Νέα από Αρκαδία. Ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα

ARKADIA18-150x15017Είναι γεγονός πως οι πιο πολλοί από τους πολίτες νοιώθουν απογοητευμένοι από την παρούσα κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις καθημερινές απαιτήσεις της τρόϊκας με τη συνεχή λήψη νέων οικονομικών μέτρων. Η απογοήτευση κτυπά υψηλά στατιστικά νούμερα που οδηγεί μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού στην πεσιμιστική αντίληψη ότι η Ελλάδα θα σέρνεται στο διηνεκές, θα «σαπίζει», όπως χαρακτηριστικά λένε οι νέοι, για να κινδυνεύσει στο τέλος από θεσμική και κοινωνική αποσύνθεση.

Από την άλλη μεριά, έστω σε μικρότερη κλίμακα, είναι αλήθεια, αναπτύσσονται ακριβώς αντίθετες αντιλήψεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι οικονομικές αποφάσεις είναι πίσω πια και ότι από εδώ και πέρα είναι ζήτημα πίστης και εφαρμογής όσων αποφασίσθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Οι ίδιοι επιμένουν ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες, διαθέτει υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό ανεκμετάλλευτο, φυσικό πλούτο τεράστιο, ικανό προς εκμετάλλευση, μετά την διαπίστωση των τεραστίων ποσοτήτων φυσικού αερίου τους υπεδάφους της, και γεωστρατηγική θέση ικανή να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις, που δεν φανταζόμαστε.

Εκτιμούν μάλιστα ότι αν δοθεί κεντρικά από τους πολιτικούς μας ένα ισχυρό σήμα πολιτικής σταθερότητας τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και η χώρα εκεί που είναι βυθισμένη στην ύφεση να ανασηκωθεί και να εισέλθει σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης.

Αν όντως το ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα, αν αποτελεί την προϋπόθεση εξόδου από την κρίση, τότε οι πολιτικές δυνάμεις, μετά την μεγάλη δοκιμασία των προηγούμενων τριών ετών, δεν έχουν παρά να βρουν το ταχύτερο δυνατόν βάση συνεννόησης και να προχωρήσουν. Θα είναι το ελάχιστο που οφείλουν στον πολύπαθο ελληνικό λαό.

 

Από εκεί και πέρα ας αναζητήσουν ένα θετικό αναπτυξιακό σοκ, ικανό να παρασύρει όλη την οικονομία σε κίνηση για να δημιουργήσει περιβάλλον παραγωγής και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Γιατί εδώ που έχουνε φθάσει, ένα μόνο σύνθημα ταιριάζει. Δουλειές, δουλειές που έλεγαν και οι Αμερικανοί.

Δεν κλείνει το ΚΥ

Δεν πρόκειται να κλείσει το Κέντρο Υγείας Τροπαίων. Αυτό τόνισε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο υπουργός υγείας κ. Γεωργιάδης, για να διευκρινίσει ότι από τις πέντε θέσεις του ΚΥ οι δύο μόνο είναι καλυμμένες ενώ οι υπόλοιπες τρεις, που είναι κενές έχουν προκηρυχθεί διαδοχικά τρεις διαγωνισμοί, χωρίς να προσέλθει κάποιος ενδιαφερόμενος, παρότι υπάρχουν πιστώσεις. Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στα μέτρα του υπουργείου για την κάλυψη των κενών θέσεων των αγροτικών ιατρείων, λέγοντας ότι έγινε υποχρεωτική η θητεία σε αυτά για τους νέους πτυχιούχους προκειμένου να γεμίσουν. Επίσης, με τη χθεσινή τροπολογία δόθηκε κινητροδότηση για την κάλυψη των επικουρικών ιατρών, καθώς παρέχοντάς τους τροφή και στέγη δωρεάν μειώνονται τα έξοδα, άρα είναι σαν να αυξάνεται ο μισθό τους, ενώ παρέχοντάς τους μοριοδότηση για να μπουν στο ΕΣΥ ή βάζοντας τη γυναίκα τους να συνυπηρετεί μαζί τους, μειώνονται επίσης τα έξοδα της οικογένειας.

Τέλος, ο υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Κωνσταντινόπουλου για παρουσία του στην Τρίπολη σε συνάντηση με τους τοπικούς φορείς, τους τοπικούς Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα της αντιμετώπισης, σε τοπικό επίπεδο, των ζητημάτων της υγείας, αφορά όλον τον κόσμο.

 

Επιστολές Κολοκοτρώνη

Δύο ντοκουμέντα της νεότερης ιστορίας, δύο ιστορικές επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη περιήλθαν στο ελληνικό κράτος. Οι δύο επιστολές που επρόκειτο να δημοπρατηθούν από τον οίκο Π. Βέργου, μετά από εξωδημοπρασιακή διαπραγμάτευση του υπουργού Πολιτισμού με τους κατόχους των επιστολών, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι, αγοράστηκαν από το ελληνικό κράτος έναντι 4.000 ευρώ η καθεμία. Η φράση “φωτιά και τσεκούρι”, έγινε διάσημη, κατά την ελληνική ιστοριογραφία, τον Μάιο του 1826 όταν ο Γέρος του Μοριά έγραφε “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους” προσπαθώντας να δώσει πνοή στην επανάσταση και να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ Πασά, απευθυνόμενος στους Έλληνες για να συστρατευθούν στην πολιορκία της Πάτρας. Η συγκεκριμένη επιστολή φέρει τη σφραγίδα του Κολοκοτρώνη, γεγονός σπάνιο. Η μονόφυλλη επιστολή είχε περάσει από τα χέρια της οικογένειας των οπλαρχηγών στους απογόνους της, και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Τα Νέα”. Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται προς τους Δημητράκη Πλαπούτα, Γεώργιο Δημητρακόπουλο και Νικόλαο Μπούκουρα, με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 1822 και περιλαμβάνει οδηγίες του Κολοκοτρώνη για τις μελλοντικές κινήσεις τους.

Επίτιμος δημότης Χανίων

Την διαδρομή Ίμπρος Σφακίων-Χανιά, 75 χιλιομέτρων θα διανύσει τρέχοντας, την Κυριακή, ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος ο οποίος θα βρίσκεται στα Χανιά, προσκεκλημένος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας. Η παρουσία του Γιάννη Κούρου στα Χανιά θα συνδυαστεί με την παρουσίαση του βιβλίου του «Το εξαήμερο του αιώνα» αλλά και την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη του δήμου Αποκορώνου. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος ο δήμος Αποκορώνου τύπωσε 1.700 μπλουζάκια τα οποία θα πωλούνται και τα έσοδα που θα προκύψουν θα δοθούν στο φιλανθρωπικό σύλλογο «Φιλάνθρωπος» και σε άλλα φιλανθρωπικά σωματεία των Χανίων.

Επίσχεση εργασίας

Οι εργαστηριακοί γιατροί της Αρκαδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, ο οποίος καλύπτει τις κινητοποιήσεις τους, αποφάσισαν ομόφωνα την επίσχεση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ επί αόριστον από 01/12/2013. Η κινητοποίηση αυτή κατέστη αναγκαία λόγω της αδιάλλακτης στάσης της πολιτείας για παράνομη επιβολή αυθαίρετων υποτιμολογήσεων και πολλαπλών κουρεμάτων των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσον αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις. Ο κλειστός ανεπαρκής προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση των πολιτών αντιστοιχεί σε λιγότερο από 30 ευρώ ανά ασφαλισμένο ετησίως. Οι ιδιωτικές εργαστηριακές μονάδες εργάζονται σε καθεστώς οικονομικής εξαθλίωσης: Τιμολόγιο ΦΕΚ 1991 υποτιμολογημένο κατά 20%. Παρακράτηση 10% από το τιμολόγιο οφειλής των εργαστηριακών μονάδων λόγω ανεπάρκειας μηχανισμού εκκαθάρισης λογαριασμών από τον ΕΟΠΥΥ. Επιβολή πληρωμής από τα διαγνωστικά εργαστήρια του κόστους ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών ώστε να εκκαθαριστούν οι δαπάνες.

Εκλογές ΑΔΕΔΥ

Η Γενική Συνέλευση των Ενώσεων – Σωματείων που είναι μέλη του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας. Στη Γ.Σ. θα οριστεί η εφορευτική επιτροπή, θα γίνει απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ. και η υποβολή υποψηφιοτήτων για το νέο Δ.Σ. Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 17:00-19:30 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για το νέο ΔΣ.

Χαμογελάτε

Ταξίδευε ο Βίαντας σε πλοίο με κάποιους άλλους, γνωστούς για την ασέβειά τους. Κάποια στιγμή ξέσπασε κακοκαιρία και το πλοίο κινδύνευε, οπότε οι ασεβείς άρχισαν να επικαλούνται τους θεούς. Τότε ο Βίαντας τους φώναξε:

-Σταματήστε τις προσευχές γιατί αλίμονό μας αν πάρουν χαμπάρι οι θεοί ότι είστε και σεις μέσα στο πλοίο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *