Τα 150 φάρμακα που ανεβάζουν δραματικά τις φαρμακευτικές δαπάνες

Δύο σενάρια για την μείωση του κόστους 150 φαρμάκων, που αντιπροσωπεύουν το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, μελετά η διοίκηση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Τα 150 φάρμακα, τα οποία ανήκουν σε 57 κατηγορίες από το σύνολο των 528 κατηγοριών, δεν είναι απαραιτήτως ακριβά. Είναι όμως, αυτά που συνταγογραφούνται περισσότερο από τους γιατρούς (οι 57 κατηγορίες φαρμάκων).

«Καταγράψαμε τα φάρμακα τα οποία ανεβάζουν δραματικά τη δαπάνη και αποφασίσαμε να βάλουμε “φρένο”», δηλώνει προς το ΒΗΜΑonline ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γερ. Βουδούρης.

Τα σενάρια που εξετάζει να εφαρμόσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι τα ακόλουθα:
– Να διαπραγματευτεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα των συγκεκριμένων κατηγοριών.
– Να ζητήσει τη συνταγογράφησή τους με βάση της δραστική ουσία.
«Τα ίδια μέτρα θα εφαρμόσουμε και σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία φαρμάκων που θα διαπιστώσουμε ότι ανεβάζουν το κόστος», τονίζει ο κ. Βουδούρης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σκέφτεται να δίδει δέκα λεπτά ανά συνταγή στους φαρμακοποιούς που θα την μετατρέπουν από χειρόγραφη, ηλεκτρονική.

Η Roche προμηθεύει τα Νοσοκομεία που πληρώνουν

Στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τη Roche Hellas εντός 60 ημερών (υπάρχει και μία επιπλέον τρίμηνη έντονη περίοδος πίστωσης) συνεχίζει να παραδίδει φάρμακα η εταιρεία.
Σε περίπτωση που κάποιο δημόσιο νοσοκομείο αδυνατεί να εξοφλήσει το σύνολο του ποσού των ληξιπρόθεσμων τιμολογίων και μπορεί να πληρώσει μόνο ένα μέρος του, η Roche Hellas παραδίδει φάρμακα αξίας ίσης με το ποσό που εξοφλείται από το νοσοκομείο.

Οι παραδόσεις σε φαρμακαποθήκες, ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, ιδιωτικά φαρμακεία και στα δημόσια νοσοκομεία που εξοφλούν τα ληξιπρόθεσμα τιμολόγιά τους, συνεχίζονται κανονικά.

Επιπλέον, η εταιρεία συνεχίζει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ανεξάρτητα από την κατάσταση των οφειλών τους, λαμβάνουν τα φάρμακα Konakion, Valcyte, Cymevene, CellCept IV και CellCept σκόνη για πόσιμο εναιώρημα, που χορηγούνται για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή νόσων, καθώς και τις θεραπείες για το Ειτζ, Invirase, Fuzeon και Viracept, των οποίων το δίκτυο διανομής είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=420582

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *