Γεωργιάδης: Νέα φαρμακευτική αγωγή για τους ασθενείς με κυστική ίνωση

674552_19-11-2013, Χαιρετισμός σε συνέδριο για κυστική ίνωση 1 Στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά την περίθαλψή τους οι περίπου 800 Έλληνες ασθενείς με κυστική ίνωση προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στο πλαίσιο ημερίδας του Πανελληνίου Συλλόγου «Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο», οι ασθενείς θα έχουν στη διάθεσή τους το επόμενο διάστημα νέα φαρμακευτική αγωγή, που εντάχθηκε στη θετική λίστα των φαρμάκων και συνεπώς θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών με κυστική ίνωση με τις πλέον σύγχρονες θεραπείες ήταν ένα από τα ζητούμενα των Ελλήνων ασθενών τα τελευταία τρία χρόνια, που υπήρχε εμπλοκή γενικώς με τα καινοτόμα φάρμακα.

Κατά το χαιρετισμό του, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι «ενισχύσαμε με προσωπικό τη μονάδα στο Σισμανόγλειο, μετά από σχετικό αίτημα των ασθενών».

Παραδέχτηκε βεβαίως ότι η απόσταση που πρέπει να καλύψει η χώρα μας σε ό,τι αφορά τους πάσχοντες από κυστική ίνωση σε σχέση με όσα ορίζονται από τα ευρωπαϊκά πρότυπα νοσηλείας και περίθαλψης είναι μεγάλη, αλλά διαβεβαίωσε ότι «γίνονται συνεχώς συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ασθενών και προχωρούμε σε επίλυση των προβλημάτων όσο μπορούμε».

Μάλιστα, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας εξετάζει το θέμα της ένταξης της εξέτασης για την κυστική ίνωση στον προγεννητικό έλεγχο, δεδομένου ότι περίπου 500.000 άνθρωποι εκτιμάται στην Ελλάδα ότι είναι φορείς και δεν το γνωρίζουν.

Η νόσος, δε, είναι κληρονομική, όπως πχ η μεσογειακή αναιμία -έτσι, εάν οι γονείς είναι φορείς, υπάρχουν 25% πιθανότητες να γεννηθεί παιδί με τη θανατηφόρα νόσο.

«Προσπαθούμε να συμπαρασταθούμε στο μέτρο του εφικτού σε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν πραγματικό πρόβλημα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας μάλιστα το θαυμασμό του για τους ασθενείς και τον αγώνα τους να παλέψουν για καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.

«Θαυμάζω αυτά τα παιδιά που ήρθαν στο γραφείο μου. Διαπίστωσα και το μέγεθος του αγώνα που διεξάγουν και την υπευθυνότητα με την οποία οι οικογένειες αντιμετωπίζουν την ασθένεια. Το κράτος και το υπουργείο Υγείας δεν θα τους αφήσει μόνους» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *