ΕΟΠΥΥ. Άλλα έλεγαν «τότε» οι συνδικαλιστές

ναι οχιΗ «ζωή κάνει κύκλους», οι «γνώμες αλλάζουν» και αυτές οι παραδοχές φαίνεται πως βρίσκουν εφαρμογή στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών γιατρών του πρώην ΙΚΑ, οι οποίες έχουν αλλάξει 180ο από σχεδίασης και ιδρύσεως του ΕΟΠΥΥ.Μετά την απόφαση των γιατρών του Οργανισμού για συνέχιση των κινητοποιήσεων και την άμεση αντίδραση της Αριστοτέλους, που προχωρά σε διακοπή συμβάσεων περίπου 800 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με τις οποίες είχαν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους στα απογευματινά τους ιατρεία.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Βλασταράκος, πρόεδρος και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και ο ΓΓ Χ. Μπονάνος.

Σήμερα ο ΠΙΣ, τάσσεται στο πλευρό του υγειονομικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ και της σημερινής συνδικαλιστικής του ηγεσίας, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα κατά των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αντιδρώντας και στην απόφαση του Υπουργείου να διακόψει σε περίπου 800 γιατρούς του Οργανισμού, τις συμβάσεις που τους δίνουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους, στα απογευματινά τους ιατρεία.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά, στις αρχές του 2012, σε αντίστοιχη ανακοίνωση η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ αναφέρει, «Επειδή αρμόδιοι Κυβερνητικοί και Διοικητικοί παράγοντες μηχανεύονται, και σχεδιάζουν κινήσεις που θα πλήττουν τον έντιμο αγώνα μας, με υποσχέσεις, διαβεβαιώσεις ή και αποφάσεις που σχεδιάζουν, να επιτρέψουν στους γιατρούς του ΙΚΑ, στο ιδιωτικό τους ιατρείο, να δέχονται κάποιο αριθμό επισκέψεων μηνιαίως (100, 150 κλπ), τους καλούμε να αποσύρουν τέτοια σχέδια. Εάν προχωρήσουν, η σύγκρουση θα είναι ακόμα πιο σκληρή και ανυποχώρητη, για να μην επιτρέψουμε να συνεχίζεται ο ευτελισμός και η απαξίωση, κάποιοι δε γιατροί του ΙΚΑ να ενδώσουν και να αποτελέσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, συντελώντας στο ισοπέδωμα του κλάδου, που θα λειτουργήσει τελικά εις βάρος των γιατρών και της περίθαλψης».

Να θυμίσουμε, μάλιστα, ότι επί Υπουργείας Α. Λοβέρδου, όταν και σχεδιάστηκε ο ΕΟΠΥΥ, συνδικαλιστές είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη στο Υπουργείο, απειλώντας τους συναδέλφους τους με διαγραφή από τον ΠΙΣ αν έκαναν σύμβαση με τον νέο οργανισμό. Τώρα, όμως απεργούν επειδή θα τους διακοπεί η σύμβαση…

Οι εν λόγω ανακοινώσεις:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, σε συνέχεια της συνεδρίασης της 19ης 12/2011, ενημερώνει:

Για μια ακόμη φορά, καταγγέλλει και απορρίπτει την πολιτική των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε (262/16-12-2011) σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ και με την εγκύκλιο (Υ3β/Γ.Π./οικ. 141282/21-12-2011) που αναρτήθηκε και εκχωρεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους επιχειρηματίες υγείας – κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Επειδή κάποιοι επιτήδειοι διαδίδουν, ή αφήνεται να διαρρέεται από κάποια Κυβερνητικά Κέντρα, ότι θα δοθεί και στους γιατρούς του ΙΚΑ κάποιος αριθμός επισκέψεων (στο ιδιωτικό τους ιατρείο) για σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, δηλώνουμε απερίφραστα προς κάθε κατεύθυνση, όπως και το δηλώσαμε και στους αρμοδίους, ότι το ΙΚΑ δεν θα αποτελέσει σκαλοπάτι λειτουργίας του μορφώματος του ΕΟΠΥΥ και ότι οι γιατροί του ΙΚΑ σε καμμία περίπτωση, δεν πρέπει να δεχθούν και δεν θα δεχθούν τέτοιον εξευτελισμό και απαξίωση.

Απορρίπτουμε προτάσεις, που με εξευτελιστικά φιλοδωρήματα, προσπαθούν να εκμαυλίσουν συνειδήσεις. Οι γιατροί του ΙΚΑ δεν θα ενδώσουν σε τέτοιες πρακτικές.

Καλούμε όλο τον ιατρικό κόσμο, να απορρίψει και να μην δεχθεί τέτοιες συμβάσεις που απαξιώνουν την ιατρική λειτουργία και υποβαθμίζουν την περίθαλψη συνολικά.

Οι γιατροί του ΙΚΑ θα αγωνισθούν, όπως και πάντα, ώστε ο γιατρός να έχει αξιοπρεπή αμοιβή και εργασία, τόσο ο μισθωτός όσο και ο δεινά πληττόμενος σήμερα αυτοαπασχολούμενος συνάδελφός μας.

Η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (έχει ισχύ Νόμου), καταργεί προηγούμενες ρυθμίσεις υπέρ των γιατρών και βάζει ταφόπλακα στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης συνολικά (δημόσιας και ιδιωτικής).

Η δυνατότητα συνταγογράφησης και αναγραφής παρακλινικών εξετάσεων, που παρά τη διαβεβαίωση των Υπουργών Υγείας & Εργασίας στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία όπως είναι γνωστό παραστήκαμε με αίτημά μας, δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί, αλλά είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να δοθεί σε όλους τους γιατρούς, συμβεβλημένους ή μή με τον ΕΟΠΥΥ.

Κατόπιν όλων αυτών, και με βάση τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ (6/11/2011), επιμένουμε στις θέσεις μας και απορρίπτουμε τόσο τις προτάσεις του μεταβατικού σταδίου λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ (συμβάσεις 10 ευρώ, προ φόρου 20%) όσο και της οριστικής λειτουργίας με τις συμβάσεις αντιμισθίας.

Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή (όχι κατώτερη της σημερινής των 20 ευρώ), και συνταγογράφηση – αναγραφή παρακλινικών εξετάσεων για όλους τους γιατρούς, θα πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων μας.

Θα καλέσουμε σύντομα όλους τους Πρόεδρους των ΣΕΥΠΙΚΑ της Χώρας και όσους Προέδρους Ιατρικών Συλλόγων επιθυμούν, σε κοινή σύσκεψη με τα όργανα της Ομοσπονδίας, ώστε να συναποφασίσουμε κοινές δράσεις (απεργιακές κινητοποιήσεις κλπ), προκειμένου οι πολιτικές αυτές να μην προχωρήσουν.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ»

 

«Αθήνα, 03-01-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία, στις περισσότερες μονάδες υπάρχει καθολική συμμετοχή, συνεχίζονται οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, που προκήρυξε η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ από 2 – 5 Ιανουαρίου 2012, παράλληλα με την κινητοποίηση όλου του Ιατρικού κόσμου. Απεργούμε ζητώντας :

– Δυνατότητα συνταγογράφησης – παρακλινικών εξετάσεων, σε όλους τους γιατρούς συμβεβλημένους ή μη με τον ΕΟΠΥΥ.

– Τροποποίηση της πράξης Νομοθετικού περιεχομένου 262/16-12-2011, μέσα από την οποία ευτελίζεται η αμοιβή – λειτουργία του γιατρού και μπαίνει ταφόπλακα στη λειτουργία του μικρού και μεσαίου ιδιωτικού ιατρείου.

– Εθνική Συλλογική Σύμβαση εργασίας, με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή (όχι χαμηλότερη της σημερινής 20€), μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ (6-11-2011) και διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας γιατρών, που θα τον αξιώνουν και δεν θα τον απαξιώνουν.

– Κατοχύρωση εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών θεμάτων των γιατρών του ΙΚΑ, που εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ και αξιοπρεπής λειτουργία, με την μετατροπή του απαράδεκτου 10λεπτου ραντεβού σε 20λεπτο.

– Ο κάθε ασφαλισμένος, πρέπει να έχει την περίθαλψη που χρειάζεται, χωρίς τις μεγάλες επιβαρύνσεις και τις συμμετοχές, που του επιβάλλονται, μέσα από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Λέμε ένα κατηγορηματικό όχι στην ισοπέδωση, στον ευτελισμό, στην απαξίωση του ιατρικού λειτουργήματος αλλά και της περίθαλψης συνολικά.

Επειδή αρμόδιοι Κυβερνητικοί και Διοικητικοί παράγοντες μηχανεύονται, και σχεδιάζουν κινήσεις που θα πλήττουν τον έντιμο αγώνα μας, με υποσχέσεις, διαβεβαιώσεις ή και αποφάσεις που σχεδιάζουν, να επιτρέψουν στους γιατρούς του ΙΚΑ, στο ιδιωτικό τους ιατρείο, να δέχονται κάποιο αριθμό επισκέψεων μηνιαίως (100, 150 κλπ), τους καλούμε να αποσύρουν τέτοια σχέδια. Εάν προχωρήσουν, η σύγκρουση θα είναι ακόμα πιο σκληρή και ανυποχώρητη, για να μην επιτρέψουμε να συνεχίζεται ο ευτελισμός και η απαξίωση, κάποιοι δε γιατροί του ΙΚΑ να ενδώσουν και να αποτελέσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, συντελώντας στο ισοπέδωμα του κλάδου, που θα λειτουργήσει τελικά εις βάρος των γιατρών και της περίθαλψης.

Νοσηρές πρακτικές και σχέδια δε θα περάσουν.

Η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, που συνέρχεται αύριο (4/1/2012) και η Ολομέλεια των Προέδρων θα δώσουν τις απαντήσεις.

Ο Ιατρικός Κόσμος της χώρας να είναι σίγουρος, ότι ο αγώνας σήμερα είναι κοινός, για την επιβίωση και την λειτουργία του γιατρού με αξιοπρέπεια, αλλά και για την περίθαλψη κάθε ασφαλισμένου συμπολίτη μας που έχει ανάγκη, με σεβασμό και υπευθυνότητα, στην σημερινή δύσκολη εποχή που ζούμε.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ

http://www.virus.com.gr/site/index.php/health/health-and-pharma-news-reports/item/1137-alla-elegan-tote-oi-syndikalistes

One thought to “ΕΟΠΥΥ. Άλλα έλεγαν «τότε» οι συνδικαλιστές”

  1. Η υποκρισία των συνδικαλιστών δεν έχει όρια. Τι κάνει ο άνθρωπος για λίγα ψηφαλάκια!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *