Επίσκεψη Ανδρέα Ξανθού στην Υγειονομική Μονάδα του ΕΟΠΥΥ Ρεθύμνου

xanthos_eopyy_rethymnoyΕπίσκεψη στην Υγειονομική Μονάδα του ΕΟΠΥΥ Ρεθύμνου πραγματοποίησε ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Συζήτησε με το Διευθυντή κ. Τσουπάκη, τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό τα λειτουργικά προβλήματα της Μονάδας και κυρίως τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΥΥ και την προοπτική της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( ΠΦΥ).

 

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία και την αβεβαιότητα τους για την επιβίωση των δομών του ΕΟΠΥΥ και για το εργασιακό τους μέλλον, λόγω της κοινής πεποίθησης ότι η ΠΦΥ θα αποτελέσει «δεξαμενή» διαθεσιμότητας και απολύσεων στο επόμενο διάστημα.

 

Είναι γνωστό ότι έχει προηγηθεί η συστηματική απαξίωση όλων των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, ειδικά των Εργαστηρίων τους, με στόχο την προετοιμασία οριστικού λουκέτου για πολλές από αυτές. Η μονάδα του Ρεθύμνου που ήταν διαχρονικά υποστελεχωμένη, έχει μείνει εδώ και αρκετούς μήνες με ελάχιστους γιατρούς και με ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων, αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Νομού.

 

Ο κ. Α. Ξανθός ενημέρωσε το προσωπικό για τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προωθούμενη «μεταρρύθμιση» στην ΠΦΥ που έχει στόχο τη δραστική περικοπή δαπανών, δομών και ανθρώπινου δυναμικού, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων συνολικά στο Σύστημα Υγείας, την υιοθέτηση της λογικής του «ελάχιστου πακέτου» υπηρεσιών και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για την κάλυψη των υπόλοιπων υγειονομικών τους αναγκών, καθώς και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΠΦΥ και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Το μοντέλο του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικού αγοραστή και όχι παρόχου, οδηγεί στη συρρίκνωση των υπαρχουσών δομών, στην ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς και στην κυριαρχία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων Διάγνωσης-Θεραπείας-Αποκατάστασης εις βάρος των αυτοαπασχολουμένων γιατρών και υγειονομικών.

 

Σε μια περίοδο «υγειονομικής φτώχειας» και εκατομμυρίων ανασφάλιστων ανθρώπων, αυτή η πολιτική είναι απολύτως «ανθυγιεινή» και κοινωνικά εγκληματική.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι σήμερα που υπάρχει τεράστια ανάγκη δημόσιας περίθαλψης, δεν περισσεύει καμία δομή υγείας, κανένας γιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας και κανείς εργαζόμενος. Χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση των Υγειονομικών Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, αναβάθμιση των Εργαστηρίων τους, των Οδοντοτεχνικών τμημάτων και κάθε λειτουργίας που διευκολύνει τη δωρεάν περίθαλψη των πολιτών. Με στόχο την ενιαία δημόσια ΠΦΥ στα πλαίσια ενός αναδιοργανωμένου ΕΣΥ που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και αμοιβές σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα μεταβατικό στάδιο για τις εργασιακές σχέσεις των υπηρετούντων γιατρών, μετά από ειλικρινή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και ανάλογα με τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών που πρέπει -ως στρατηγική προτεραιότητα- να καλύπτονται με επάρκεια και αξιοπιστία από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

 

Τέλος, ο κ. Α. Ξανθός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα και έχουν ως κεντρικό αίτημα την επιβίωση των δομών του ΕΟΠΥΥ, την κατηγορηματική αντίθεση στις σχεδιαζόμενες απολύσεις και διαθεσιμότητες και στην εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών σε δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη.

http://www.cretalive.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *