Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΛΕΓΕΙΑ και Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής προς τα ΔΣ του ΠΙΣ, του ΙΣΑ και του ΙΣ Πειραιά

ελεγειαΠρος

Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά

Αγαπητοί κύριοι,

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθειά απογοήτευση μας για τις καθημερινές σχεδόν δηλώσεις μελών των Δ.Σ. σας στο πλαίσιο της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, που απαξιώνουν ή, και συκοφαντούν την ειδικότητα της Γενικής- Οικογενειακής Ιατρικής και τους ιατρούς που την εξασκούν, των γιατρών που έχουν εξειδικευτεί στην ΠΦΥ. Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως και εμείς οι Γενικοί Ιατροί αποτελούμε μέλη σας και οφείλετε να εκπροσωπείτε κι εμάς.

Σταχυολογώντας ελάχιστες από τις δηλώσεις σας:

«Η πρόταση για την μεταρρύθμιση στην Π.Φ.Υ. είναι πλήρως απορριπτέα καθότι γυρνά την Ιατρική 60 χρόνια πίσω, όταν δεν υπήρχαν εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και υποειδικότητες, οπότε ο ασθενής απευθυνόταν αποκλειστικά στον οικογενειακό ιατρό. Η πρόταση αυτή διπλασιάζει όχι μόνο τα έξοδα, αλλά και το χρόνο πρόσβασης του ασθενή σε εξειδικευμένο γιατρό ή σε Νοσοκομείο, με απρόβλεπτες για την υγεία του συνέπειες.»

«Σχετικά με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού διευκρινίζουμε ότι ο ρόλος του στον αστικό πληθυσμό είναι να αποτελεί τμήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών από τις αντίστοιχες ιατρικές ειδικότητες, ενώ μπορεί και πρέπει να αποχτήσει τον πρώτο ρόλο στια άγονες και παραμεθόριες περιοχές ως γιατρός αιχμής εκπαιδευμένος στην τηλεϊατρική και στην εξειδικευμένη υποστήριξη ζωής.»

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα στην εποχή της γνώσης και της εξειδίκευσης να περνάει ο ασθενής από το γενικό γιατρό. Δηλαδή όταν πονάει το αυτί ενός ασφαλισμένου, αντί να πάει σε ΩΡΛ, θα πάει σε γενικό γιατρό, ή όταν έχουμε κάταγμα, δεν θα πάει κατ” ευθείαν σε ορθοπεδικό; Ο οικογενειακός γιατρός είναι πια ξεπερασμένο.»

«βάζει τον θεσμό του θυροφύλακα (gatekeeper) για την πρόσβαση σε ειδικό γιατρό, γεγονός που αυξάνει το κόστος, υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, δημιουργεί συνθήκες διαπλοκής»

«Θέλει να θεσμοθετήσει την Αντιποίηση της Ιατρικής Ειδικότητος, ισχυριζόμενος ότι η οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να γίνει από Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο… Γιατί ο ασφαλισμένος πολίτης εν έτει 2013 αντί να απολαμβάνει ειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, να του παρέχονται υπηρεσίες «μειωμένης επιστημονικής εγκυρότητας» από άλλες ιατρικές ειδικότητες αντί αυτών που χρειάζεται.»

Παράλληλα επιχειρείται αποκλεισμός της Επαγγελματικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής από το διάλογο για την ΠΦΥ. Ο ΙΣΑ στη συνάντηση του για διάλογο με όλες τις επαγγελματικές ενώσεις των ιατρών για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ ξέχασε να καλέσει αυτή των Γενικών Ιατρών. Το ίδιο έπραξε και στην πρόσφατη εκδήλωση του για τη χάραξη της ΠΦΥ, όπου το ρόλο του οικογενειακού γιατρού στην ΠΦΥ κλήθηκε να αναλύσει ένας ελευθεροεπαγγελματίας γαστρεντερολόγος…

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση:

1) με το τι συμβαίνει στην ΠΦΥ όλων των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των συστημάτων υγείας. Η ΠΦΥ προέρχεται από τον γενικό ιατρό, όπου αυτό είναι δυνατό και από τον ειδικό, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Όχι τυχαία, ο ίδιος ο υπουργός υγείας ομολόγησε πως άλλα τον ενημέρωναν εδώ πως συμβαίνουν στα κράτη αυτά και άλλα του είπαν οι ίδιοι οι υπουργοί υγείας τους, στην πρόσφατη συνάντηση του ΠΟΥ στην Άλμα-Άτα …

 

2) με όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία συστήματα υγείας με ισχυρό προσανατολισμό στην ΠΦΥ, βασισμένα σε οικογενειακούς ιατρούς στην κοινότητα, παρέχουν αποδοτικότερη και κλινικά αποτελεσματικότερη φροντίδα σε σχέση με αυτά με πτωχό προσανατολισμό στην ΠΦΥ. Βαθμολογούνται ως καλύτερα από τους πληθυσμούς και συνδυάζουν καλύτερη υγεία σε χαμηλότερο κόστος. Μελέτες στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία καταδεικνύουν πως κάθε επιπλέον γενικός γιατρός ανά 10.000 πληθυσμό (αύξηση 12-20% στον αριθμό τους) σχετίζεται με μια ελάττωση στη θνησιμότητα κατά 3-10%, ανάλογα με το αίτιο θανάτου. Αντιθέτως η ανεξέλεγκτη εισροή ειδικών σε ένα σύστημα υγείας συνδυάζεται με επιδείνωση των αποτελεσμάτων υγείας και με αυξημένο κόστος, μέσω της προκλητής ζήτησης και της άσκοπης και ακατάλληλης φροντίδας από ειδικούς. Όταν όλος ο κόσμος στην εποχή της πολλαπλής συνοσηρότητας στρέφεται στην ολιστική προσέγγιση του ατόμου, στην Ελλάδα επιθυμείτε να παραμείνουμε προσκολλημένοι στην αποσπασματική θεώρηση του ασθενούς ως ενός συνόλου οργάνων, που το καθένα θέλει τον ειδικό του…

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες αυτές σαφώς υποκινούνται από την ανάγκη προάσπισης «εκλεκτών» υπο-ομάδων γιατρών, των οποίων τα εγκατεστημένα συμφέροντα κινδυνεύουν να πληγούν ανεπανόρθωτα από την σχεδιαζόμενη από τον υπουργό υγείας μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ. Οι αντιδράσεις αυτές βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία με τις αντιδράσεις στο άνοιγμα των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ σε όλους τους γιατρούς επί υπουργίας του κ. Λοβέρδου (εκείνο το κλειστό κύκλωμα δεν κινδύνευε από διαπλοκή;).

Σαφέστατα έχετε το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκφράζετε και να υποστηρίζετε τις όποιες θέσεις σας σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, φέροντας παράλληλα και την ευθύνη για αυτές. Δεν μπορείτε όμως να παραποιείτε τα επιστημονικά δεδομένα, ούτε να απαξιώνετε και να αποκλείετε την ειδικότητα της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, για να προασπίσετε στενά συντεχνιακά συμφέροντα. Ευχή μας οι αντιδράσεις σας να μην πετύχουν, για άλλη μια φορά τη ματαίωση ή έστω την εκτροπή της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ προς όφελος της υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Παραφράζοντας λεγόμενα σας:

ΠΦΥ με τον γενικό γιατρό «στη γωνία» δεν γίνεται!

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *