Τι κρύβει η κόντρα Άδωνι – ΣΥΡΙΖΑ

negis2Απροσδόκητες διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα υπουργού Υγείας και ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τις μειώσεις τιμών στα φάρμακα. Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορεί ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση για διαπλοκή! Έχει δίκιο;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πέτρα του σκανδάλου είναι μία τροπολογία που έχει ενσωματώσει ο Άδωνις σε ένα νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή. Η τροπολογία προβλέπει νέες ρυθμίσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων, οι οποίες οδηγούν σε μειώσεις των τιμών τους. Κατά τον υπουργό Υγείας η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων θα οδηγήσει σε ετήσια μείωση των δαπανών κατά 480 εκατ. ευρώ – όπως αναφέρεται και στη σχετική εισηγητική έκθεση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, στη συζήτηση επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει. Ο υπουργός Υγείας άμεσα κατήγγειλε τη στάση αυτή, αφήνοντας μάλιστα σαφείς υπόνοιες για διαπλοκή, λέγοντας ότι έτσι εξηγείται το γεγονός ότι παίζονται διαφημίσεις φαρμακοβιομηχανιών στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” – ο οποίος ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ακόμη, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορεί τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ότι από το γραφείο του διοχετεύτηκε άρθρο “ειδικού συνεργάτη” που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Αυγή. Το άρθρο κατηγορεί ευθέως τον κ. Γεωργιάδη ότι με τις αποφάσεις του λειτουργεί προς όφελος ξένων φαρμακοβιομηχανιών γενοσήμων φαρμάκων και ειδικά της Ισραηλινικής TEVA. Και μόνο ο τίτλος φθάνει: “Ντίλερ φαρμάκων ο Άδωνις Γεωργιάδης”!

 

Επί της ουσίας, τώρα, είναι φανερό ότι ο υπουργός Υγείας βρήκε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την έκδηλη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει σαφείς θέσεις σε καίρια ζητήματα, που αφορούν στις κυοφορούμενες αλλαγές στην υγεία με την πάγια τακτική του “Όχι σε όλα” για όσα κάνει η κυβέρνηση και “Ναι σε όλα” για όσα διεκδικούν διάφοροι από την κυβέρνηση.

 

Πρόσφατα, δε, ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος κ. Δημήτρης Βίτσας είπε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριζόντια μείωση στις τιμές των φαρμάκων 15-20%! Κατηγόρησε, δε, ότι “με τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας θα έχουμε απολύσεις στον κλάδο των φαρμάκων που απασχολεί 30.000 άτομα”.

 

Δεν ξέρω που αντλεί στοιχεία ο κ. Βίτσας. Πάντως, οι εκπρόσωποι του κλάδου λένε ότι απασχολούνται 15.000 εργαζόμενοι… Προκαλεί επίσης έκπληξη το γεγονός ότι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς προσπίζεται τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας. Όσο, δε, για την πρόταση περί οριζόντιων μειώσεων μιλάμε για τον ορισμό του άδικου μέτρου, το οποίο ευνοεί εκείνες τις βιομηχανίες, τα προϊόντα των οποίων είναι 40-50% υπερτιμολογημένα χρόνια τώρα…

 

Θυμίζουμε ότι, πριν από μερικές εβδομάδες, ο Άδωνις είχε πράξει κάτι ανάλογο με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Ο υπουργός Υγείας συνεχάρη το ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του στις εκλογές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και δήλωσε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως αίτημα την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, τότε μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετήσει την πρότασή του.

 

Ειρήσθω εν παρόδω, ο νεοεκλεγής με το ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος των γιατρών κ. Παν. Ψυχάρης δήλωσε πρόσφατα ότι η πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην πρωτοβάθμια είναι “ευνουχισμός” των γιατρών! Θα πρέπει να αποφασίσουν όμως εκεί στην Κουμουνδούρου τι θέλουν. Γιατί ο Γιάννης Μπασκόζος, τομεάρχης υγείας του κόμματος έχει δηλώσει δημοσίως ότι “η πλήρη και αποκλειστική απασχόληση αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους στη μελλοντική λειτουργία των κέντρων υγείας αστικού τύπου. Για τους ήδη εργαζόμενους στα πολυιατρεία θα υπάρξει δικαίωμα επιλογής και μεταβατική περίοδος”.

 

Για να επιστρέψουμε στο θέμα των φαρμάκων. Ο Άδωνις εύλογα ζητεί να κατονομαστεί ο “ειδικός συνεργάτης” της Αυγής για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του. Όπως λεει, δε, ο ίδιος, η τροπολογία δεν θίγει τα συμφέροντα των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, καθώς από τα 480 εκατ. μόνο 90 αφορούν ελληνικά φάρμακα, ενώ τα υπόλοιπα 390 σκευάσματα πολυενθικών.

 

Από την άλλη, δεν αποκλείω ότι ο Άδωνις βρήκε μία χρυσή ευκαιρία να στρέψει το ενδιαφέρον στα φάρμακα, ενώ το μείζον θέμα στο χώρο της υγείας είναι οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ. Και όλα δείχνουν ότι εκεί θα έχουμε λύση της συνεργασίας με 1.500-2.000 ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.

 

Η επίμαχη τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σε ονομαστική ψηφοφορία – κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ – την Τετάρτη. Για να δούμε τι θα γίνει…

Γράφει: 

http://www.virus.com.gr/site/index.php/articles/health-and-pharma-news-editorial/item/1078-ti-kryvei-i-kontra-adoni-syriza

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *