Εξαιτίας ενός σπάνιου συνδρόμου, δεν μπορεί να κάνει σεξ ούτε να μείνει έγκυος (MRKH ή σύνδρομο Rokitansky)

4Δύο χρόνια πριν, η 19χρονη σήμερα Jacqui Beck επισκέφθηκε τον γιατρό της μετά από πόνους στη μέση της. Έκπληκτη, έμαθε λίγο μετά ότι δεν έχει άνοιγμα κόλπου, μήτρα και ωοθήκες.

Σήμερα, μετά το ψυχολογικό σοκ που υπέστη, μιλάει ανοιχτά για το σπάνιο πρόβλημα της στη Βρετανική Dailymail.

Μέχρι την τρυφερή ηλικία των 17, δεν είχε καταλάβει τίποτα. Δεδομένου όμως ότι αφενός πονούσε και αφετέρου δεν είχε αδιαθετήσει ακόμα, αποφάσισε να απευθυνθεί σε γιατρό. Οι εξετάσεις διέγνωσαν ότι πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο που ονομάζεται MRKH – Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH ή σύνδρομο Rokitansky).

Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, μία στις 5.000 γυναίκες πλήττονται από το συγκεκριμένο σύνδρομο που οφείλεται στη μετάλλαξη ενός χρωμοσώματος.

Σε κάποιες μορφές της πάθησης, μπορεί να λείπει μόνο ο κόλπος ή να είναι πολύ μικρός ή να λείπει μόνο η μήτρα. Το παράδοξο είναι ότι εξωτερικά τα όργανα φαίνονται φυσιολογικά. Έτσι, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται παρά μόνο όταν η γυναίκα προσπαθεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή ή όταν προσπαθεί να ανακαλύψει γιατί δεν έχει περίοδο ακόμα.

 

Αποτέλεσμα του προβλήματος είναι ότι η νεαρή, καθώς και όλες οι γυναίκες που το αντιμετωπίζουν, δεν μπορούν να κάνουν σεξ και ούτε να κυοφορήσουν.

Στην περίπτωση μάλιστα της Jacqui, η απουσία των γεννητικών οργάνων είναι πλήρης. Όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια, όταν έμαθε την διάγνωση, ένιωσε “σαν φρικιό”.

“Όλα όσα είχα ονειρευτεί να κάνω στη ζωή μου, τώρα απλώς δεν είναι υλοποιήσιμα. Μέχρι τότε ένιωθα ότι δεν διέφερα σε τίποτα από τις υπόλοιπες γυναίκες. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου”, δηλώνει η Jacqui.

“Ποτέ δεν θεώρησα ότι είμαι διαφορετική από κάθε άλλη γυναίκα και τα νέα πραγματικά με σόκαραν. Δεν μπορούσα να πιστέψω όσα άκουγα. Ντρεπόμουν μέχρι και να μιλήσω στη μητέρα μου, για να την ενημερώσω της έστειλα email”, συμπληρώνει.

“Ήμουν βέβαιη ότι ο γιατρός μου είχε κάνει λάθος. Όταν όμως μου εξήγησε γιατί δεν είχα ακόμη περίοδο όλα άρχισαν να εξηγούνται. Στη συνέχεια μου είπε ότι δεν θα μπορέσω ποτέ μου να κάνω παιδί και ότι θα χρειαστεί να κάνω κάποια επέμβαση προκειμένου να μπορώ να έχω σεξουαλική ζωή”, προσθέτει.

 

“Έφυγα από το νοσοκομείο κλαίγοντας – δεν θα μάθαινα ποτέ μου την εμπειρία της εγκυμοσύνης, του τοκετού, της περιόδου. Όλα όσα είχα φανταστεί ότι θα κάνω στη ζωή μου, ξαφνικά έσβησαν! Ένιωθα πολύ θυμό και ότι δεν ήμουν γυναίκα”, αναφέρει στην εξομολόγησή της.

“Στο νοσοκομείο όπου μεταβαίνω για τη θεραπεία μου (με ειδικό ιατρικό διαστολέα όπως λέει), μιλάω με άλλες γυναίκες και κοπέλες που έχουν την ίδια ιδιαιτερότητα. Μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου και αισθάνομαι όλο και πιο δυνατή.

Έγραψα για το πρόβλημα μου στο Facebook και πραγματικά δεν το πίστευα από την θετική ανταπόκριση του κόσμου. Στην αρχή το είχα πει μόνο σε πέντε φίλες μου. Πλέον όχι, δεν ντρέπομαι να μιλήσω ανοιχτά για αυτό”.

Όσον αφορά τις σχέσεις της με τα αγόρια λέει: “Ήμουν τυχερή που μέχρι τώρα δεν είχα προσπαθήσει να κάνω σεξ με κάποιο αγόρι, μιας και κανένα δεν με είχε κερδίσει. Ο “μοναδικός” για εμένα, δεν θα ενδιαφέρεται για την πάθηση μου”.

Η εγχείρηση στην οποία υποβάλλονται οι γυναίκες με MRKH βοηθά δραστικά στο να αποκτήσουν κανονικά τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, χωρίς όμως να μπορούν να τεκνοποιήσουν. Η σεξουαλική ζωή ωστόσο αποκαθίσταται.

Πλέον, η νεαρή κοπέλα ακολουθεί εξειδικευμένη αγωγή και ανταποκρίνεται πολύ καλά σε αυτή. Αν συνεχίσει έτσι σύντομα θα μπορεί να έχει μια υγιή σεξουαλική ζωή χωρίς να προχωρήσει σε επέμβαση.

Αισιοδοξώντας και χωρίς να χάνει το χαμόγελο της, γυρίζει τον κόσμο και καταγράφει τις εμπειρίες της σε ένα δικό της ταξιδιωτικό blog.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο σύνδρομο έπασχε και η βασίλισσα Αμαλία της Ελλάδας. Η σύζυγος του βασιλιά Όθωνα, αποδείχθηκε ότι έπασχε από το συγκεκριμένο σύνδρομο μετά θάνατον και γι’ αυτό άλλωστε δεν έκανε ποτέ παιδιά.

Επίσης έχουν διατυπωθεί οι υποθέσεις ότι η Ιωάννα της Λοραίνης (1412) και η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ (1533-1603) έπασχαν από τη νόσο αυτή.

(Με πληροφορίες από: Dailymail)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *