Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης 20-9-11

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Στις σκληρές διαπραγματεύσεις Βενιζέλου με την τρόικα και τις ώρες αγωνίας για τα νέα μέτρα αναφέρονται όλα τα κεντρικά πρωτοσέλιδα των σημερινών τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης, πλην του «Τ.Θ» που ασχολείται με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που ζητούν εκλογές.  Συγκεκριμένα: «Στην κόψη του ξυραφιού» είναι ο κεντρικός τίτλος του «Αγγελιοφόρου», με υπέρτιτλο: «Σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα». Σημειώνει επίσης ότι επανέρχονται σενάρια για πρόωρες εκλογές.  «Ώρες αγωνίας με φήμες και… μέτρα / Συνεχίζεται σήμερα η τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου – τρόικας» τονίζει και η «Μακεδονία» που αναφέρεται στα μέτρα που προκρίνονται για να διασφαλισθούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ.   Η «Αυριανή Μακεδονίας -Θράκης» στον τίτλο της μεταφέρει το «τελεσίγραφο» της τρόικας προς την κυβέρνηση «Διώξτε 100.000 δημόσιους υπαλλήλους», σημειώνοντας επιπλέον: «Διακοπή καταβολής σύνταξης για δικαιούχους κάτω των 55 ετών»¨.  «Κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ζητούν εκλογές» επισημαίνει ο «Τύπος Θεσσαλονίκης», που τονίζει ότι «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για πρόωρες κάλπες, στην Κυβερνητική Επιτροπή, καθώς τρεις τουλάχιστον υπουργοί έθεσαν θέμα πρόωρων εκλογών ενώπιον του πρωθυπουργού».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα / Στην κόψη του ξυραφιού»
Τα νέα μέτρα που θα κλείσουν τις «τρύπες» του προϋπολογισμού συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου – τρόικας, που κράτησε περίπου δυόμισι ώρες και χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών ως παραγωγική και ουσιαστική. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα. Πιθανά μέτρα είναι οι απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα και η διακοπή καταβολής συντάξεων Δημοσίου σε άτομα κάτω των 55 ετών.
Επανέρχονται σενάρια για πρόωρες εκλογές
– Ασκήσεις ψυχραιμίας από Γερμανία, Γαλλία, Barclays και Morgan Stanley
– Ζακ Ντελόρ: Μη ζητάτε ανεδαφικά πράγματα από την Ελλάδα
(σελ. 3, 5 – 9, ΑΠΟΨΗ σελ. 4)

«Θεσσαλονίκη:«Με sms στο 54151 τα φτηνότερα πρατήρια στο κινητό μας»» (σελ. 16)

«Ξηλώνουν τη μαφία της νύχτας /25 συλλήψεις για προστασία, εκβιασμό, τοκογλυφία»
Στην εξάρθρωση ενός καλά οργανωμένου κυκλώματος, στο οποίο φέρεται ότι συμμετείχαν άνθρωποι της νύχτας και σκληροί κακοποιοί, προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Πάνω από 50 ιδιοκτήτες καταστημάτων φέρονται να είχαν πέσει στα δίχτυα των συλληφθέντων (σελ. 17)

«ΑΕΙ: «ταφόπλακα» στην εξεταστική από τις καταλήψεις» (σελ. 18)

«Το 50% των βιβλίων στα σχολεία της Θεσσαλονίκης» (σελ. 14)

««Στον αέρα» η φροντίδα ηλικιωμένων με άνοια» (σελ. 16)

«Η Θεσσαλονίκη στα πόδια του Αυγούστου…»
Η ιστορία μέσα από μια πρωτότυπη δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (σελ. 37)

«Από τραπεζικός, ιχθυοθεραπευτής!»
Ξεκίνησε με όνειρα για καριέρα τραπεζικού στη Νέα Υόρκη, αλλά ένα ταξίδι για εθελοντική εργασία στη Μαλαισία άλλαξε τη ρότα της ζωής του και πλέον θεωρείται ειδικός στην… ιχθυοθεραπεία  (σελ. 28)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

« Η άποψή μας: Στην κόψη του ξυραφιού…» (άρθρο γνώμης, σελ. 4)
«Θρίλερ» για την κάλυψη των αστοχιών του προϋπολογισμού, ώστε να μπορεί να εκταμιευτεί η έκτη δόση του δανείου από ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, παίχτηκε χτες και συνεχίζεται και σήμερα, με τη νέα τηλεδιάσκεψη του Ευ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο, κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, και πρέπει να κάνει αλλαγές με το περίστροφο στον κρόταφο. Οι Ευρωπαίοι συνεταίροι μας στην ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να βοηθούν σε μια ιστορία όπου συνεχώς έχουν την αίσθηση ότι ο δανειζόμενος αθετεί τα συμφωνηθέντα.
Σ’ εμάς τους Έλληνες είναι γνωστές οι αδυναμίες του ελληνικού κράτους, της δημόσιας διοίκησης, είναι γνωστός ο τρόπος πολιτικής στο στιλ «άλλα λέμε και άλλα κάνουμε», αλλά βεβαίως αυτά είναι ακατανόητα για τους ξένους δανειστές μας.
Έτσι, αλλαγές που έπρεπε να γίνουν τα δύο χρόνια που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ ή σε κάθε περίπτωση τους δεκαέξι μήνες του μνημονίου, θα πρέπει να γίνουν σε λίγες μέρες. Αυτή η πίεση, εκτός των άλλων, αναζωπυρώνει και σε παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος τις σκέψεις και συζητήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οι οποίες προφανώς δεν μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα, εφόσον δεν υπάρχει διακηρυγμένη θέση τουλάχιστον των δύο κομμάτων εξουσίας για θέληση συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες.
Τα μέτρα που συζήτησε και συζητά με την τρόικα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφορούν κυρίως περικοπές των δαπανών του Δημοσίου με μείωση του προσωπικού, εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και πιθανότατα επέμβαση εκ νέου στο ασφαλιστικό. Εάν θεωρηθεί από την τρόικα ότι το μέτρο για την έκτακτη φορολόγηση των ακινήτων δε θα αποδώσει τα δέοντα, ίσως μπουν άλλοι παράπλευροι φόροι, μεταξύ των οποίων συζητείται η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, ένα μέτρο που θα θίξει ιδιαίτερα τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, η οποία έχει πολύμηνο χειμώνα.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και να εφαρμόσει μέτρα που η ίδια έχει εξαγγείλει πολλές φορές, αλλά τα αφήνει να σαπίζουν ανεφάρμοστα. Εάν ορισμένους υπουργούς ή την πλειονότητα της κυβέρνησης καταβάλλει η θεωρία του πολιτικού κόστους, τότε υπάρχει δημοκρατικός δρόμος διεξόδου, άσχετα από το αν και αυτός στην περίπτωση μας δεν μπορεί να φέρει ορατή έξοδο από την κρίση: η προσφυγή στις κάλπες.

«Η Ελλάδα, οι Πειρατές και ο… καημένος ο Ρέσλερ» (άρθρο της Κ. Μπαλλή, σελ. 4)
[…] Η παρέα του Φίλιπ Ρέσλερ -προέδρου του FDP, αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας- έπιασε στο Βερολίνο ποσοστά που σε τοπικές εκλογές ταιριάζουν σε σωματείο προστασίας των ζώων, στους «φίλους του κυνηγιού» ή τους «γκρι πάνθηρες» (κόμμα της τρίτης ηλικίας). Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς κακό, δεν ήταν μόνο καταστροφικό, ήταν ταπεινωτικό. Και θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, που έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα. Καλές ή κακές, θα το δείξει η νεκροψία. Πριν από 15 μέρες ο Ρέσλερ, που δε φημιζόταν για την ενεργή ενασχόληση του με τα ευρωπαϊκά θέματα, αποφάσισε να κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να βγει στα πρωτοσέλιδα με τη «ριζοσπαστική» πρόταση να αναζητήσει η Γερμανία και η Ευρώπη τα εργαλεία για μια «συντεταγμένη χρεοκοπία» της Ελλάδας. Θέσεις στα πρωτοσέλιδα -εντός και εκτός γερμανικών συνόρων- κέρδισε πολλές. Ψήφους δεν κέρδισε. Η ελπίδα του να αποκτήσει προφίλ και ρόλο ναυάγησε στις κάλπες του Βερολίνου. Το κόμμα του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, που κρατούσε ψηλά τη σημαία της Ευρώπης επί δεκαετίες, όχι μόνον εξόκειλε στον ευρωσκεπτικιστικό λαϊκισμό, αλλά δεν κατάφερε καν να κερδίσει μερικά ψηφαλάκια από την προδοσία στις αρχές του. Και κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και μεγαλύτερο βαρίδι για την κυβέρνηση της Μέρκελ, η οποία, έστω και με σφιγμένα τα δόντια, δηλώνει ακόμη αποφασισμένη να μην αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της -για να μην πάρει η ατυχήσασα τη Γερμανία στο λαιμό της. Το παράδοξο στη Γερμανία είναι ότι, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των πολιτών δε θέλει να επωμιστεί τη διάσωση της Ελλάδας, την ίδια ώρα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι τώρα -επτά έγιναν μέσα στο 2011 – οι ίδιοι πολίτες προτίμησαν τα κόμματα που έχουν ταχθεί σαφώς υπέρ της διάσωσης. Αυτό μπορεί και να άρχισε να το καταλαβαίνει η Μέρκελ, ο καημένος ο Ρέσλερ όμως όχι.

«Επωνύμως: Μικρασιατική Καταστροφή» (άρθρο του δικηγόρου Γιάννη Μακρή σελ. 10)
[…] Όμως, ενώ φαίνεται πως στα λεγόμενα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική της χώρας, η πολιτική ηγεσία του τόπου και η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, έχουν σχεδόν ομόρροπες θέσεις, απόψεις και κυβερνητική πρακτική, δε συμβαίνει το ίδιο σχετικά: με την εκτίμηση της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, το χρέος, το έλλειμμα και την αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων και τις μεταρρυθμίσεις πού πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες του κράτους για μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα. Διότι, όπως έχουμε ξαναγράψει, η μεν κυβέρνηση προσπαθεί με αντιφατικά και διαδοχικά μέτρα, χωρίς σταθερό τιμόνι και με πολυγλωσσία, να συγκρατήσει το καράβι στην επιφάνεια, η δε αξιωματική αντιπολίτευση, είτε με το Ζάππειο 1 και 2, είτε με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται πως ο κίνδυνος της καταστροφής είναι προ των πυλών. Και προτείνει φοροαπαλλαγές σε μία χώρα που δεν μπορεί να μαζέψει ούτε τους φόρους, ούτε το ΦΠΑ, ούτε το νέο τέλος για τα ακίνητα που θα το αναλάβει η ΔΕΗ! Συνεπώς, πριν επέλθει μία νέα μικρασιατική καταστροφή, σχετικά με την ίδια την υπόσταση της χώρας και το μέλλον της, είναι καιρός οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα, πριν να είναι αργά.

«Οι χειραψίες του δημάρχου» (σχόλιο σελ. 11)
Φουριόζος ήταν το Σάββατο το βράδυ στο «I. Βελλίδης» ο Γιάννης Μπουτάρης μόλις μας είδε. «Από τη Σιάτιστα και όχι από την Κρήτη ήταν το λιαστό κρασί που έδωσα στην Ντόρα», μας είπε λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, την οποία και παρακολούθησε θεσμική του ιδιότητα από την πρώτη σειρά των επισήμων. Ανάμεσα στον Βύρωνα Πολύδωρα και τον Θόδωρο Σουμπάση. Ο δήμαρχος συνομίλησε με ουκ ολίγους «γαλάζιους», δείχνοντας ότι δεν είναι τυχαία η διεισδυτικότητα που διαθέτει στον κεντροδεξιό χώρο. Πολλές φιλοφρονήσεις αντάλλαξε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που ακούστηκε να του λέει ότι θα γίνει ο Αβραμόπουλος της Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο αργότερα χαιρέτησε θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρακάμπτοντας Γιάννη Ιωαννίδη, που, βλέποντας το καλό κλίμα, πέταξε και πάλι την πετυχημένη ατάκα του: «Θα κάνετε κόμμα μαζί;».

«Χαμόγελα και νέες ισορροπίες» (σελ. 12)
Θετικός ο «απόηχος» της τριήμερης επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη
Τα χαμόγελα ήταν ζωγραφισμένα από την Κυριακή το απόγευμα στα πρόσωπα των υψηλόβαθμων στελεχών της Συγγρού και της Μητροπολίτου Ιωσήφ.
Οι «γαλάζιοι» εκτιμούσαν θετικά τον απολογισμό της τριήμερης περιοδείας του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα τα δυο πιο σημαντικά «ραντεβού» που είχε εδώ ο πρόεδρο της ΝΔ: την ομιλία του Σαββάτου προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της χώρας και τις απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής.
Όπως έλεγαν στελέχη της Θεσσαλονίκης, ο Αντώνης Σαμαρά είχε μια «στιβαρή παρουσία» στην πόλη, μια παρουσία «οργανωμένη και με σοβαρότητα». Για την ομιλία του επισημαίνουν ότι έθεσε στις πραγματικές του διαστάσεις τον εθνικό χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, ενώ η εικόνα που είδαν οι «γαλάζιοι» στη συνέντευξη Τύπου είναι μια εικόνα που μοιάζει με αυτήν που είχε παρουσιάσει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009. «Ο Σαμαράς εμφανίστηκε ωw ο επόμενος πρωθυπουργός», σημειώνουν οι νεοδημοκράτες.

«Ο Σίμος Δανιηλίδης νικητής των εκλογών της ΠΕΔΚΜ» (σελ. 13)
Ο Σ. Δανιηλίδης υποστήριξε ότι η «οικογένεια» της Κεντρικής Μακεδονίας θα αγωνιστεί σύσσωμη για το ποιοτικό άλμα
Η παράταξη «Αυτοδιοικητική Κίνηση Κεντρικής Μακεδονίας», με επικεφαλής το δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αναδείχτηκε νικήτρια στις εκλογές, κερδίζοντας τις 13 από τις 25 έδρες του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), του οργάνου που αντικαθιστά τις επτά Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αντίπαλης παράταξης, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατέθεσε ήδη ένσταση για τρεις λόγους. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά είπε, διακινήθηκαν προσταυρωμένα ψηφοδέλτια, πήρε μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας ο αναπληρωτής δήμαρχος του δήμου Δίου, ο οποίος αποτέλεσε το «μήλον της Έριδος» και δεν υπήρχαν τυπωμένα ψηφοδέλτια, όπως ορίζει το σχετικό προεδρικό διάταγμα […] Κατά τη χτεσινή ψηφοφορία, η παράταξη του Σίμου Δανιηλίδη πήρε 104 ψήφους και 13 έδρες, η «Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση», με εκπρόσωπο το δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, πήρε 87 ψήφους και 11 έδρες, η Λαϊκή Συσπείρωση, με επικεφαλής τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη, πήρε οκτώ ψήφους και μία έδρα, ενώ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης «κατέβηκε» ως ανεξάρτητος, πήρε μία ψήφο και δεν εκλέχτηκε […]

««Στον αέρα» η φροντίδα ηλικιωμένων άνοια» (σελ. 16)
Ανησυχούν για το μέλλον της φροντίδας χιλιάδων ασθενών με αλιεία η φροντιστές και οικογένειες, λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση των κέντρων ημέρας, που λειτουργούν κυρίως με πρωτοβουλία των εταιριών Αλτσχάιμερ.
Η κρίση έχει «χτυπήσει» τις δομές όπου καταφεύγουν ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης και παρακολουθούν προγράμματα, διάρκειας 1 έως 5 ωρών, τη στιγμή που στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ασθενών ηλικίας 50 έως 90 χρόνων υπολογίζεται σε 15.000 και καταγράφει αυξητικές τάσεις.
Τον προβληματισμό της εκφράζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Νόσου Alzheimer και Συγγενών  Διαταραχών, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Μάγδα Τσολάκη, η οποία θα αναζητήσει λύσεις σε θέματα που απασχολούν τους ανοϊκούς ασθενείς και τις οικογένειές τους, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον υφυπουργό υγείας, Μάρκο Μπόλαρη.

««Ταφόπλακα» στην εξεταστική» (σελ. 18)
Χάνεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εάν αποφασιστεί συνέχιση των καταλήψεων
Χάνεται η εξεταστική περίοδος για τους 7000 φοιτητές του πανεπιστημίου εάν σήμερα αποφασίσουν τη συνέχιση της κατάληψης, όπως προειδοποίησε ο πρύτανης του ιδρύματος, Γιάννης Χατζηδημητρίου. Την ίδια στιγμή, στα έξι από τα 8 τμήματα της Φιλοσοφικής  Σχολής θεωρείται πλέον δεδομένη η απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των προγραμματισμένων εξετάσεων. Η κοσμητεία της φιλοσοφικής σχολής ανακοίνωσε πως είναι αδύνατη ή αναπλήρωση εξέτασης μαθήματος που δεν πραγματοποιήθηκε, μετά την απόφαση για παράταση των καταλήψεων από τους συλλόγους των Τμημάτων Ιστορίας Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
«Την εβδομάδα αυτή οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν γενικές συνελεύσεις. Εάν αποφασίσουν τη συνέχιση της κατάληψης, θα χαθεί η εξεταστική. Αν όμως αποφασίσουν να σταματήσει η κατάληψη, τότε θα συνεχιστούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που είναι προγραμματισμένες για τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου», διευκρίνισε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, τονίζοντας ότι έχουν χαθεί τα 2/3 της εξεταστικής. Η απόφαση της κοσμητείας ισχύει για τα έξι από τα οκτώ τμήματα καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται τα τμήματα Ιταλικής και Γερμανικής Φιλολογίας. Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου.

««Παγωμένες» οι εγγραφές μαθητών στα φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης» (σελ. 18)
Με «φέσια» από την προηγούμενη χρονιά και σημαντικά λιγότερες νέες εγγραφές ξεκίνησε το νέο σχολικό έτος για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών. Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν φέτος αναμένεται να έχουν πολύ λιγότερους μαθητές, ενώ δεν αποκλείεται, ορισμένα τμήματα να μη λειτουργήσουν καθόλου, αφού, λόγω της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι γονείς αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ακόμα και στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Σε ο,τι  αφορά τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, με εξαίρεση τα τμήματα αγγλικής γλώσσας, οι γονείς φαίνονται διστακτικοί σχετικά με την εκμάθηση και δεύτερης ξένης γλώσσας. Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Βόρειας Ελλάδας, το ύψος των διδάκτρων παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια, ενώ, σε ορισμένα φροντιστήρια η τάση είναι για μείωση έως και 10% για τη δεύτερη ξένη γλώσσα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Συνεχίζεται σήμερα η τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου – τρόικας»
«Ώρες αγωνίας με φήμες και… μέτρα»
Ποια μέτρα προκρίνονται για να διασφαλισθούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ
Με μέτρα-σοκ, που προβλέπουν σημαντικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επενδυτικές δαπάνες του Δημοσίου, μαζικές απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και επίσπευση της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης, εκτιμάται τελικά από την κυβέρνηση και την τρόικα ότι θα διασφαλιστεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ που διαπιστώθηκε ότι πρέπει να εξοικονομηθεί επιπλέον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 17,1 δισ. ευρώ ή στο 7,6% του ΑΕΠ
«Πυροδοτεί πάλι το κλίμα το γερμανικό περιοδικό “Focus”, που κυκλοφόρησε με εξώφυλλο την Ακρόπολη να βουλιάζει». Με τίτλο “Χάθηκαν τα λεφτά μας” το περιοδικό απεικονίζει τον Παρθενώνα βυθισμένο σχεδόν μέχρι το αέτωμα σε μια θάλασσα, από την οποία προεξέχει το κεφάλι αρχαίου αγάλματος στο οποίο έχει ξεμείνει ένα χαρτονόμισμα του ευρώ. Στους υπότιτλους του εξωφύλλου αναφέρεται: “Δισεκατομμύρια για το τίποτα, η Μέρκελ σε ανάγκη – Τι πρέπει να γνωρίζει ο αποταμιευτής για την ευρωκρίση”» (σελ. 4,5)

«Γιγαντιαία επιχείρηση-σκούπα με συλλήψεις “νονών” στη Θεσσαλονίκη».  Το πολυμελές κύκλωμα εμπλέκεται σε υποθέσεις εκβιασμών, τοκογλυφίας, προστασίας της νύχτας, εμπορίου όπλων, ληστειών, ναρκωτικών και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, με θύματα τουλάχιστον 50 ιδιοκτήτες καταστημάτων και πολλούς ιδιώτες (σελ. 9)

«Πλήρης η άρση του τραπεζικού απορρήτου». Οι φορολογικές αρχές θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις συναλλαγές των πολιτών με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς. Υπό έλεγχο τα κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ που διακινήθηκαν στο εξωτερικό (σελ. 5)

«1,6 εκατ. ευρώ σπαταλούνται καθημερινά στους δρόμους». Ασύλληπτες οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του μποτιλιαρίσματος στη Θεσσαλονίκη. Καθεμία ημέρα χάνονται στους δρόμους 136.500 εργατοώρες, δηλαδή 17.063 ημερομίσθια (σελ. 14)

Άποψη / Ο τρόμος της δόσης
Η εθνική παράλυση από τον τρόμο έχει γίνει πλέον φαινόμενο που δείχνει να επαναλαμβάνεται πριν από κάθε δόση. Αν η κυβέρνηση το προωθεί, ή έστω το αποδέχεται, θα πληρώσει πολύ ακριβά την επιλογή της, για δύο λόγους: Πρώτον διότι κυριολεκτικά καταρρέει η ελάχιστη θετική δυναμική που έχει απομείνει στην κοινωνία και στην οικονομία της Ελλάδας και δεύτερον διότι με αυτή την επανάληψη υπάρχει ο κίνδυνος να κυριαρχήσουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι οι δανειστές και εταίροι μας μπλοφάρουν μαζί με την κυβέρνηση. Λόγοι εθνικού και όχι πολιτικού συμφέροντος, λοιπόν, επιβάλλουν μεγαλύτερη σοβαρότητα και ψυχραιμία αντί ασκήσεων πανικού από την πλευρά της κυβέρνησης. Εκτός κι αν έχει χαθεί κάθε ίχνος αυτοσυγκράτησης πλέον…

Ποια πραγματικότητα;
Του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (σελ. 2)

«Κεντρική Μακεδονία / “Πράσινη” νίκη στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων». Η παράταξη με επικεφαλής τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη κέρδισε τις εκλογές (σελ. 10)

«Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα βιβλία στα σχολεία». Μεγάλη κινητοποίηση φορέων για να μη λείψουν οι… φωτοτυπίες από τους μαθητές (σελ. 11)

«Βαρυχειμωνιά στις… τσέπες φέρνει το πετρέλαιο». Μεγαλύτερη από 1.000 ευρώ η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά της Βόρειας Ελλάδας από την εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (σελ. 18)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Δήμος Θεσσαλονίκης: Με υπόλοιπο στα ταμεία» (σελ. 9)
Έσοδα που ξεπερνούν τα 242 εκατομμύρια ευρώ είχε ο δήμος Θεσσαλονίκης το 2010, με έξοδα περί τα 218 εκατ. €, ενώ στα ταμεία του έμεινε πραγματικό υπόλοιπο 8,75 εκατομμυρίων ευρώ. Τα στοιχεία προκύπτουν από τον απολογισμό οικονομικής διαχείρισης του δήμου για το προηγούμενο έτος που καλούνται να εγκρίνουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, στην ειδική συνεδρίαση του οργάνου.[…]

«1,6 εκατομμύρια ευρώ σπαταλώνται καθημερινά στους δρόμους» (σελ. 14)
Ασύλληπτες οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του μποτιλιαρίσματος στη Θεσσαλονίκη
Με 95.000 οχήματα την ώρα στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, κάθε συνηθισμένο πρωινό, άρχισαν χθες οι εκδηλώσεις για την αποτροπή της χρήσης του αυτοκίνητου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας.
Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών συγκοινωνιολόγων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Γιάννης Τόσκας και ο νυν πρόεδρος του οργανισμού κ. Παπαϊωάννου, ο αριθμός των ΙΧ αυξήθηκε κατά 90% τα τελευταία δώδεκα χρόνια και κατά 70% τα 8 τελευταία χρόνια, ενώ μόνο σε δύο από τα 10 Ι.Χ. επιβαίνουν περισσότερο από 1 άτομα. Καθημερινά στο πολεοδομικό συγκρότημα γίνονται περίπου 840.000 μετακινήσεις με Ι.Χ. από το σύνολο του 1,9 εκατ. μετακινήσεων. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη το οποίο εντάθηκε από το 2006 για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του μετρό, υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 1,6 εκατ. € την ημέρα, καθώς, εξαιτίας των μποτιλιαρισμάτων χάνονται στους δρόμους 136.500 εργατοώρες, δηλαδή 17.063 μεροκάματα την ημέρα! Εκτός αυτού, σε χρονικό διάστημα μιας ώρας καταναλώνονται 117.600 λίτρα βενζίνης και εκπέμπονται 3.045 κιλά μονοξειδίου του άνθρακα.
Αν η κίνηση  στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ήταν ομαλή, δηλαδή με μέση ταχύτητα 40 χλμ/ώρα, οι δημότες θα εξοικονομούσαν 200 εκατ. ευρώ και θα ανέπνεαν 12.600 τόνους λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα την ημέρα. Σήμερα, η μέση ταχύτητα κίνησης οχημάτων τις ώρες αιχμής είναι περίπου 6 χλμ/ώρα, λίγο μεγαλύτερη από τη μέση ταχύτητα βαδίσματος (5 χλμ/ώρα)..
Ο δείκτης ιδιοκτησίας ΙΧ ανά 1.000 κατοίκους έχει αυξηθεί στη Θεσσαλονίκη κατά 80% τα τελευταία τριάντα χρόνια από 177 το 1977 σε 430 το 2010.  Οι καθημερινές σταθμεύσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα  Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 400.000 από τις οποίες το 50% γίνονται επί της οδού και οι 200.000 γίνονται παράνομα. Στις κεντρικές περιοχές της πόλης το 50% των οχημάτων σταθμεύει παράνομα. Στο πολεοδομικό συγκρότημα υπάρχει έλλειμμα 100.000 θέσεων ΙΧ, εκ των οποίων 30.000 θέσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης, 30.000 θέσεων για φορτηγά και 3000 θέσεων για δίκυκλα.

«Η εστίαση παραδομένη στα λουκέτα και στην ανεργία» (σελ. 19)
Διαμαρτυρίες στις Σέρρες για την αύξηση του ΦΠΑ
Μπορεί να μην τον σερβίρισαν ακόμη εξολοκλήρου στους πελάτες τους, ωστόσο αδυνατούν να τον… χωνέψουν. Ο λόγος για τον αυξημένο στο 23% ΦΠΑ, που προβληματίζει τους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, την ώρα μάλιστα που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να φθίνουν μέρα με τη μέρα. Χθες, θέλοντας να διατρανωθούν την αντίθεση τους στην αύξηση του ΦΠΑ, εστιάτορες, ιδιοκτήτες ταχυφαγείων και καφέ στις Σέρρες κατέβασαν, συμβολικά, για ένα εικοσιτετράωρο τα ρολά των καταστημάτων τους, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναλάβουν την κίνηση τους, αυτή τη φορά για ένα Σαββατοκύριακο. Για επιτυχία κατά 95% στη χθεσινή κινητοποίηση έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Σερρών, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται οδεύει προς διάλυση. […]

«Ενέργεια από τα κουκούτσια ροδάκινων» (σελ. 19)
Πρωτοποριακή μέθοδος κονσερβοποιίας στην Ημαθία
Εναλλακτική πρωτοποριακή μέθοδο αντικατάστασης του μαζούτ με καύση κουκουτσιών ροδάκινου για εξασφάλιση φθηνής ενέργειας χρησιμοποιεί κονσερβοποιία στην Ημαθία, επιτυγχάνοντας οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Ειδικότερα, το νέο σύστημα ατμοπαραγωγής μέσω καύσης βιομάζας χρησιμοποιείτο κουκούτσια της μεταποιημένης παραγωγής ροδάκινου, καλύπτοντας το 40% της κατανάλωσης των καυσίμων. Όπως μας ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του κονσερβοποιείου Αλέκος Σκουρτόπουλος, «το νέο σύστημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε εργοστάσιο μεταποίησης συμπύρηνου ροδάκινου και για πρώτη φορά επίσης η πρώτη ύλη προέρχεται από κουκούτσια του ροδάκινου. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε χρήματα, εάν υπολογίσουμε ότι η περσινή τιμή του μαζούτ ήταν 450 ευρώ ο τόνος και φέτος αναμένεται να φθάσει τα 600 ευρώ ο τόνος». Παράλληλα, κατά τον κ. Σκουρτόπουλο, η μέθοδος είναι πολύ φιλική προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα μειώνεται αισθητά η εξαγωγή συναλλάγματος, δεδομένου ότι το μαζούτ εισάγεται. Το σύστημα διαθέτει έναν λέβητα, όπου καταλήγουν τα κουκούτσια των ροδάκινων. Με την καύση παράγεται ενέργεια. Η επένδυση στοίχισε περί τις 850.000 ευρώ, «ωστόσο πιστεύουμε ότι θα αποσβεστεί στα επόμενα τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Σκουρτόπουλος καλώντας όλα τα κονσερβοποιεία να υιοθετήσουν το δικό τους εγχείρημα. «Παρότι η εποχή που διανύουμε δεν βοηθά για τέτοιου επενδύσεις, εμείς, ως επιχείρηση, πήραμε το ρίσκο και δικαιωθήκαμε». Για την παραγωγή ενέργειας χρησιμοποιούνται κάθε φορά περίπου 1.300 τόνοι κουκουτσιών, που σε άλλη περίπτωση θα ήταν απλώς σκουπίδια. Το κέρδος για την επιχείρηση είναι 400 τόνοι λιγότερο μαζούτ, με ό,τι αυτό αντιστοιχεί σε ευρώ. «Το κονσερβοποιείο χρειάζεται τον χρόνο περίπου χίλιους τόνους μαζούτ για να λειτουργήσει. Με τη νέα μέθοδο θα χρειαστούμε περί τους 600 τόνους, αφού οι υπόλοιποι 400 τόνοι θα εξασφαλιστούν από την καύση των κουκουτσιών», τόνισε ο κ. Σκουρτόπουλος. Με δεδομένη την επιτυχία του εγχειρήματος της, η κονσερβοποιία προχωρά και στην αξιοποίηση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού της, μέσω του ίδιου λέβητα καύσης βιομάζας, για ακόμη μεγαλύτερη ατμοπαραγωγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κονσερβοποιείο επισκέφτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, συνοδευόμενος από στελέχη της διεύθυνσης Γεωργίας – Κτηνιατρικής και τεχνικών υπηρεσιών, ο οποίος συνεχάρη τη διοίκηση για την επένδυση. Τόνισε δε ότι με αντίστοιχο τρόπο έπρεπε να λειτουργούν όλες οι βιομηχανίες στην περιοχή επιτυγχάνοντας περιβαλλοντικά οφέλη και φυσικά μείωση του κόστους παραγωγής, προς όφελος των βιομηχανιών και των συνεργαζόμενων παραγωγών

«Βραβείο καλύτερης δημιουργίας υπαίθριου χώρου για τη «Μακεδονία»» (σελ. 20)
Το βραβείο καλύτερης δημιουργίας υπαίθριου χώρου στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ απέσπασε το δημοσιογραφικό συγκρότημα «Μακεδονία». Στην ίδια κατηγορία βραβεύτηκαν και οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ και Αλέξανδρος Τζάκια – Λέβητες. Τα βραβεία στους εκθέτες που ξεχώρισαν για τη λειτουργική και αισθητική αρτιότητα των περιπτέρων τους, καθώς και τα ειδικά βραβεία διοργανωτή απένειμαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo Πάρις Μαυρίδης και ο αντιπρόεδρος της Helexpo Γιώργος Μαραντέλος.

««Γλυκό» φινάλε επιφύλασσε ο Σεπτέμβριος για τη Χαλκιδική» (σελ. 20)
Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σκόρπισαν το χαμόγελο στους ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών επιχειρήσεων
Αρχές Αυγούστου θύμιζε το περασμένο Σαββατοκύριακο η κίνηση στους δρόμους από και προς τη Χαλκιδική. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (30 – 34 βαθμοί Κελσίου) τις πρώτες τρεις εβδομάδες του πρώτου μήνα του φθινοπώρου έδωσαν σημαντική παράταση στην τουριστική σεζόν. Χιλιάδες ήταν τα αυτοκίνητα που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη από τη Χαλκιδική το απόγευμα της Κυριακής. Απ’ ό,τι φάνηκε, λίγοι ήταν αυτοί που αντιστάθηκαν στον πειρασμό της τελευταίας για εφέτος βουτιάς, αφού από σήμερα ο καιρός χαλάει με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές στην Ποτίδαια σημειώθηκαν μέχρι και ολιγόλεπτα μποτιλιαρίσματα, ενώ στο ύψος των Νέων Μουδανιών, όπου ενοποιείται η ροή της κυκλοφορίας του δρόμου από Κασσάνδρα με αυτήν του δρόμου από Σιθωνία στην άσφαλτο δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα. […]

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Τελεσίγραφο της τρόικας προς την κυβέρνηση: «Διώξτε 100.000 δημόσιους υπάλληλους»»
Διακοπή καταβολής σύνταξης για δικαιούχους κάτω των 55 ετών (σελ. 8)

«Ο Σίμος Δανιηλίδης νικητής και πρόεδρος στην ΠΕΔ (ΤΕΔΚ)/ Συγκέντρωσε 13 έδρες, ενώ ο Κυρίζογλου 11 έδρες” (σελ. 8)

«Ενόψει του τέλους ακινήτων / Συνωστισμός στη ΔΕΗ  για αλλαγή ονόματος στους  λογαριασμούς» (σελ. 4)

«Επιφυλλίδες / Μυστήριες (;) εξαιρέσεις»

««Ανάγκη να βοηθήσουμε» / Αν βυθιστεί  η Ελλάδα, θα κινδυνεύσει όλη η Ε.Ε., δήλωσε  ο Πορτογάλος πρωθυπουργός» (σελ. 5)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Στην Αλεξανδρούπολη: Διαμαρτύρονται για την παρουσία τουρκικών αλιευτικών…» (σελ. 3)
Την ανάγκη να υπάρξει εντονότερη παρουσία περιπολικών σκαφών των λιμεναρχείων στη θαλάσσιες περιοχές Λήμνου και Ζουράφας Έβρου, λόγω της εμφάνισης πολλών τουρκικών αλιευτικών που παραβιάζουν ακόμη και τα χωρικά μας ύδατα, ζητάει με δηλώσεις ο αντιπρόεδρος του Αλιευτικού Συνδέσμου Μηχανοτράτων και Γρι-Γρι Αλεξανδρούπολης, Νίκος Χαρανάς. «Από μαρτυρίες συναδέλφων μας – τονίζει ο κ. Χαρανάς – προκύπτει πως τις τελευταίες ημέρες τα τουρκικά σκάφη, συστηματικά αλιεύουν γύρω από τη Λήμνο, σε 24ωρη βάση, παραβιάζοντας τα χωρικά μας ύδατα κατά 2-3 ναυτικά μίλια. Δηλαδή αλιεύουν σε απόσταση 3-4 ναυτικών μιλίων από τις ακτές μας, ενώ τα ελληνικά αλιευτικά που αυτή την εποχή δραστηριοποιούνται εκεί, αλιεύουν στα Διεθνή ύδατα, δηλαδή άνω των 6 ναυτικών μιλίων». Υποστηρίζει δε πως πολλά από τα αλιεύματα των εν λόγω τουρκικών σκαφών, στη συνέχεια εισάγονται στη χώρα μας μέσω του Τελωνείου Κήπων, με συνέπεια όχι μόνο να πλήττεται ο κλάδος των Ελλήνων αλιέων αλλά και να εξάγεται πολύτιμο συνάλλαγμα σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Ήδη, η μέση αλιεία της περιοχής μας που κάποτε ανθούσε οικονομικά, σήμερα κυριολεκτικά είναι υπό κατάρρευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και γενικότερα την εθνική μας οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρανάς. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι οι πρακτικές των τουρκικών σκαφών όχι μόνο είναι παράνομες αφού αλιεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και κακοποίηση της αλιείας, που θα έχει ως συνέπειες, τον αφανισμό του θαλάσσιου πλούτου.

«Από τη ΔΕΘ: Βραβεύσεις των καλύτερων συμμετοχών» (σελ. 3)
Με την απονομή των βραβείων και των επαίνων καλύτερων εκθεσιακών συμμετοχών ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ η 76η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η διοίκηση της διοργανώτριας Helexpo ΑΕ απένειμε συνολικά εννέα βραβεία καλύτερης δημιουργίας στεγασμένου και υπαίθριου εκθεσιακού χώρου, έ-ντε επαίνους και δέκα ειδικές διακρίσεις. Συγκεκριμένα, στα βραβεία καλύτερης δημιουργίας στεγασμένου χώρου στη ΔΕΘ την τιμητική τους είχαν οι ενεργειακές εταιρείες, που απέσπασαν τις τέσσερις από τις έξι διακρίσεις. Τα βραβεία έλαβαν οι εταιρείες ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, Οικοενέργεια ΕΠΕ, ΔΕΗ ΑΕ, Avant – Garde Energy, ΔΕΠΑ Α.Ε. – ΕΠΑ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Τα βραβεία καλύτερης δημιουργίας υπαίθριου χώρου απονεμήθηκαν στο δημοσιογραφικό συγκρότημα «Μακεδονία», τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ και την εταιρεία «Αλέξανδρος Τζάκια- Λέβητες», ενώ οι έπαινοι στις Terra Verde, NEF – Natural Energy Fire Places, Hellenic Pellets, Clock Work Energy και Travel Plan.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ζητούν εκλογές»
Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για πρόωρες κάλπες, στην Κυβερνητική Επιτροπή, καθώς τρεις τουλάχιστον υπουργοί έθεσαν θέμα πρόωρων εκλογών ενώπιον του πρωθυπουργού. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης έθεσε ευθέως το θέμα της πρόωρης κάλπης, ενώ τον κ. Σκανδαλίδη «σιγοντάρησε» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έδειξε προβληματισμένος και για τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απέναντι στα μέτρα που θα ληφθούν. Ο κ. Λοβέρδος, έθεσε εμμέσως θέμα πρόωρης κάλπης. Δημοψήφισμα για τα μέτρα και εκλογές ζήτησε και ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία τάχτηκε υπέρ της αναζήτησης ευρύτερης στήριξης, προκρίνοντας ουσιαστικά τη λύση της συγκυβέρνησης. Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, δήλωσε χθες ότι οι εκλογές δεν είναι σε καμία περίπτωση λύση για τον ελληνικό λαό αυτή τη στιγμή. Ο κ. Μόσιαλος κάλεσε τους υπουργούς που φέρονται να πρότειναν προσφυγή στις κάλπες κατά την κυβερνητική επιτροπή να βγουν να το διαψεύσουν ή να το επιβεβαιώσουν (σελ. 7)

«Με…τηλεδιάσκεψη μας καθαρίζουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ».  Σήμερα η νέα κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου – τρόικας- Στο τραπέζι μέτρα ύψους 1,5 – 2 δισ. ευρώ τα οποία (σελ. 10)

«Στα δίχτυα των αρχών μεγάλο κύκλωμα εκβιαστών και τοκογλύφων». Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Μακεδονία (σελ. 5)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ  / «Το πορτρέτο αλλιώς στο Μουσείο Φωτογραφίας». Μια διαφορετική προσέγγιση στην απεικόνιση ενός προσώπου σε ένα πορτρέτο επιχειρεί η έκθεση φωτογραφίας «Facing Mirrors / Απέναντι στον καθρέφτη» που θα φιλοξενείται έως τις 3/11 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιµάνι- τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 7/10, ώρα 19.00). Επιμέλεια (σελ. 15)

«Ψωμιάδης: ‘‘Δεν αποχωρώ τώρα από τη ΝΔ’’». Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη έλαβε από τον 3ο ειδικό ανακριτή – Τα σενάρια περί αποχώρησης του Π. Ψωμιάδη από τη ΝΔ φούντωσαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου, όταν ο Α. Σαμαράς «έστησε» τους αδερφούς Ψωμιάδη, που τον περίμεναν στο περίπτερο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στη ΔΕΘ (σελ. 5)

«Διοργανώνουν διαγωνισμό για το ποιο σχολείο θα ‘‘ανακυκλώσει’’ τα περισσότερα βιβλία!». Με τη χρήση ψηφιακού υλικού και φωτοτυπιών αντί για βιβλία εξακολουθούν να εξυπηρετούνται οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη. Για τις φωτοτυπίες, τα σχολεία φρόντισαν να εξασφαλίσουν την οικονομική συνδρομή των δήμων, αλλά και του ΑΠΘ (σελ. 3)

«Συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές για τις κυπριακές γεωτρήσεις». Σκηνικό έντασης στη Μεσόγειο – Η Άγκυρα απειλεί να βγάλει πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κύπρου (σελ. 8)

«Πειρατική επίθεση στο Βερολίνο με φόντο την Ακρόπολη». Το περιοδικό Φόκους σε νέο προκλητικό εξώφυλλο απεικονίζει την Ακρόπολη να βυθίζεται, εμφανίζοντας ως βέβαιη τη χρεοκοπία της χώρας μας, την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ βλέπει τον κυβερνητικό της συνασπισμό να διαλύεται, τα σενάρια πρόωρων εκλογών να αυξάνονται και τους Πειρατές να κάνουν απόβαση στο Βερολίνο (σελ. 11)

«Πλαστικός χειρουργός δημιούργησε την πρώτη τράπεζα λίπους!». Σε μια, αν μη τι άλλο, πρωτότυπη επαγγελματική επένδυση προχώρησε ένας πλαστικός χειρουργός, ο οποίος έκρινε πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να δημιουργηθεί μια… τράπεζα λίπους!  (σελ. 12-13)

Χ.Α. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 850,22 – 1, 70%

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Διοργανώνουν διαγωνισμό για το ποιο σχολείο θα «ανακυκλώσει» περισσότερα βιβλία!» (σελ. 3)
Με τη χρήση ψηφιακού υλικού και φωτοτυπιών αντί για βιβλία εξακολουθούν να εξυπηρετούνται οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη. Για τις φωτοτυπίες, τα σχολεία φρόντισαν να εξασφαλίσουν την οικονομική συνδρομή των δήμων, αλλά και του ΑΠΘ. Το πανεπιστήμιο ανέλαβε να τυπώσει τις πρώτες 40 σελίδες σε 9 τίτλους βιβλίων της 3ης γυμνασίου. Η πλειονότητα των βιβλίων υπολογίζεται ότι θα έχει διανεμηθεί στην Κεντρική Μακεδονία στα μέσα Οκτωβρίου […]
Την ίδια στιγμή τα ποσοστά διπλοβάρδιας στα σχολεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ εξίσου αμελητέα είναι τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που προκύπτουν κυρίως από διαρθρωτικές αδυναμίες στην αντιμετώπιση των ανακλήσεων αιτήσεων για συνταξιοδότηση της τελευταίας στιγμής […]
Όσον αφορά τα κενά των εκπαιδευτικών, λείπουν μόλις 12 μαθηματικοί από τους συνολικά 32.000 εκπαιδευτικούς, 52 δάσκαλοι και 65 νηπιαγωγοί από τις 2600 σχολικές μονάδες της περιφέρειας, σύμφωνα με τον διευθυντή της Περιφέρειας  Εκπαίδευσης  Κεντρικής  Μακεδονίας […]
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά μαθητών με λεωφορεία, πραγματοποιούνται κανονικά, μετά τη ρύθμιση ανανέωση της σύμβασης με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων μέχρι το Δεκέμβριο. Πρόβλημα μεταφοράς μαθητών με λεωφορεία που εξακολουθούν να έχουν περίπου 45 παιδιά Ρομά, που διαβιούν σε καταυλισμούς στην Περαία. Το πρόβλημα παρακολούθησης των μαθημάτων από αυτούς τους μαθητές στα σχολεία της περιοχής, λύθηκε και ενσωματώθηκαν στα πέντε δημοτικά, ενώ με πρωτοβουλία γονέων μεταφέρονται προσωρινά, έως ότου διευθετήσει το θέμα ο δήμο