Νέα από Αρκαδία. Τονωτική ένεση η επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων

ARKADIA18-150x15017Δεν είναι μόνο το ελληνικό Δημόσιο που έβαλε γενναία «το χέρι στην τσέπη» για να πετύχει την επανέναρξη των έργων στους τέσσερις «παγωμένους» αυτοκινητόδρομους. Οι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στα δανειοδοτικά σχήματα των προβληματικών έργων ανέλαβαν να σηκώσουν το βάρος της αποχώρησης ορισμένων ξένων τραπεζών, ενώ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στη συγκράτηση των υπολοίπων στα έργα, προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση ενός πολύ σημαντικού μέρους των δημοσίων επενδύσεων και να μην απολεσθούν οι κοινοτικοί πόροι που έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν για τα έργα αυτά

Για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας και αναστολών, τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα, που είχαν σχεδιασθεί από ετών, και που η κατασκευή τους είχε διακοπεί βιαίως εξ αιτίας της κατάρρευσης των χρηματοδοτικών σχημάτων που τα στήριζαν, εξασφαλίζουν υγιείς και επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους για την επανέναρξή τους. Πολύ σύντομα δε ένας πακτωλός χρημάτων θα είναι προς διάθεση στις κατασκευάστριες τεχνικές εταιρείες, ικανός να αλλάξει το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα στη χώρα.

Η Πελοπόννησος θα είναι η πλέον ωφελημένη καθώς οι μεγάλοι οδικοί άξονες όταν ολοκληρωθούν θα αλλάξουν ριζικά την όψη της. Ιδίως τώρα που άναψε το πράσινο φως για το τμήμα Πάτρα Τσακώνα, το οποίο θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και που η δημοπράτησή του θα γίνει, σύμφωνα με υπουργικές ανακοινώσεις, την ερχόμενη άνοιξη.

Οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της παγωμένης ελληνικής οικονομίας είναι προ των πυλών. Και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι συμβάσεις προβλέπουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των έργων. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο, αν και στην Ελλάδα όλα είναι υπό αίρεση.

Αν ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες όλα μπορούν να αλλάξουν γρηγορότερα. Και υπάρχουν. Η επανεκκίνηση των έργων αυτών θα είναι πολύ σημαντική για την οικονομία γιατί θα έχει προστιθέμενη αξία, όπως τονίζει σημαίνον οικονομικό στέλεχος, ενώ θα επαναφέρει την ελπίδα ότι η Ελλάδα έχει πολλά να κάνει ακόμα και να κερδίσει.

«Ζωγραφικές αναφορές στην μνήμη…»

Την σημασία της μνήμης για την ζωγραφική και την καλλιτεχνική διαδικασία καθώς και την απόδοση του χρόνου στην σύγχρονη ζωγραφική επιχειρεί να θίξει η έκθεση «Ζωγραφικές αναφορές στην μνήμη και τον χρόνο», μία έκθεση με επιλογές από την συλλογή του δικηγόρου Σωτήρη Φέλιου.

Η έκθεση, με έργα των Μιχάλη Μανουσάκη, Τάσου Μαντζαβίνου, Άννας Μαρίας Τσακάλη, Γιώργου Ρόρρη, Στέφανου Δασκαλάκη , Αλέκου Λεβίδη, Κώστα Παπανικολάου, Εδουάρδου Σακαγιάν, Εμμανουήλ Μπιτσάκη και Γιάννη Ψυχοπαίδη, που ανοίγει στο χώρο του συλλέκτη, Φωκίωνος Νέγρη 16, αναμοχλεύει ένα ζήτημα που απασχόλησε τα πρωτοποριακά ρεύματα της τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα (την σχέση χώρου και χρόνου) ταυτόχρονα όμως αποτελεί την αφορμή για να αναλογιστεί κανείς την σημασία της μνήμης στην διαμόρφωση της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας σήμερα.

…Του Σωτήρη Φέλιου

Σε μία περίοδο όπου λόγω της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών αλλαγών, οι ταυτότητες αυτές δοκιμάζονται, θέματα όπως η μνήμη, η διαχείριση και η αξιολόγηση του παρελθόντος μοιάζουν ιδιαίτερα επίκαιρα και αναγκαία όχι όμως μέσα από μία εθνο-κεντρική ματιά αλλά μέσα από μία βαθύτερη διάθεση αυτογνωσίας. Ως μία μορφή τέχνης, η ζωγραφική μετουσιώνει μέσα από την δική της γλώσσα όψεις αυτής της ταυτότητας και αντανακλά μεταξύ άλλων, αισθητικές αξίες, τον πολιτισμό της καθημερινότητας, τον τρόπο που μεγαλώνουμε, τις ιστορίες που ακούμε, την τέχνη που βλέπουμε και τους δεσμούς που αναπτύσσουμε.

Όχι στο τσιμεντάδικο

Με την 4117/27-11-2013 σημαντική απόφαση του το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακυρώνει την 592/30-5-2006 απόφαση του Νομάρχη Αρκαδίας περί καθορισμού περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας μονάδας παραγωγής τσιμεντοπροιόντων και σκυροδεμάτων ιδιοκτησίας «Ν. Beton ΑΦΟΙ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε.», στη θέση «Σίνερο», στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δ.Δ. Βλαχέρνας, του πρώην Δήμου Λεβιδίου, στους πρόποδες του όρους Μαινάλου.

Καθώς και την υπ’ αριθμ. 1572/5-6-2006 απόφαση αδείας εγκατάστασης της ίδιας μονάδας διότι κατά την απόφαση προκύπτει ότι η επίμαχη θέση εγκατάστασης δεν έχει αναγνωρισθεί με διοικητική πράξη ως κατάλληλη για την ανάπτυξη βιοτεχνικής και βιομηχανικής δραστηριότητας, ενόψει και δεδομένου ότι η παραγωγή ετοίμου σκυροδέματος χαρακτηρίζεται μέσης όχλησης και συνεπώς μη νομίμως επετράπη η εγκατάσταση της δραστηριότητας στην συγκεκριμένη θέση. Περαιτέρω στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται μνεία ότι η εγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων είναι επιτρεπτή μόνο σε ειδικώς εκ των προτέρων καθορισμένες περιοχές κι όχι σε περιοχές όπου απλώς και μόνο δεν απαγορεύεται ρητά η συγκεκριμένη χρήση. Πηγή: Vlaxerna.gr

Δημοτικά

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013 στις 20:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης στην αίθουσα «Αλεξόπουλου Παναγιώτη» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης, στο δεύτερο (β) όροφο με μοναδικό θέμα συζήτησης: «Ψήφιση – Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014 και του ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης έτους 2014».

Νόσος Αλτσχάϊμερ

Το ΝΠΔΔ Τρίπολης στα πλαίσια δράσεων και με γνώμονα πάντα την πρόληψη των κοινωνικών, ψυχολογικών και βιολογικών αναγκών των ατόμων της τρίτης ηλικίας θα πραγματοποιήσει ομιλία στην αίθουσα του ΚΑΠΗ τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 17:30 με θέμα: “Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη νόσο Αλτσχάϊμερ”. Ομιλητής θα είναι ο κ. Ευάγγελος Τσαμπαλάς, Επιμελητής Νευρολόγος Κέντρου Ψυχικής Υγείας Τρίπολης. Η ομιλία είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αρκάδες και Αρκαδικό Ιδεώδες

Το Κέντρο Ελευσινιακών Μελετών “Η ΔΑΕΙΡΑ” διοργανώνει εκδήλωση με θέμα “Η λαμπρή παρουσία των Αρκάδων στον αρχαίο κόσμο και το Αρκαδικό Ιδεώδες”.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την 11η Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στην Αίθουσα Διαλέξεων του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευσινίων. Θα ομιλήσει η συνπατριώτισσά μας συγγραφέας και διδάκτωρ Αρχαιολογίας Μαρία Βλασσοπούλου-Καρύδη.

Νέο ημερολόγιο

Το νέο ημερολόγιο του Δημοτικού σχολείου Λεωνιδίου, χαρακτηρίζεται από μια περιδιάβαση μέσα στο χρόνο χαρούμενη και νοσταλγική ταυτόχρονα, όπου πρωταγωνιστές είναι μαθητές και δάσκαλοι στο προαύλιο, στις τάξεις, στις γιορτές, στις εκδρομές…, σε εικόνες που καθρεφτίζουν την πολιτική, την οικονομική, την κοινωνική και την εκπαιδευτική ζωή του Λεωνιδίου από το 1934 μέχρι και τον Οκτώβρη του 2013.

Προστασία παιδιών

Προστατευτικό τοιχείο στην κάτω πλευρά του συντριβανιού της πλατείας Πετρινού τοποθετήθηκε προχθές σε μια προσπάθεια αποτροπής κάθε κινδύνου για παιδιά μικρής ηλικίας που παίζουν αμέριμνα στο χώρο. Τούτο κατέστη αναγκαίο και είχε συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, μετά τα μικροατυχήματα που είχαν παρατηρηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Χαμογελάτε

 

– Πόσα θέλετε γιατρέ, για να μου βγάλετε το χαλασμένο δόντι;

 

– 200 Ευρώ.

 

– 200 Ευρώ για δουλειά λίγων λεπτών;

 

– Αν θέλετε, μπορώ να κάνω την εξαγωγή πάρα πολύ αργά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *