Στο τραπέζι η λίστα φαρμάκων

Η προώθηση της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η υπογραφή συμβάσεων του ΕΣΥ με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περιλαμβάνονται στο “τελεσίγραφο” της τρόικας.

Για τα θέματα αυτά ορίζονται ως υπόλογοι οι γενικοί γραμματείς κ. Νίκος Πολύζος και Αντώνης Δημόπουλος, οι οποίοι έχουν αναλάβει και τους σχετικούς χειρισμούς. Τα θέματα αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί και αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες. Για το θέμα της “λίστας”, ο κ. Δημόπουλος συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), παρουσία του προέδρου του ΕΟΦ κ. Γ. Τούντα.

Ενημέρωση
Η κυβερνητική πλευρά ενημέρωσε τις εταιρείες ότι η “θετική λίστα” είναι έτοιμη και μπορούν -από σήμερα- να παραλαμβάνουν αντίγραφό της από τα γραφεία του ΕΟΦ. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα απαντήσουν σε μία εβδομάδα.

Κριτήριο ένταξης στη “λίστα” δεν είναι η τιμή ενός φαρμάκου, αλλά το ημερήσιο κόστος θεραπείας, στο οποίο συνεκτιμάται η δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας. Η ομαδοποίηση των φαρμάκων γίνεται με βάση τις θεραπευτικές κατηγορίες, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει και 216 μοναδιαία σκευάσματα, προκειμένου να μη μένουν εκτός “λίστας” καινοτόμα φάρμακα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να κάνουν έκπτωση 5% στα Ταμεία (rebate), ενώ θα καταβάλουν το 2011 και ένα επιπλέον 5%, ως “εισιτήριο” για ένταξη των σκευασμάτων τους στη “λίστα”. Εξετάζεται, επίσης, η εφαρμογή νοσοκομειακής τιμής για τα φάρμακα που συνταγογραφούνται στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από τα παραπάνω μέτρα εκτιμάται ότι θα προκύψει ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 100 έως 200 εκ. ευρώ.

Δημ. Καραγιώργος

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63389107

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *