3η Δεκέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας: Ο ΙΣΑ στηρίζει την Κοινωνική Ένταξη και τη Δημιουργικότητα των Μαθητών με Αναπηρία

???????????????????????????????Τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών τίμησε σήμερα για τη στήριξή του στα Παιδιά με Αναπηρία το Ειδικό Γυμνάσιο ΓΕΛ Αθηνών, στη γιαρτή του σχολείου με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμιας Ημερας Αναπηρίας. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονένων Α.Βρέττα και η Διευθύντρια του σχολείου Μ.Μαρκουλάκη απένειμαν στον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ.Πατούλη τιμητική αναμνηστική πλακέτα ως μικρή ένδειξη της μεγάλη ευγνωμονσύνης γονιών και παιδιών του σχολείο για τη συμπαράστη του συλλόγου στους μαθητές. Πρόκειται για σχολείο που διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και τον εξοπλισμό για μαθητές με κινητικές αναπηρίες, ενώ στην προσπάθεια διευκόλυνσης της μεταφοράς των μαθητών με ειδικά προσβάσιμα οχήματα συνέβαλε και ο Ιατρικό Σύλλογος Αθηνών.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης κατά την απονομή, συνεχάρη τόσο τους γονείς, όσο και τη διεύθυνση του σχολείου και τους καθηγητές, για το σπουδαίο έργο που επιτελούν, δηλώνοντας: «Δεν είστε μόνοι. Είμαστε κοντά σας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα είναι παρών, όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα, σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των παιδιών με αναπηρία και σε κάθε πρωτοβουλία του Ειδικό Γυμνάσιο ΓΕΛ Αθηνών και του Συλλόγου Γονέων τους, προκειμένου να αποκτήσουν οι μαθητές τη δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης και ημιαυτόνομης διαβίωσης, αλλά να είναι παράλληλα, παραγωγικοί στην κοινωνία» και συνέχισε λέγοντας «Όλα τα παιδιά έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή, στη μόρφωση και στη δημιουργία. Ο ΙΣΑ θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία των Κοινωνικών Φορέων και των Γονέων α) για την προαγωγή της αποδοχής της διαφορετικότητας σε όλα επίπεδα της ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας και β) για την ένταξη (inclusion) όλων των παιδιών με ειδικές δεξιότητες στον κοινωνικό ιστό.»

To Ειδικό Γυμνάσιο ΓΕΛ Αθηνών δέχεται μαθητές με αναπηρία και δίνει τη δυνατότητα απόκτησης Απολυτηρίου Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου αντίστοιχα και εισαγωγής σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ταυτόχρονα, παρέχει υποστήριξη από ειδικούς παιδαγωγούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους και κοινωνικούς Λειτουργούς.

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη και μετά τα πορίσματα της έρευνας που διεξήχθη πρόσφατα στην Ελλάδα και δημοσιεύτηκε χθες από την ΕΣΑμεΑ, ο ΙΣΑ προειδοποιεί ότι υπάρχει ραγδαία επιδείνωση της ζωής των ΑμεΑ τους αναφορικά με τους πόρους διαβίωσης εξαιτίας της κρίσης, ζήτημα για το οποίο πρέπει να μεριμνήσει άμεσα η Πολιτεία. Πρώτος τομέας επιδείνωσης αποδείχθηκε το εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και των συντάξεων, ενώ ακολουθούν η πρόσβαση στην απασχόληση και η υποστήριξη στις οικογένειες με αναπηρία.

Επ’ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, ο ΙΣΑ θεωρεί υψίστης σημασίας τα παρακάτω μέτρα:

1) Όλα τα ΑμεΑ πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο και στο γιατρό, χωρίς δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων με διαφορετικές παροχές και ενοϊκότερης ή μη πολιτειακής μεταχείρισης

2) Τα ΚΕΠΑ πρέπει να στελεχωθούν με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο

3) Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την επιδοματική πολιτική και το ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία και να επαναπροσδιορίσει τα ακρωτηριαστικά μέτρα που έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες για τις οικογένειες που έχουν άτομο με αναπηρία.

4) Πρώτης προτεραιότητας πρωτοβουλία πρέπει να αποτελούν οι πολιτικές ένταξης για τα ΑμεΑ γιατί η ισότητα και η διαφορετικότητα αποτελούν παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα.

Για το ΔΣ του ΙΣΑ

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γεν Γραμματέας

Γ.Πατούλης                                                Στ.Τσούκαλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *