Στα όριά του το Νοσοκομείο του Πύργου! (vd)

πυργος νοσ.«Το Νοσοκομείο του Πύργου λειτουργεί στα όρια του…και οι γιατροί, νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό βρίσκονται πλέον στα όρια βιολογικής εξόντωσης…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου Νίκος Χαροκόπος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Πύργου, συζητήθηκαν στην Γενική Συνέλευση της Τετάρτης και εκεί, για μια ακόμα φορά, τέθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης του Υγειονομικού Χάρτη της Ηλείας, με την πλειοψηφία των γιατρών να υποστηρίζει την πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Πύργου, για λειτουργία ενός μόνο Νοσοκομείου στην Ηλεία, του Νοσοκομείου Πύργου, που διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή, με ενσωμάτωση προσωπικού από την Αμαλιάδα και τα Κρέστενα.

Η έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, η έλλειψη υλικών, απαραίτητων για σωστή διάγνωση και τη νοσηλεία των ασθενών σε όλα τα τμήματα, οι ατελείωτες ουρές ασθενών στα ΤΕΠ και στα εξωτερικά ιατρεία – αφού η οικονομική κρίση – οδηγεί τον κόσμο στις δημόσιες μονάδες υγείας, συνθέτουν την εικόνα του Νοσοκομείου Πύργου. Μια εικόνα που συμπληρώνεται με…κουρασμένους γιατρούς και νοσηλευτές, που δουλεύουν ώρες ατελείωτες και πολλές φορές…εθελοντικά, σεβόμενοι τους ασθενείς και τις ανάγκες τους.

Επί τάπητος τα προβλήματα…

Τα προβλήματα αυτά, τέθηκαν επί τάπητος στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, με τους γιατρούς να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις ελλείψεις που έχουν φέρει όλο το προσωπικό «στα όρια του», από σωματικής και ψυχολογικής άποψης.

Όσον αφορά τις ελλείψεις, τα προβλήματα οξύνονται ολοένα και περισσότερο. Μιλάμε για ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό αλλά και ελλείψεις υλικών που απαιτούνται για τη σωστή νοσηλεία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στη ΜΕΘ υπάρχουν τρεις γιατροί ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 5 και η Ψυχιατρική λειτουργεί με δύο ειδικευμένους και αναγκάζονται να δουλεύουν εθελοντικά, με παραπάνω εφημερίες και χωρίς ρεπό, για να καλύψουν τα τμήματά τους» είπε ο κ. Χαροκόπος, εκφράζοντας την απορία, γιατί δεν γίνεται προκήρυξη για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

Ιδιαίτερα ανησυχητική όμως φαίνεται πως είναι η έλλειψη ιατρικών, απαραίτητων για σωστή διάγνωση, σωτηρία και νοσηλεία των ασθενών. «Όσον αφορά τα υλικά, αυτή την περίοδο, δεν έχουμε αντιδραστήρια για την διάγνωση του εμφράγματος και κατά περιόδους δεν έχουμε διάφορα καλλιεργητικά υλικά, τα οποία είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία της Παθολογικής, της Χειρουργικής, της ΜΕΘ και άλλων τμημάτων», εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών.

Από την πλευρά του, ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Σπύρος Δημητρακόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί και στο μικροβιολογικό, που δεν μπορεί να κάνει ακόμα και απλές εξετάσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, αλλά και στην κλινική του τομέα του, σημειώνοντας ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για την πραγματοποίηση της «β χοριακής» βασική εξέταση για την επιβεβαίωση εγκυμοσύνης και το διάστημα κύησης.

Ένα Νοσοκομείο για την Ηλεία, στον Πύργο

Η αναδιάρθρωση του Υγειονομικού Χάρτη της Ηλείας, ήταν το θέμα που συζητήθηκε επί μακρόν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, με τους παρευρισκόμενους να καταθέσουν τρεις προτάσεις, για το τι πρέπει να γίνει τελικά, προκειμένου να αποκατασταθεί στο αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες, που καθημερινά «τρέμουν» μήπως και αρρωστήσουν και χρειαστεί να γίνουν «μπαλάκι» από το ένα στο άλλο νοσοκομείο, για να καταλήξουν – πολλές φορές – σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Πάτρας.

Τις προτάσεις, τα επιχειρήματα των εισηγητών και την ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, το κ.Χαροκόπος.

Ο Χειρούργος Ανέστης Παπαδόπουλος, πρότεινε, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου και Αμαλιάδας, να καλέσουν όλους τους φορείς και πολίτες του Νομού, σε δημόσια ενημέρωση και συζήτηση, με θέμα τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων, λόγω των ελλείψεων, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υλικά, απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Η πρόταση έλαβε 2 ψήφους.

Ο Ορθοπεδικός Γεράσιμος Ρούμπης, επανέφερε την πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Πύργου, για τη λειτουργία ενός και μόνο Νοσοκομείου στην Ηλεία και πιο συγκεκριμένα στον Πύργο, καθώς είναι το μόνο που διαθέτει την απαραίτητα υλικοτεχνική υποδομή. Κι αυτό να γίνει – όπως επίσης αναφέρεται στην εισήγηση – με μεταφορά και ενσωμάτωση του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, από τα καταργούμενα νοσοκομεία Κρεστένων και Αμαλιάδας, στο αντίστοιχο Νοσοκομείο του Πύργου. Πρόταση που έλαβε 19 ψήφους.

Την τρίτη πρόταση έκαναν ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ.Χαροκόπος, μαζί με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο Σπύρο Δημητρακόπουλο και τον Ψυχίατρο Δημήτρη Παπαδημητρίου. Πρότειναν, να παραμείνουν όλες οι υγειονομικές δομές ανοιχτές, να γίνει προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών του Γ.Ν Πύργου καθώς και άμεσος διορισμός των γιατρών, των οποίων η κρίση έχει ήδη ολοκληρωθεί για το Γ.Ν Πύργου, καθώς και να υπάρξουν οργανωμένα και αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στο Γ.Ν Πύργου. Αυτή η πρόταση ψηφίστηκε τελικά από 4 γιατρούς.

«Να πάρουν θέση…»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου Νίκος Χαροκόπος, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών, υπενθυμίζοντας ότι οι γιατροί – όσοι έχουν απομείνει – υπερβάλουν εαυτούς και έχουν ξεπεράσει τα σωματικά και ψυχικά τους αποθέματα, ενώ κάλεσε την τοπική και κεντρική εξουσία να πάρουν θέσεις και αποφάσεις για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *