ΙΣΠατρών: Επιστολή προς Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ – Κλήσεις σε ιατρούς για υπερσυνταγογράφηση

πατραΠρος Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

Κο Κοντό Δημήτριο

Κε Πρόεδρε,

Πρόσφατα εστάλησαν σε συναδέλφους, με συστημένες επιστολές, κλήσεις για απολογία από τον ΕΟΠΥΥ, σχετικά με παρατυπίες στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές αναφέρονται μόλις στον πρώτο μήνα της λειτουργίας του ενοποιημένου ΕΟΠΥΥ, όταν βέβαια ακόμη δεν είχαν αποσαφηνισθεί με οδηγίες και εγκυκλίους – πράγμα που έγινε αναλυτικά στους επόμενους μήνες – οι όροι και οι κανόνες συνταγογράφησης, καθώς οι λοιπές παροχές του νέου φορέα περίθαλψης.

Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν πολύ πιθανό και λάθη να συμβούν στη συνταγογράφηση, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις αδιευκρίνιστων ζητημάτων να εφαρμόζονται οι συνήθεις για όλους, μέχρι πριν την ένταξη των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, κανόνες και οδηγίες.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν σημαντικά οι γιατροί, που είχαν σύμβαση και δικαίωμα συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα αυτοί να είχαν πολύ μεγαλύτερο φόρτο συνταγογράφησης. Επειδή λοιπόν λιγότεροι γιατροί είχαν τη δυνατότητα συνταγογράφησης, (άλλωστε ακόμη και τα Κ.Υ. και Νοσοκομεία δεν είχαν όλα ακόμη οργανωμένη συνταγογράφηση), πολλές φορές για την εξυπηρέτηση των ασθενών, κατόπιν και οδηγιών από τους διευθυντές μονάδων του ΕΟΠΥΥ, συνταγογραφούσαν οι συμβεβλημένοι γιατροί φάρμακα σε χρονίως πάσχοντες που είχαν συστήσει γιατροί και άλλων ειδικοτήτων.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε υπερβολική την κλήση των ιατρών σε απολογία, για την συνταγογράφηση μόλις του πρώτου μήνα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Επίσης θεωρούμε υπερβολικά αυστηρές τις παρατηρήσεις για αναγραφή φαρμάκων που δεν εμπίπτουν στην ειδικότητα, καθώς μπορεί έτσι να τίθενται προσκόμματα στη θεραπευτική αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών.

Επιπλέον αποτελεί μείζον θέμα η κλήση σε απολογία δύο έτη μετά τη συνταγογράφηση και 1,5 έτος από τη διενέργεια του ελέγχου των συνταγών. Ενόψει και των εξελίξεων με τις συμβάσεις των ιατρών του ΕΟΠΥΥ και τους γενικότερους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την Π.Φ.Υ, δημιουργούνται ερωτηματικά και υποψίες για την αοριστία της διαδικασίας και τις επιπτώσεις στους κληθέντες σε απολογία ιατρούς.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες συνταγογράφησης μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς ιατρικούς φορείς με προοπτική ισχύ και όχι αναδρομική καταδίκη. Τέλος, οι κανόνες δικαίου επιτάσσουν την αποστολή δελτίου με την πλήρη τεκμηρίωση στους γιατρούς που έχουν δεχτεί ποινές υπέρβασης στη συνταγογράφηση, οι οποίοι έχουν προβεί ήδη σε νομικές ενέργειες και επιφυλάσσονται των νόμιμων δικαιωμάτων τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ                   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΟΥΜΠΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΠΙΣ, ΙΑΤΡΙΚΟΊ ΣΎΛΛΟΓΟΙ

ΜΕΛΗ ΜΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *