Εξι λύσεις στο αίνιγμα του ΕΟΠΥΥ

αδωνιςΑπαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν γιατρούς και ασθενείς για τον νέο τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, δίνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μείζονα ζητήματα όπως το εργασιακό καθεστώς των γιατρών, η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων αλλά και το μέλλον των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) συγκεντρώθηκαν από την «ΗτΣ» και τέθηκαν στον υπουργό Υγείας προκειμένου να «αποκωδικοποιήσει» το παρόν και τον μέλλον του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Από το 2014 ο ΕΟΠΥΥ δεν θα παρέχει υπηρεσίες υγείας, ενώ ένας νέος δημόσιος Οργανισμός θα «γεννηθεί», στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και όχι μόνον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Κανένας διοικητικός και υγειονομικός υπάλληλος του Οργανισμού δεν θα απολυθεί, ενώ την ένταξή τους σε καθεστώς οκτάμηνης διαθεσιμότητας δεν θα αποφύγουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Υπάρχει έντονη ανησυχία για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ. Θα κλείσει;

Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να κλείσει ούτε μία μέρα. Η μεταρρύθμιση που προωθούμε, αφορά στη δημιουργία μίας νέας δημόσιας δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στη νέα αυτή δομή, θα μεταφερθεί το κομμάτι της παροχής υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ στις υγειονομικές περιφέρειες. Ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει μόνο ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Επαναλαμβάνω ότι το κομμάτι των υπηρεσιών υγείας που παρείχε ο ΕΟΠΥΥ μέσω των πρώην ιατρείων του ΙΚΑ, θα ενωθεί με τα κέντρα υγείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ θα βρουν «στέγη» στη νέα δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;

Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 3.000-3.500 διοικητικούς υπαλλήλους. Ένας αριθμός διοικητικών υπαλλήλων θα παραμείνει στον ΕΟΠΥΥ -δεν θα ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας- διότι ο Οργανισμός χρειάζεται υπαλλήλους για να λειτουργήσει ως αγοραστής υπηρεσιών. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι θα μεταφερθούν στις υγειονομικές περιφέρειες.

Η «μεταφορά» των διοικητικών θα γίνει μέσω της κινητικότητας;

Δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο. Η κινητικότητα και διαθεσιμότητα είναι τα διοικητικά εργαλεία του κράτους μας για να κάνει αυτές τις μετακινήσεις γρήγορα. Είναι ο ταχύτερος δρόμος.

Έτσι, σε καθεστώς κινητικότητας / διαθεσιμότητας θα ενταχθούν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι και λοιπό υγειονομικό προσωπικό – πλην αυτών των διοικητικών που θα κρατήσει ο ΕΟΠΥΥ στην κεντρική υπηρεσία και στα φαρμακεία του, τα οποία συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Η διαδικασία θα είναι σύντομη, όπως κάναμε και στην προηγούμενη κινητικότητα των 15 ημερών στα νοσοκομεία της Αττικής.

Και διευκρινίζω, το διοικητικό προσωπικό και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό που θα ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας, θα μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στη νέα δομή, διότι τα κενά που έχουμε είναι περισσότερα από την προσφορά. Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση, δεν περισσεύει κανείς από το διοικητικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

 

Τι θα γίνει με το ιατρικό προσωπικό. Θα βρεθεί εκτός δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας;

 

Οι γιατροί θα αξιολογηθούν. Ήδη η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης αναζητά και καταγράφει ποιες ειδικότητες έχουν εντάξει στην πρωτοβάθμια φροντίδα τους οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τους γιατρούς, οι ειδικότητες των οποίων κριθεί ότι δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, υπάρχει το εξής πρόβλημα. Δεν μπορούμε να τους «περάσουμε» απευθείας στο ΕΣΥ. Οι γιατροί δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, αλλά περνάνε από Συμβούλια Κρίσεων. Για κάθε όμως μία αποχώρηση θα υπάρχει μια πρόσληψη στο ΕΣΥ. Για κάθε μία θέση γιατρού που θα κρίνουμε ότι δεν χρειάζεται στην πρωτοβάθμια, θα προκηρύσσουμε μια θέση στο ΕΣΥ. Αυτή τη θέση θα μπορούν να την διεκδικήσουν φυσικά και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

 

Δεν είναι πιο απλή διαδικασία, να «μεταφερθούν» απευθείας στο ΕΣΥ οι γιατροί που… περισσεύουν;

 

Για να γίνει πρόσληψη γιατρού στη δευτεροβάθμια πρέπει να περάσει από κρίση. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, καταθέτουν τα προσόντα τους και αξιολογούνται από γιατρούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη ότι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν για αυτή τη δουλειά. Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ.

 

Εμείς θα δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς την επιλογή είτε να αποφασίσουν αν θέλουν να πάνε και να πάρουν θέση στο ΕΣΥ -ενδεχομένως με αυξημένη μοριοδοτήση- και φυσικά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, είτε να κάνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν δηλαδή να συνεχίσουν το ιδιωτικό τους έργο. Δεν θέλουμε να στείλουμε κανέναν στον δρόμο.

 

Στόχος, ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών

 

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας σχετικά νέος οργανισμός. Γιατί αποφασίστηκε τώρα η ριζική αλλαγή του;

 

Υπάρχουν δύο λόγοι. Με τν μετεξέλιξή του σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, ο ΕΟΠΥΥ ως μονοψώνιο στην αγορά, μπορεί να επιτύχει πολύ καλύτερο έλεγχο των δαπανών του και να πετύχει πολύ καλύτερες τιμές. Δεύτερον, η δημιουργία μιας ενιαίας καθολικού χαρακτήρα δημόσιας δομής επιτρέπει σε αυτή τη δομή να συμμετάσχει σε προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να ανανεώσει τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που σήμερα δεν μπορεί να το κάνει ως ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι, αυτή η δημόσια δομή να είναι με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες. Δηλαδή, δεν θα έχουν πρόσβαση μόνοι οι ασφαλισμένοι, πρόσβαση θα έχουν άπαντες! Αυτή είναι μια βασική διαφορά.

 

Συμβούλια κρίσεων

 

Για τους γιατρούς, οι ειδικότητες των οποίων κριθεί ότι δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, υπάρχει το εξής πρόβλημα. Δεν μπορούμε να τους «περάσουμε» απευθείας στο ΕΣΥ. Οι γιατροί δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, αλλά περνούν από Συμβούλια Κρίσεων.

Μια αποχώρηση – μια πρόσληψη

Για κάθε μία αποχώρηση θα υπάρχει μια πρόσληψη στο ΕΣΥ. Για κάθε μία θέση γιατρού που θα κρίνουμε ότι δεν χρειάζεται στην πρωτοβάθμια, θα προκηρύσσουμε μια θέση στο ΕΣΥ. Αυτή τη θέση θα μπορούν να την διεκδικήσουν φυσικά και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Μόνο αγοραστής

Ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει μόνο ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Επαναλαμβάνω ότι το κομμάτι των υπηρεσιών υγείας που παρείχε ο ΕΟΠΥΥ μέσω των πρώην ιατρείων του ΙΚΑ, θα ενωθεί με τα κέντρα υγείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Συνέντευξη στην Ελένη Πετροπούλου

Πηγή: http://www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *