Ευαγγελισμός. “Τα αντιδραστήρια είναι off – Δεν γίνονται οι … εργαστηριακοί έλεγχοι – Φάρμακα τέλος”

ευαγγελισμοςΤο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας, ο «Ευαγγελισμός», έχει μείνει με τα ταμεία άδεια και δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε φάρμακα και αναλώσιμα. Πόσο μάλλον να περιθάλψει τους ασθενείς. Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι τα «αντιδραστήρια» βγήκαν «οφ» και δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές εξετάσεις που κρίνουν τις ζωές των ασθενών.

Ο κώδωνας του κινδύνου για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων έχει χτυπήσει πολλές φορές και δυνατά, αλλά η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, ο καλύτερος μαθητής της τρόικας που δεν θέλει να του κλέψουν οι δανειστές τη δόξα των απολύσεων των γιατρών και των νοσηλευτών, κωφεύουν.

Προφανώς έχουν άλλα σχέδια κατά νού. Να παραδώσουν την υγεία στους ιδιώτες και όποιος δεν έχει να πληρώσει να πεθαίνει στο πεζοδρόμιο, στο σπίτι του ή στο ράτζο του νοσοκομείου στο οποίο για να εισαχθεί θα έχει πληρώσει και χαράτσι 25 ευρώ.

Η πρόσφατη τραγική εικόνα με τους ασθενείς στοιβαγμένους σε ένα δωμάτιο, η οποία κατά τον κ. Γεωργιάδη ήταν συμπτωματική και παροδική, φαίνεται πώς δεν θα είναι τίποτα σε όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής, ανάμεσα τους και ο «Ευαγγελισμός» έχουν απορροφήσει το 90%-95% του προυπολογισμού τους και έχουν «στεγνώσει» από χρήματα.

Μέχρι το τέλος του έτους ο «Ευαγγελισμός» χρειάζεται 16 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών και 6 εκατ. ευρώ για την εξόφληση χρεών. Από αυτά, τα συνολικά 22 εκατ. ευρώ, έχουν εγκριθεί 3,5 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ προορίζεται για το φαρμακείο.

Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο παρουσιάζονται ελλείψεις σε φάρμακα για τα οποία παίζεται η ζωή των ασθενών «κορόνα γράμματα», και αναλώσιμα, τα οποία πολλές φορές οι ασθενείς καλούνται να τα φέρουν από το σπίτι τους.

Το σημαντικότερο όμως είναι πώς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα αντιδραστήρια. Η υπεύθυνη του Αιματολογικού Εργαστηρίου με έγγραφο της προς τη διοίκηση ενημερώνει «για το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριό μας λόγω ανεπάρκειας των αντιδραστηρίων».

Μέχρι να διευθετηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, «δεν θα είμαστε εις θέσιν να διενεργούμε τις κάτωθι εργαστηριακές δοκιμασίες: Μοριακό έλεγχο θρομβολίας (π. Vleidn, μετάλλαξη προθρομβίνης MTHFR), προσδιορισμό GGPD, αντισώματα HIT, φεριτίνη, απτοσφαιρίνες, monotest, κύτταρα λύκου».

 

Η εικόνα κατάρρευσης των δημοσίων νοσοκομείων παραπέμπει σε άλλες εποχές, που οι Έλληνες ήξεραν τουλάχιστον με ποιους πολεμούν. Τώρα περιμένουν από τον Α. Γεωργιάδη να πείσει την τρόικα πως απαιτούνται περισσότερα χρήματα για την υγεία. Από ποιον; Από αυτόν που «τρέχει» να προλάβει να απολύσει το ιατρικό προσωπικό.

 

Κι αυτό τη στιγμή που οι ανακοινώσεις από τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω ελλείψεων θα θυμίζουν… πολεμικά ανακοινωθέντα.

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *