Τελειώνει το «πάρτι» με τις συνταγές

Αποκαλυπτικά για το “πάρτι” που γινόταν με τα φάρμακα στα Ταμεία -σε κάποια συνεχίζεται ακόμη σε σημαντικό βαθμό- είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Από τα στοιχεία που παρουσίασε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, που οργανώθηκε από το ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Γεώργιος Βέργουλας για την πιλοτική περίοδο 18/10/2010 – 31/12/2010 και τις συνταγές ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) προκύπτουν εντυπωσιακά στοιχεία.

Πριν από την εφαρμογή της ΗΣ, ο αριθμός συνταγών ανά μήνα ήταν 300.000, ενώ στις 31/12 είχε μειωθεί στις 200.000! Επίσης, το μέσο κόστος συνταγής ανά μήνα ήταν στα 80 ευρώ και συρρικνώθηκε στα 48 ευρώ! Παράλληλα, τα σφάλματα στη συνταγογράφηση μειώθηκαν κατά 20%-30%.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργουλα, η άμεση υλοποίηση της ΗΣ αποτελεί εθνική επιταγή, ενώ το σύστημα που λειτουργεί ήδη στην ΗΔΙΚΑ είναι το μόνο που μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά τις άμεσες εθνικές ανάγκες μέχρι να λειτουργήσει το νέο, υπό προκήρυξη σύστημα, κάτι που μπορεί να γίνει σε ένα έως δύο χρόνια από σήμερα.
Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εκτός από την δραστική μείωση των δαπανών, μειώθηκαν και τα σφάλματα στις συνταγές κατά 20% – 30%
Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εκτός από την δραστική μείωση των δαπανών, μειώθηκαν και τα σφάλματα στις συνταγές κατά 20% – 30%

Ουσιαστική μείωση των δαπανών, όμως, υπήρξε και στα στρατιωτικά νοσοκομεία που έχουν ενταχθεί στο σύστημα “Φίλιππος και στο δίκτυο υγείας των ελληνικών στρατιωτικών νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον αντιπλοίαρχο Υγειονομικού, Μ. Μάρακας, σε μόνο ένα από τα επτά διασυνδεδεμένα νοσοκομεία -το ΝΙΜΤΣ- κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συστήματος υπήρξε όφελος 4 εκατ. ευρώ στο κόστος των φαρμάκων.

Τα επτά νοσοκομεία, που είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο είναι: 401 και Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, 417 ΝΙΜΤΣ, 414 ΣΝΕΝ Πεντέλης, Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης και 216 ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης.
Η «λίστα» θα συμπληρώνεται κάθε φορά που θα εκδίδεται δελτίο τιμών, το οποίο θα περιλαμβάνει νέα φάρμακα
Η «λίστα» θα συμπληρώνεται κάθε φορά που θα εκδίδεται δελτίο τιμών, το οποίο θα περιλαμβάνει νέα φάρμακα

Μάλιστα, είναι δυνατή η τηλεδιάσκεψη μεταξύ τους, ενώ το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση 30 σταθερών και φορητών σταθμών τηλεϊατρικής σε διάφορες μονάδες, ιδίως των ελληνικών νησιών και σε πολεμικά πλοία.

Βελτίωση
Η λειτουργία του “Φιλίππου” έχει ήδη βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από πλευράς των νοσοκομείων, αν και υπάρχουν και κάποια προβλήματα, όπως: έλλειψη απαραίτητων εθνικών υποδομών (π.χ. κωδικοποιήσεις, θεραπευτικά και νοσηλευτικά πρωτόκολλα), κατακερματισμός του έργου σε υποσυστήματα, ανάγκη ψυχολογικής προετοιμασίας των χρηστών και το γεγονός ότι το σύστημα δεν είναι ελκυστικό σε πρώτη επαφή, όπως είπε ο κ. Μάρακας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Φραγμός στην αλόγιστη σπατάλη

Το ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ θα εξοικονομήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση της δαπάνης στους κλάδους υγείας και ειδικότερα το φάρμακο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ταμεία αλλά και η δημιουργία ενιαίου κέντρου για τις συντάξεις. Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά το 2009 άγγιξε τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αρκεί να αναφερθεί πως η φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων πέρσι έφτανε το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά. Είναι χαρακτηριστικό πως τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα εκτελούνταν περίπου 100 εκατομμύρια συνταγές τον χρόνο, ενώ αντίστοιχα στη Δανία – που έχει τον μισό περίπου πληθυσμό- 15 εκατομμύρια. Μάλιστα η αξία της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας μας ήταν περίπου ίδια με αυτή της Ισπανίας που έχει πενταπλάσιο αριθμό κατοίκων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΜΕ ΝΕΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
Στο τραπέζι η νέα “λίστα” φαρμάκων

Δρομολογείται η εφαρμογή της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, έχει παραδώσει αντίγραφά της στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θα υποβάλουν τις ενστάσεις τους έως το τέλος της εβδομάδας.

Η νέα “λίστα” διαφέρει από την προηγούμενη, που ίσχυε έως το 2005, στον τρόπο υπολογισμού του κόστους των φαρμάκων. Με την παλαιά, το κριτήριο ένταξης ενός σκευάσματος ήταν η τιμή του, ενώ με τη νέα κριτήριο είναι το κόστος ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ), όπως προβλέπει σχετική απόφαση των υπουργών Υγείας και Εργασίας, κ. Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Για την κατάρτιση και συμπλήρωσή της χρησιμοποιείται σύστημα ταξινόμησης των φαρμάκων και σύστημα υπολογισμού τιμών αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία δραστικών ουσιών. Οι θεραπευτικές κατηγορίες διαμορφώνονται με βάση σύστημα κατηγοριοποίησης που έχει εκπονήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν με βάση μία συγκεκριμένη τιμή ανά θεραπευτική κατηγορία (τιμή αναφοράς). Τα φάρμακα των οποίων το κόστος ημερήσιας θεραπείας είναι μικρότερο ή ίσο της τιμής αναφοράς εντάσσονται στη “λίστα και αποζημιώνονται από τα Ταμεία. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται και συνταγογραφούνται και όσα έχουν υψηλότερη τιμή αναφοράς.

Για να συμβεί αυτό οι εταιρείες πρέπει να επιστρέφουν στα Ταμεία τη διαφορά επί τον συντελεστή 1,5. Τα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας μικρότερη ή ίσο με 0,3 ευρώ και τα φαρμακευτικά προϊόντα μικρής περιεκτικότητας (παιδιατρικά) περιλαμβάνονται στη “λίστα” μόνον εφόσον έχουν αξιολογηθεί θετικά από την Ειδική Επιτροπή ως προς το θεραπευτικό όφελος και με μία σειρά άλλες παραμέτρους.

Η “λίστα” θα συμπληρώνεται κάθε φορά που θα εκδίδεται δελτίο τιμών, το οποίο θα περιλαμβάνει νέα φάρμακα. Θα αναθεωρείται, δε, έπειτα από κάθε γενική ανακοστολόγηση φαρμάκων. Στην αναθεώρηση θα αλλάζουν οι τιμές αναφοράς.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63391156

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *