ασφαλισμένων του στο δημόσιο σύστημα.

 

Προς την κατεύθυνση αυτή κρίνονται αναγκαίες οι συνενώσεις μονάδων υγείας, καθώς σε πολλές περιοχές, ιδίως στην Αττική και τα αστικά κέντρα, υπάρχουν πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και δομές των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Στο νέο ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας κεντρικό ρόλο θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος όμως όπως διευκρινίζει σε κάθε ευκαιρία ο υπουργός Υγείας, δεν θα είναι «τροχονόμος» απαγορεύοντας ή διευκολύνοντας την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε εξειδικευμένους γιατρούς.

 

Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού θα δοθεί στους 156 γενικούς γιατρούς, τους 869 παθολόγους και τους 191 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, για άλλους 2.303 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ διαφόρων ειδικοτήτων (παιδίατροι, ψυχίατροι, οδοντίατροι, μικροβιολόγοι, κυτταρολόγοι, γενικοί χειρουργοί, καρδιολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, παιδοψυχίατροι) προτείνεται η παραμονή τους στον Οργανισμό. Ωστόσο, 2.246 γιατροί βλέπουν την έξοδο από τον ΕΟΠΥΥ και την είσοδο στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

 

Πρόκειται για αλλεργιολόγους, γαστρεντερολόγους, νευρολόγους, γυναικολόγους, ενδοκρινολόγους, ορθοπεδικούς, ουρολόγους, πλαστικούς χειρουργούς, πνευμονολόγους, ρευματολόγους, δερματολόγους, ΩΡΛ, οφθαλμίατρους. Ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευθεί ότι όσοι δεν ενταχθούν στο ΕΣΥ καλύπτοντας κενά στα νοσοκομεία, θα έχουν δικαίωμα σύναψης ως (απολυμένοι) ιδιώτες με τον νέο φορέα. Τέλος, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που εργάζεται στον ΕΟΠΥΥ θα τεθεί σε κινητικότητα 15-20 ημερών.

http://www.protothema.gr/greece/article/335087/oi-giatroi-tou-ika-pou-arrostainoun-ton-upourgo-ugeias/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *