Νέα από Αρκαδία. Η λειτουργία του θεάτρου μας

ARKADIA18-150x15017Η επιστροφή του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου της Τρίπολης στη ζωή της πόλης ανοίγει θέματα προς συζήτηση. Θα μπορέσει να λειτουργήσει με επιχειρηματικά μεν κριτήρια, αλλά με μια λειτουργία προς όφελος της πλειονότητας των πολιτών; Θα μπορέσει να γίνει η ατμομηχανή ανέλκυσης του Τρίπολης σε ένα άλλο επίπεδο και όχι μιας κλειστής ελίτ του χρήματος;

Η εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής για τον Καβάφη, αναμενόμενη μετά από πολύ καιρό αφότου άνοιξε τις πύλες του, και με την τσουχτερή τιμή των 20 ευρώ του εισιτηρίου, θέτει πολλά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Με κυριότερο αυτό που τέθηκε στο προ ημερών δημοτικό συμβούλιο, αναφορικά με το κόστος λειτουργίας του, που αν αφεθεί να διαιωνίζεται θα επιβαρύνει κατά πολύ το δημοτικό προϋπολογισμό, αφού και μόνο η συντήρησή του ανεβάζει το κόστος αυτό σε υψηλά επίπεδα.

Επαναλαμβάνουμε, όσα γράψαμε σε παλαιότερο άρθρο μας. Η λειτουργία ενός τέτοιου θεάτρου, με τη δεδομένη αρχιτεκτονική, ιστορική και συμβολική σημασία, δεν είναι απλή υπόθεση. Ή, τουλάχιστον, δεν είναι υπόθεση δημοτικών συμβουλίων. Είναι μία μεγάλη πρόκληση για να αντιληφθεί η πόλη την ευκαιρία απαγκίστρωσής της από ένα πολιτιστικό τέλμα δεκαετιών. Υπάρχουν πλείστα παραδείγματα διοίκησης θεάτρων και μετατροπής μιας τέτοιας ευκαιρίας σε πραγματική πηγή πολιτισμού, πλούτου και γοήτρου, ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει τις εκάστοτε τοπικές εκλογές.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, ανάθεσης της λειτουργίας του σε μάνατζερ και σε ολιγομελές συμβούλιο που θα διαχειρίζεται την όλη λειτουργία του, προγραμματίζοντας και ελέγχοντας όλες τις δραστηριότητες που θα λαμβάνουν χώρα εντός του με πολιτιστικά μεν κριτήρια αλλά και οικονομικά, συνάμα.

Μπορεί να διάγουμε περίοδο κρίσης, όμως η κρίση ως γνωστόν τρέφει την τέχνη, κινητοποιεί τους καλλιτέχνες που ξεπερνώντας τους εαυτούς τους , πειραματίζονται και καινοτομούν. Νέοι δημιουργοί, κι έχει πολλούς η πόλη μας, νέα ταλέντα, παράγουν νέες μορφές φθηνής και ποιοτικής ψυχαγωγίας, αναζητώντας χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης. Και ένας χώρος σαν αυτός του Μαλλιαροπουλείου, που όταν οργανωθεί ρεαλιστικά, μπορεί να γίνει φυτώριο νέων παραγωγικών καλλιτεχνών, που θα αγκαλιάσει η πόλη έναντι φτηνού εισιτηρίου. Μην το αφήσουμε να αραχνιάζει από την κλεισούρα.

Ο σχεδιασμός της πολιτιστικής ζωής προϋποθέτει όραμα, τεχνογνωσία, γνώση και αποσκοπεί σε πολλαπλά κέρδη για την πόλη, που θα ωφελήσουν ακόμη και όσους δεν συγκινεί η επιστροφή του θεάτρου αυτού στη σύγχρονη ζωή. Εκεί, ακριβώς, είναι το στοίχημα της ανάπτυξης.

 

 

 

Ευχαριστίες

Γονιός, αναγνώστης της στήλης αυτής , αισθάνεται την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να ευχαριστήσει μέσω ημών, το μικρό παιδάκι που βρήκε το πορτοφόλι του και το παρέδωσε στην Αστυνομία. Πιστεύει ότι τέτοιες πράξεις πρέπει να προβάλλονται και να επαινούνται, ειδικά σήμερα που η κοινωνία περνάει όχι μόνο οικονομική κρίση αλλά και κρίση ηθικών αξιών.

Γι’ αυτό παρακαλεί τον πατέρα του παιδιού να επικοινωνήσει μαζί του, παίρνοντας πληροφορίες για την ταυτότητά του από το βιβλίο συμβάντων της Αστυνομίας την 18-11-2013.

Κομματική συνάντηση

Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου Τρίπολης θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:00 π.μ. στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου με τα κάτωθι θέματα: 1. Απολογισμός – Προγραμματισμός Δράσης 2. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής 3. Κατάθεση Υποψηφιοτήτων για την εκλογή νέας Νομαρχιακής Επιτροπής 4. Κατάθεση Υποψηφιοτήτων για την εκλογή Συντονιστικού της Ο. Μ. του Δήμου Τρίπολης

Οι ψηφοφορίες θα πραγματοποιηθούν τη Κυριακή 1 Δεκεμβρίου από 5:00 μ.μ. έως 10:00 μ.μ. και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου από 10:00 π.μ. έως 9:00μ.μ. στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Συμμετοχή σε έκθεση

Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας παίρνει μέρος με έργα 10 αποφοίτων στην έκθεση Greek Design= Good Design, στο Helexpo Palace, από 28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2013.

Την έκθεση που αφορά το ελληνικό design διοργανώνει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ο μόνος αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση του βιομηχανικού σχεδίου, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Κοινοτικό Οργανισμό (ΟΗΙΜ).

Η έκθεση έχει τίτλο GREEK DESIGN = GOOD DESIGN και θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO PALACE στο Μαρούσι, από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου. Σκοπός της είναι να βοηθήσει ενεργά στην ανάδειξη και προώθησή του ελληνικού design, καθώς επίσης να στηρίξει τους Έλληνες σχεδιαστές.

Υπερβολικές δαπάνες;

Αναταραχή έχει προκαλέσει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, το οποίο αναφέρθηκε στις δαπάνες που έγιναν κατά τις τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της Αλωσης της Τρίπολης, προϋπολογισμού 75.375 ευρώ με τελική συνολική δαπάνη 72.820 ευρώ. Στο γεγονός αναφέρθηκε ο δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης ο οποίος δικαιολογώντας το ποσό θεώρησε πως είναι μικρό σε σχέση με το εκείνο παλαιότερων εποχών, τότε που ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Πάντως για όλα αυτά έχει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρέμβει το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο και εξετάζει εξονυχιστικά τις δαπάνες, όπως εξετάζει και ανάλογες δαπάνες του δήμου Γορτυνίας.

Λέσχη ανάγνωσης

Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης θα λειτουργήσει και φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, τη Λέσχη Ανάγνωσης και καλεί όσους και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες με τις συντονίστριες της Λέσχης, στα τηλέφωνα: 6947527618 κ. Εύη Μεντή και 6978188481 κ. Ράνια Δεληγιάννη-Παπαζαχαρία

Η Καλαμάτα… παραμεθόριος

Μια ερώτηση που τίθεται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ για τις επιδοτήσεις που προφέρονται σε επιχειρήσεις σε νομούς της παραμεθορίου συμπεριλαμβάνει μεταξύ της Λέσβου των Σερρών και άλλων και την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη του νομού Μεσσηνίας.

Η απάντηση είναι σαφής και περιλαμβάνει όλες τις αναμενόμενες περιοχές που φέρουν τον χαρακτηρισμό «παραμεθόριος», χαρακτηριστικό ταυτισμένο με δυσμενείς μετατάξεις και δύσκολες συνθήκες. Η προσθήκη όμως «καθώς και στις επαρχίες ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ & ΜΕΣΣΗΝΗΣ του νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» προκαλεί ερωτηματικά και συνειρμούς σε όσους θυμούνται ότι πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πηγή: iefimerida.gr

Χαμογελάτε

Κάνω μια νέα δίαιτα, που τρως ό,τι θες και κάθεσαι πάντα δίπλα σε έναν πιο χοντρό…!

Για να πετύχει μια σχέση πρέπει να είσαι ερωτευμένος, να δείχνεις κατανόηση και να σβήνεις τα inbox…!!!

Φήμες λένε πως υπάρχει άνθρωπος που έπεσε για ύπνο για καμία ώρα το μεσημέρι και δεν τον πήραν εκείνη την ώρα τουλάχιστον δύο τηλέφωνα…!!

Έκανα ποδήλατο με κλειστά μάτια. Τα ανοίγω και τι να δω;;; Παντού γιατροί.

3 και 10 το πρωί. Παίρνω τη μάνα μου να την ρωτήσω τι θα μαγειρέψει. Έτσι για να δει πως είναι όταν με παίρνει στις 11 κάθε Κυριακή για το τι ώρα θα φάω!

Το μυαλό είναι υπέροχο! Λειτουργεί 24 ώρες, για 365 μέρες το χρόνο, λειτουργεί από τη μέρα που γεννιόμαστε και σταματάει μόνο όταν γράφουμε εξετάσεις…!!!

Έκανα και σήμερα τη καλή μου πράξη! Βγήκα το πρωί να πάω βόλτα τον σκύλο μου και βλέπω έναν άντρα να τρέχει να προλάβει το λεωφορείο. Αμολάω και εγώ το pitbul και εντάξει το πρόλαβε.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *