Νέα από Αρκαδία. Η δημόσια υγεία στο απόσπασμα

ARKADIA18-150x15017Είναι γεγονός πως ο λαός δε λαθεύει στις κρίσεις του, γι αυτό και οι παροιμίες του αποτελούν μια συμπυκνωμένη σοφία. Εν προκειμένω, το « ενός κακού μύρια έπονται» δεν ξέρουμε αν είναι συμπτωματικό, αλλά ταιριάζει απόλυτα σήμερα, καθώς μεσούσης της οικονομικής κρίσης, πέραν των άλλων αναδεικνύεται και η κατάρρευση του τομέα της Υγείας. Αυτή τη στιγμή τα κρατικά νοσοκομεία τελούν υπό καθεστώς πρωτοφανούς διάλυσης. Το Παναρκαδικό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα. Η από ετών διατυμπανιθείσα αναδιαρρύθμιση των κτηριακών του εγκαταστάσεων, με μεγάλη μάλιστα έκπτωση του εργολάβου που θεωρήθηκε επιτυχία, όπως εξελίχθηκε στο χρόνο, υπήρξε καθαρή αποτυχία. Εκατομμύρια δαπανήθηκαν για μια χονδροειδή ψευτοανακαίνση, που πριν καν παραληφθεί το έργο σοβάδες ξεκολλούν, στέγες – σε βασικές δομές, όπως τα χειρουργεία ή ο μαγνητικός τομογράφος – μπάζουν νερό στην πρώτη νεροποντή, πόρτες ξεκολλούν, μπογιές εξαφανίζονται.

Όπως μεταδίδουν γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς, αλλά και όπως διαπιστώνουν όσοι από ανάγκη έτυχε να διαβούν τις πύλες του, λειτουργεί σε συνθήκες οικονομικής, ιατρικής και νοσηλευτικής κατάρρευσης. Ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού αλλά και βασικού υγειονομικού υλικού ( για μια απλή εγχείριση κοίλης ο ασθενής αναγκάζεται να αγοράσει το πλέγμα της επέμβασης κλπ) καθιστούν ηρωική την προσπάθεια του υπάρχοντος προσωπικού στην παροχή ασφαλών υγειονομικών υπηρεσιών. Ως πότε όμως οι ηρωικές αυτές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών θα επαρκούν για να περισώσουν την κατάσταση; Εξαντλήθηκαν οι αντοχές, οι δυνάμεις αποδεκατίσθηκαν, οι λίγοι εναπομείναντες υπερασπιστές της δημόσιας υγείας δεν δύνανται να ξεπεράσουν εαυτούς.

Το κενό, το πρόβλημα είναι πλέον φανερό και εκφράζεται πολλαπλώς. Πριν λίγα χρόνια, ο τότε υπουργός Υγείας, Αρκάς την καταγωγή, αναλαμβάνοντας τον κρίσιμο αυτό τομέα, και υπογράφοντας τη σύμβαση με τον εργολάβο του έργου, είχε πομπωδώς διακηρύξει πως «έλαχε σε μας ο κλήρος να αναγεννήσουμε το ΕΣΥ». Δυστυχώς τα γεγονότα διέψευσαν τις προφητείες του ενώ οι μεγαλοστομίες του εξαντλήθηκαν και απέδειξαν πως η όποια προσπάθειά του δεν απέδωσε ούτε τα ελάχιστα. Το μόνο που δυστυχώς κατάφερε είναι οι ιδιωτικοί πάροχοι ελπίδας περί την αρρώστια να ξεφυτρώνουν σαν το γρασίδι του χειμώνα για να στοιχηθούν πίσω από την νέα κατάσταση των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών υγείας.

Ίσως το έχει η εποχή. Οι φούσκες σκάνε η μία πίσω από την άλλη. Και μαζί αυτή της «φλύαρης» πολιτικής τάξης, που πλέον δεν έχει τίποτε να κάνει, ούτε να πει…

Προβολή της Αρκαδίας

Στο πλαίσιο προβολής της ορεινής Αρκαδίας στη ρωσική αγορά, τα μέλη της ομάδας προώθησης του δικτύου DISCOVER GREECE σε συνεργασία με τοπικούς επαγγελματίες (ξενοδοχεία, ξενώνες, σαλέ, εστιατόρια κλπ) επισκέπτονται την περιοχή για τηλεοπτικά γυρίσματα από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου μέχρι και την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013 . Σκοπός του δικτύου είναι να καταγραφούν οι φυσικές ομορφιές και οι τουριστικές υπηρεσίες της περιοχής ώστε να προβληθεί η ορεινή Αρκαδία μέσα από την τηλεόραση και το ιντερνετ, σε όλες τις ρωσόφωνες χώρες και να πληροφορηθεί αναλυτικότερα ο ρώσος ταξιδιώτης και τα ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία για τις υποδομές και τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Η εκπομπή “ταξιδεύει” στην περιοχή όπου οι κάμερες παρουσιάζουν το ιδιαίτερο χρώμα του και καταγράφουν σφαιρικά τα σημεία που έλκουν τους ρώσους τουρίστες. Οι πολλές εικόνες τραβηγμένες ζωντανά και η επαφή της Ρωσίδας παρουσιάστριας με επαγγελματίες ή παραγωγούς δεν αφήνουν τον τηλεθεατή να κουραστεί αλλά αντίθετα του δίνουν την αίσθηση ότι είναι ήδη στο χώρο που θα επισκεφτεί, θα διανυκτερεύσει…

Οδηγός ασθενοφόρου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με θέμα την έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Αστρους, μετά τη δωρεά ασθενοφόρου από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι κινητοποιήθηκαν όταν ασθενής από τροχαίο κατέστη αδύνατον να μεταφερθεί γρήγορα στο ΚΑΤ με ασθενοφόρο λόγω ς της μεγάλης απόστασης από την Τρίπολη. Γι αυτό και ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: τι προτίθεται να κάνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Αστρους.

Εις μνήμην Καβάφη

Ο Σ.Α.Ο.Ο., η Ομάδα «ΕΛΕΥΣΙΣ» Αρκαδίας και ο Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μας ποιητή Κ. Καβάφη, έχουν προγραμματίσει ένα αφιέρωμα στη μνήμη του. Το αφιέρωμα αυτό θα περιλαμβάνει και γνωριμία με το έργο του σημαντικού Αρκάδα κινηματογραφιστή (με καταγωγή από τα Βούρβουρα) Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Το Σάββατο, λοιπόν, 30 Νοεμβρίου 2013 στις 19:00 θα προβληθεί στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης, το πολυβραβευμένο μυθοπλαστικό ντοκυμαντέρ του Σ.Χαραλαμπόπουλου «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για την ταινία και το έργο του σκηνοθέτη ο ποιητής, δοκιμιογράφος και βαθύς γνώστης του έργου του Καβάφη Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η φιλόλογος, ιστορικός, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Μαρία Στασινοπούλου και ο Τριπολίτης συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Μπράμος. Θα παραβρεθεί και ο ίδιος ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Περιμένουν βοήθεια

Μια σημαντική προσπάθεια είχε ξεκινήσει προ ετών στο Αστρος για τη ανέγερση Γηροκομείου. Το οικόπεδο είχε ευρεθεί, δωρηθεί για την ακρίβεια από ευσεβή δωρήτρια, και οι προϋποθέσεις για την δημιουργία του ευοίωνες. Όμως, τα χρόνια πέρασαν, το έργο κόλλησε στη χρηματοδότηση παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις για χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκά κονδύλια και σήμερα περιμένει την επανεκκίνησή του. Κε Τατούλη, ένα πουλάκι μας είπε πως είχατε υποσχεθεί γενναία βοήθεια για να προχωρήσει το έργο. Ακόμα την περιμένουν.

Υποδοχή του χειμώνα

Ραντεβού στη πλατεία της Αλωνίσταινας δίνει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος για την υποδοχή του χειμώνα. Την ημέρα αυτή, με το νύχτωμα, ξεκινά το γλέντι που συνδιοργανώνει η Τοπική κοινότητα Αλωνίσταινας, ο Σύλλογος των Απανταχού Αλωνιστινιωτών, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αλωνίσταινας και το Κέντρο Ελληνικού χορού Τρίπολης, με φασολάδα στα καζάνια, με τσίπουρο, με κρασί, με νταούλι, κλαρίνο και… πολύ χορό! Η πρόσκληση είναι για όλους προκειμένου: « να σφίξουμε τα χέρια, να χορέψουμε και να ζεστάνουμε τις καρδιές μας, γύρω από μια μεγάλη φωτιά» . Θα χρειαστείτε παλτό και όχι πορτοφόλι!

Η Ολυμπιακή Φλόγα, ως σόου

Κύριε διευθυντά, όχι μόνο την ταξίδεψαν απ’ άκρη σ’ άκρη στην αχανή χώρα τους, μεταξύ άλλων την έστειλαν στο Διάστημα! Και τις προάλλες την καταβύθισαν στη λίμνη Βαϊκάλη!

Με τον λαμπαδηδρόμο που την έφερε να πετάγεται με εντυπωσιακό τρόπο από το νερό και να ίπταται στην επιφάνεια με τη βοήθεια μιας σύγχρονης συσκευής ως… Τζέιμς Μποντ made in Russia.

Ο τρόπος με τον οποίο περιφέρουν οι Ρώσοι την Ολυμπιακή Φλόγα μερικούς μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς του Σότσι (έναρξη 7 Φεβρουαρίου 2014) δείχνει πολλά για το πώς αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κυβερνήσεις τον θεσμό: ως ένα σόου που φέρνει δημοσιότητα και φράγκα.

Τα αθλητικά ιδεώδη πνίγηκαν στον βυθό της Βαϊκάλης ή χάθηκαν κάπου ανάμεσα στους αστερισμούς του Σύμπαντος. Μετά θλίψεως, Πανδώρα Πηγή:tovima.gr

Χαμογελάτε

Μια γερόντισσα δικαζόταν από τον Φίλιππο ο οποίος νύσταζε πολύ, παρακάλεσε λοιπόν να της δοθεί το δικαίωμα της έφεσης. Απόρησε ο Φίλιππος και την ρώτησε:

 

-Mα σε ποιόν θα υποβάλεις την έφεση εφόσον δεν υπάρχει ανώτερος από εμένα;” και εκείνη απάντησε:

-Στον Φίλιππο όταν δεν θα νυστάζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *