Αδωνι, μαλακά, αλλά τελείωνε

γεωργιαδης περιστεριαΣυνένοχους στο έγκλημα των απολύσεων στον ΕΟΠΥΥ αναζητεί ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η… τιμωρία στο έργο, όχι του Ντοστογιέφσκι αλλά σε αυτό των… εκλογών που τρέμει η κυβέρνηση. Χθες, ο Αδωνις Γεωργιάδης, σε μια προσπάθεια να εμπλέξει περισσότερους στις αποφάσεις του για λουκέτα και απομακρύνσεις στον ΕΟΠΥΥ, κάλεσε στο γραφείο του τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, τους πρώην γενικούς γραμματείς του υπουργείου επί ΠΑΣΟΚ Αντώνη Δημόπουλο, Νίκο Πολύζο, Δημήτρη Μπαλασόπουλο, αλλά και τον πρώην αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Κυριάκο Σουλιώτη.

Αφού ο Αδωνις τους διατύπωσε εν συντομία τις απόψεις του, αλλά και τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει σε προσωπικό και δομές, ζήτησε και τις δικές τους θέσεις.

Οι περισσότεροι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, με κυρίαρχο τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος γνωρίζοντας προφανώς το παιχνίδι της τελευταίας στιγμής που κάνει η κυβέρνηση με τους γιατρούς και τον ΕΟΠΥΥ, επιχείρησε να μην πάρει ευθέως τουλάχιστον… δεξιές θέσεις που επιβάλλουν εδώ και τώρα απολύσεις όλων των γιατρών του πρώην ΙΚΑ.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, όπως αναφέρουν πηγές της «Ε», δεν έκρυψε την ανησυχία του σχετικά με το αν αυτό το μέτωπο με τους γιατρούς συν όλα τα άλλα που είναι ανοικτά αποτελέσουν τελικά το λιθαράκι που θα καταβαραθρώσει την κυβέρνηση.

Τι θα γίνει με τους γιατρούς

Είτε όμως ο Αδωνις Γεωργιάδης αποφασίσει να έρθει σε πλήρη σύγκρουση, να παίξει τη ζαριά του και να τους απολύσει όλους μονομιάς -με αφορμή και την απεργία των γιατρών- είτε να περάσει στο μέτρο της επίταξης είτε περιοριστεί σε έναν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων, κοντά στις 2.500, ένα είναι βέβαιο, και οι 10.000 εργαζόμενοι θα μπούνε σε κινητικότητα, καθώς πρόκειται για δέσμευση που έχει λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέναντι στους τροϊκανούς.

Εξ ου και η οδηγία προς τον Αδωνι: «Τελείωνε αμέσως το θέμα, αλλά αν γίνεται χωρίς πολλές εντάσεις». Τις εντάσεις αυτές φαίνεται πως φοβάται πλέον και ο κ. Γεωργιάδης, που σκέφτεται τώρα να πάει λίγο πιο… light το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να γλιτώσει από τη μέγκενη των απολύσεων τους γιατρούς άνω των 62 ετών, δεδομένου ότι θα δυσκολευτούν να βρουν εργασία λόγω ηλικίας.

 

Για όσους είναι άνω των 60 ώς 62 ετών θα υπάρξει ένα προνομιακό καθεστώς αποχώρησης από το υπάρχον σύστημα. Επίσης, αναμένεται να δοθεί η ευκαιρία σε όσους απολυθούν ή μπουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διαθεσιμότητα να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, όπως έχουν σήμερα περίπου 5.000 ιδιώτες γιατροί. Ετσι, ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που θα συνεργάζονται με τον οργανισμό θα φθάσει τους 7.000 με 8.000.

 

Πάντως, με βάση τους σχεδιασμούς που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη στη Βουλή (κατευθυντήριες γραμμές), αλλά και την τελική αξιολόγηση εργαζομένων και δομών που θα γνωστοποιηθεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, τα λουκέτα και οι απομακρύνσεις θα κάνουν τη διαθεσιμότητα να κρατήσει κοντά ένα εξάμηνο, καθώς τόσος είναι ο χρόνος για την αλλαγή του καθεστώτος των δομών του ΕΟΠΥΥ και η μεταφορά τους στις υγειονομικές περιφέρειες και το ΕΣΥ.

 

Αλλαγές και στο μάνατζμεντ

 

Εκείνο πάντως που δεν κρύβει πλέον ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι η δυσαρέσκειά του για το μάνατζμεντ που ασκείται στον ΕΟΠΥΥ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκφράσει και στο μέγαρο Μαξίμου την ενόχλησή του για το πρόσωπο του προέδρου Δημήτρη Κοντού, ο οποίος να σημειωθεί ότι ήταν επιλογή Μαξίμου.

 

Επίσης, στη συνάντηση με τον Ανδρ. Λοβέρδο και τα πρώην στελέχη του υπουργείου Υγείας, ετέθη λεπτομερώς το θέμα της χρηματοδότησης του Οργανισμού, καθώς και της είσπραξης των εσόδων, γεγονός που αποτελεί αγκάθι για τη λειτουργία του. Στο μεταξύ, έκοψε τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ σε 633 γιατρούς, για τα απογευματινά τους ιατρεία, που έχουν μόνιμη σχέση εργασίας με τον οργανισμό.

 

Μετά τη διακοπή σύμβασης οι γιατροί αυτοί, από χθες, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το απόγευμα, μετά το τέλος του ωραρίου τους, ως συμβεβλημένοι γιατροί, ασθενείς με επιπλέον αμοιβή (150 επισκέψεις το μήνα) από τον ΕΟΠΥΥ.

 

Βέβαια, οι γιατροί αυτοί θα μπορούν κανονικά να συνταγογραφούν για τον οργανισμό, όπως άλλωστε και το σύνολο των γιατρών της χώρας. Κατά τ’ άλλα, οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ, συνεχίζουν κανονικά τις απεργίες τους ώς τις 9 Δεκεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στα πολυϊατρεία.

 

Πάντως, πιθανότατα την Παρασκευή θα συνεδριάσουν και πάλι για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Στο διάλογο με τον Αδωνι όμως δεν θα προσέλθουν, εκτός κι αν τους υπογράψει ότι δεν θα απολυθεί κανένας γιατρός.

 

Μια πιο ήπια στάση τηρεί πάντως στο θέμα των απολύσεων και το ΠΑΣΟΚ, με το γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει σε σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του Νομού Πιερίας: «Εμείς συναινούμε και στην κινητικότητα και στην ενοποίηση δομών και στην αξιολόγηση δομών και προσώπων, ώστε να ενισχύσουμε την Πρωτοβάθμια Υγεία, όμως, χωρίς φλυαρίες, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο».

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=402163

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *