Κινδυνεύουν με λουκέτο τα ψυχιατρικά κέντρα

Σε κλείσιμο οδηγούνται οι δομές που φιλοξενούν αποασυλοποιημένους ψυχιατρικούς ασθενείς. Η χρηματοδότησή τους από το υπουργείο Υγείας καθυστερεί επί μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη συσσωρευμένα χρέη 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ζητούν την άμεση εξόφλησή τους, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί τρεις μήνες και οι προμηθευτές διακόπτουν την πίστωση.

Ηδη τρεις δομές του Ελληνικού Κέντρου Εφηβικής Υγείας υποχρεώθηκαν σε κλείσιμο. Οι 45 φιλοξενούμενοι, από την Αθήνα και τη Λιβαδειά, μεταφέρονται σε άλλες δομές ή επιστρέφουν στο Δαφνί και οι 68 επαγγελματίες ψυχικής υγείας έμειναν άνεργοι.

Οι υπόλοιπες δομές, στις οποίες φιλοξενούνται 1.500 ασθενείς, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της κατάργησης και της εργασιακής εφεδρείας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας “Αργώς”.

Οι υπεύθυνοι των κέντρων αναμένεται να στείλουν σήμερα επιστολή στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Θα ζητήσουν, επίσης, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, να εξαιρεθούν από τη διαδικασία των συγχωνεύσεων και της εφεδρείας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν εξώδικο προς το υπουργείο Υγείας, με το οποίο θα δηλώνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα κ. Γιώργο Κατριβάνο, ενημερώθηκαν ότι δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο θέμα της χρηματοδότησης, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επικαλέστηκαν τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι θα καλυφθεί το 80% του προϋπολογισμού τους για το 2011, αλλά το σχετικό έγγραφο δεν έχει αποσταλεί και οι διαδικασίες χρηματοδότησης δεν έχουν προχωρήσει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63389095

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *