Ιστορικό «όχι» εργαζομένων νοσοκομείων της Θεσσαλίας

νοσοκ. θεσ.Η πιο μεγάλη και μαζική συγκέντρωση και πορεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, που έγινε ποτέ στη Λάρισα, ήταν η χθεσινή, με συμμετοχή εργαζομένων νοσοκομείων και κέντρων υγείας από όλους τους θεσσαλικούς νομούς. Οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν στάση εργασίας, ζήτησαν να σταματήσουν «τα εφιαλτικά σενάρια για διαθεσιμότητα, συγχωνεύσεως και καταργήσεις μονάδων υγείας» και με αφετηρία την είσοδο του γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στο κέντρο της Λάρισας και σταμάτησαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εκεί είχαν ενημέρωση από τον περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό, για τη συνάντηση της θεσσαλικής επιτροπής με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη. Οι διαδηλωτές στην πορεία τους είχαν ως βασικά συνθήματα: «Κάτω τα χέρια απ΄ τα νοσοκομεία, δώστε λεφτά για την υγεία. Τα νοσοκομεία, τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε, για χάρη κανενός. Υγεία, παιδεία, ρεύμα και νερό, εμπόρευμα δεν είναι, ανήκουν στο λαό.» Στη συνέχεια η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία.

 

Οι διαδηλωτές, τόνιζαν ότι θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Σήμερα θα γίνει ενημερωτική συγκέντρωση στο ΓΝ Λάρισας και την Τρίτη στο πανεπιστημιακό.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι νοσοκομείων και ΚΥ της 5ης ΥΠΕ, σημειώνουν: «Με αγανάκτηση και προβληματισμό παρακολουθούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα ΚΥ της 5ης ΥΠΕ τα σχέδια που εξυφαίνονται στο Υπουργείο Υγείας κατ’ επιταγή των δανειστών και της Τρόικας και αφορούν την κινητικότητα – διαθεσιμότητα εργαζομένων στις δομές υγείας της περιφέρειας μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων υγείας και μειώσεις κλινών.

 

Τα εφιαλτικά σενάρια που διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους εργαζομένους και τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Διοίκησης της ΥΠΕ. Δυστυχώς οι Μνημονιακές δεσμεύσεις για μειώσεις των δαπανών υγείας οι πολιτικές παλινωδίες των κυβερνώντων και η μεγάλη αναξιοπιστία του πολιτικού λόγου δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού σε κανέναν.

 

Σαν εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας αλλά και σαν πολίτες πιστεύουμε πως περισσότερο από κάθε άλλη φορά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί για να στηρίξει το χειμαζόμενο ελληνικό λαό που πλήττεται από την οικονομική ανέχεια και την ανεργία.

 

Κανένα σχέδιο αναδιοργάνωσης δεν μπορεί να πετύχει αν δεν προβλέπει τις συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση με τους χιλιάδες ανασφάλιστους και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις ιδιαιτερότητες της περιφέρειας που αφορούν στην γεωμορφολογία, στην προσβασιμότητα, τα οδικά δίκτυα, τις υποδομές, την σύνθεση του πληθυσμού και τις τοπικές υγειονομικές ανάγκες,

 

Αν όλα αυτά προβλεφθούν και κριθεί σκόπιμη η αναδιάταξη μέρους του προσωπικού αυτό θα μπορούσε να γίνει με εσωτερική προκήρυξη των κενών ή απαραιτήτων θέσεων και να καλυφθούν από εθελοντικές μετατάξεις και όχι από το απεχθές μέτρο της κινητικότητας. Οι υγειονομικοί υπομένουν να εργάζονται κάτω από δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες με μισθούς πείνας δεν δέχονται όμως να θυσιαστούν στο βωμό κανενός μνημονίου.

 

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε για την κοινωνία μαζί με την κοινωνία: α) Ελεύθερη Δημόσια και Δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας, β) Να μην μείνει κανένας ανασφάλιστος και άνεργος χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. γ) Να μην γίνουν Συγχωνεύσεις – Καταργήσεις Νοσοκομείων και μειώσεις κλινών στην περιφέρεια. δ) Να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φρόντισα Υγείας και να ενισχυθεί με γιατρούς και προσωπικό. ε) Να αυξηθούν οι Δαπάνες υγείας τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. στ) Να σταματήσει το απεχθές και άδικο μέτρο της κινητικότητας και διαθεσιμότητας των υγειονομικών και τα κενά να καλυφθούν με προσλήψεις ή εθελοντικές μετατάξεις.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Σε δήλωσή της η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΓΝΛ. Κ. Έφη Χύτα, αναφέρει: «Η δημόσια υγεία και οι λειτουργοί της είναι περιουσία και αγαθό των Ελλήνων πολιτών. Η προστασία της και η κοινωνική της συμπεριφορά καταδεικνύει το Κράτος Δικαίου και Πρόνοιας.

 

Η αναγκαιότητα των συνθηκών και η αύξηση των συμπολιτών μας, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη υποχρεώνει όλους μας και πρωτίστως την πολιτεία να ενσκήψει πραγματικά στα προβλήματα και να μεταρρυθμίσει πρώτα όλους όσοι συνέβαλαν με πολιτικάντικο τρόπο στην καταστρατήγηση του ρόλου και της σημαίνουσας συμβολής του χώρου της Υγείας και των λειτουργών της. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για υγεία και νοσηλεία για όλους τους πολίτες.

 

Για νοσοκομεία στην υπηρεσία του Κράτους Δικαίου και των πολιτών, που όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε αφού το δικό τους υστέρημα και ο φόρος ενισχύει τις δομές, τις οποίες με εντιμότητα θα πρέπει να περιφρουρούμε και να ενισχύουμε.

 

Οι γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό Ενωμένοι με τους πολίτες θα διεκδικήσουμε το αυτονόητο, το δίκαιο και το αποτελεσματικό για την πόλη μας…

 

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

 

Μιλώντας με «ντουντούκα» στους συγκεντρωμένους, στην είσοδο της περιφέρειας ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, ανέφερε:

 

Σχετικά με τη συνάντηση της θεσσαλικής αντιπροσωπείας με τον υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη και στα αιτήματα που τέθηκαν: Να παραμείνουν ως έχουν τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, να μην αλλάξει κάτι στη λειτουργική διαδικασία των νοσοκομείων και στην παροχή υπηρεσιών, να μην υπάρξει διαθεσιμότητα, για όλο το προσωπικό. Τόνισε ότι «δίνουμε τη μάχη και αγωνιζόμαστε, για να μην υπάρξει καμία μεταβολή. Πήραμε κατηγορηματική δέσμευση ότι κανείς δεν θα χάσει τη θέση του. Απαντώντας στις φωνές των διαδηλωτών, είπε ότι είναι δικαιολογημένο να υπάρχει δυσπιστία, αλλά εμείς δεν θα σταματήσουμε να οιωνιζόμαστε.

 

Να μην καταργηθεί κανένα τμήμα και να μην μειωθεί καμία κλίνη, σε κανένα νοσοκομείο. Τα θέσαμε αυτά και μάλιστα τονίσαμε ότι κάθε νοσοκομείο είναι σαν ορχήστρα, δηλαδή να υπάρχουν όλα τα τμήματα και να λειτουργούν ως αλυσίδα. Πήραμε διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατακερματισμός. Περιμένουμε αύριο (σήμερα Παρασκευή) να στείλει ο διοικητής 5ης ΥΠΕ, έγγραφο ότι όλοι χρειάζονται και κανείς δεν περισσεύει.

 

Εμείς ως περιφέρεια διαθέσαμε ό, τι μα ζήτησαν τα νοσοκομεία, όλα τα θεσσαλικά νοσοκομεία τα εντάξαμε στο ΕΣΠΑ, κάνουμε 5 νέα κέντρα υγείας και τα εξοπλίζουμε και δίνουμε 44 ασθενοφόρα στη Θεσσαλία. Να τρέξουν όμως γρήγορα οι διαγωνισμοί, πρέπει να βάλετε πλάτη όλοι. Οι εγκρίσεις από το υπουργείο ήρθαν και το θέμα βρίσκεται στην ΥΠΕ και στα νοσοκομεία. Είμαστε εδώ, συνεργαζόμαστε με όλους, παίρνουμε τα μηνύματα.»

 

ΦΟΡΕΙΣ

 

Τη συγκέντρωση, εκτός από τα σωματεία των εργαζομένων των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, στήριξαν και συμμετείχαν, το ΕΚ Λάρισας, η ΕΛΜΕ Λάρισας, το ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ κλπ. και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.

 

Η ΑΔΕΔΥ

 

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συνεδρίαση της, ύστερα και από εξουσιοδότηση του γενικού της συμβουλίου, κήρυξε για χθες, στάση εργασίας, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του νομού Λάρισας, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

 

Η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ…»

 

Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, δηλώνει η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» και χαρακτηρίζει «κοινωνικά ανάλγητη και επικίνδυνη» την πολιτική του Υπουργείου Υγείας. Στην ανακοίνωση σημειώνει και τα εξής :

 

«…Θα πρέπει να θυμίσουμε σε όσους καθησυχάζουν τους εργαζόμενους και τους πολίτες και τάζουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» μοιράζοντας εικονικά εκατομμύρια, που ποτέ κανείς δεν είδε και που κανένα πρόβλημα δεν έλυσαν, ότι στη Θεσσαλία, την 3η σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας, υπάρχουν συμπολίτες μας που χάνουν ακόμα και τη ζωή τους, επειδή δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στο νοσοκομείο, γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε Κέντρο Υγείας και οι υποδομές του ΕΚΑΒ δεν επαρκούν. Υπάρχουν συμπολίτες μας χρονίως πάσχοντες που ζουν καθημερινά μέσα στην αβεβαιότητα και που αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη, επειδή δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί ο απαιτούμενος για τις θεραπείες τους εξοπλισμός στη Θεσσαλία και αναγκάζονται να καταφύγουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που είναι ανασφάλιστοι και που στηρίζονται κατ’ αποκλειστικότητα στα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία που έχουν στήσει οι κατά τόπους δομές αλληλεγγύης.

 

Είναι λοιπόν ανάγκη να βρεθούμε όλοι και όλες στο πλευρό των εργαζομένων των δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, να υπερασπιστούμε το δημόσιο σύστημα υγείας, να διεκδικήσουμε την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη…»

 

Ε. Ρ.

http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=21&aid=61128#.Uo-k8-LlO6I

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *