Σταματά να χορηγεί φάρμακα αναντικατάστατα

Των ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ, ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=310915

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα ανάλογα μέτρα θα ληφθούν από την ελβετική εταιρεία και για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Roche, Σεβερίν Σουάν, προτρέπει μάλιστα τους ασθενείς ορισμένων νοσοκομείων να πηγαίνουν με τη συνταγή στο τοπικό φαρμακείο για ενδοφλέβια φάρμακα ή φάρμακα που αφορούν τον καρκίνο και να επιστρέφουν στο νοσοκομείο για να διαχειριστεί το πρόβλημα. Η Roche υποστηρίζει ότι έχει αυξήσει τις παραδόσεις προς τα φαρμακεία, τα οποία πληρώνουν καλύτερα τους λογαριασμούς τους.

Υπάρχουν νοσοκομεία «που δεν έχουν πληρώσει λογαριασμό εδώ και 3 με 4 χρόνια», δηλώνει ο Σουάν. «Ερχεται κάποια στιγμή όπου δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματική δραστηριότητα πλέον».

Ο επικεφαλής της Roche αναφέρει ότι ίσως ληφθούν ανάλογα μέτρα και για την Ισπανία και προσθέτει ότι ορισμένα δημόσια νοσοκομεία στην Πορτογαλία και την Ιταλία έχουν αθετήσει πληρωμές.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» θυμίζει ακόμη ότι η δανέζικη Novo Nordisk σταμάτησε πέρυσι να χορηγεί ορισμένους τύπους ινσουλίνης, αφ’ ότου η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι μειώνει τις τιμές άνω του 25%. Η διακοπή κράτησε λίγες εβδομάδες μόνο, καθώς τελικά η Ελλάδα προχώρησε σε μικρότερες μειώσεις. Η Novo Nordisk συνέχισε να στέλνει τα φτηνότερα αντίγραφα (generic) ινσουλίνης, δεχόμενη, κατά την εφημερίδα, έντονες επικρίσεις επειδή διέκοψε την παροχή ακριβότερων προϊόντων.

* Χωρίς θεραπεία κινδυνεύουν να μείνουν ορισμένες κατηγορίες Ελλήνων καρκινοπαθών μετά την απόφαση της φαρμακευτικής εταιρείας Roche. Αναντικατάστατο για ορισμένες κατηγορίες καρκινοπαθών θεωρείται το Avastin, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού σε συνδυασμό με αγωγή χημειοθεραπείας, η οποία περιέχει ένα φάρμακο φθοριοπυριμιδίνης, μεταστατικού καρκίνου του μαστού μαζί με πακλιταξέλη ή δοσεταξέλη, προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα μαζί με σχήμα χημειοθεραπείας που περιέχει πλατίνα και προχωρημένου καρκίνου νεφρών μαζί με ιντερφερόνη.

Ενα άλλο σημαντικό φάρμακο της εταιρείας είναι το Herceptin, το οποίο ενδείκνυται για τη θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του μαστού, του μεταστατικού καρκίνου του μαστού και του μεταστατικού γαστρικού καρκίνου.

Το Xeloda, το οποίο ενδείκνυται για τη θεραπεία των καρκίνων του παχέος εντέρου, του ορθού, του στομάχου ή του μαστού. Επιπροσθέτως, το Xeloda ενδείκνυται για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου κατόπιν ριζικής χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου. Το Mabthera χρησιμοποιείται επίσης για τους ασθενείς με λευχαιμία.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η Roche Hellas είχε ανακοινώσει ότι προέβη σε αναστολή παράδοσης των φαρμάκων της, σε όσα δημόσια νοσοκομεία δεν είχαν εξοφλήσει ληξιπρόθεσμα τιμολόγια για φάρμακα που παραδόθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 και μετά.

Τότε είχε αποφασιστεί από τη Roche Hellas να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ανεξάρτητα από την κατάσταση των οφειλών τους, θα λάμβαναν τα φάρμακα Konakion, Valcyte, Cymevene, CellCept IV και CellCept σκόνη για πόσιμο εναιώρημα, που χορηγούνται για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή νόσων, καθώς και τις θεραπείες για το AIDS (HIV), Invirase, Fuzeon και Viracept. *

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *