«Καμπάνα» στη γερμανική TÜV για τα ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους

pipΗ γερμανική εταιρία ελέγχου ποιότητας TÜV, η οποία είχε πιστοποιήσει τα ελαττωματικά γαλλικά εμφυτεύματα στήθους PIP, κρίθηκε υπεύθυνη σήμερα από γαλλικό δικαστήριο γιατί «δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της» και διατάχθηκε να αποζημιώσει τα θύματα, δεδομένου ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα.

Το δικαστήριο της πόλης Τουλόν, στη νότια Γαλλία, έκρινε ότι η TÜV Rheinland είναι υπόλογη επειδή «δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της περί ελέγχου» και για αυτό το λόγο την καταδίκασε να καταβάλει αποζημιώσεις στους διανομείς των συγκεκριμένων εμφυτευμάτων και στις γυναίκες που είχαν βάλει.

Στη γαλλική δικαιοσύνη είχαν προσφύγει περισσότερες από 1.600 γυναίκες οι οποίες είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις για αποκατάσταση ή προσθετική στήθους με τα εμφυτεύματα της Poly Implant Prothese (PIP).

 

Η αστική αγωγή αποζημίωσης εκδικάστηκε ξεχωριστά από την ποινική υπόθεση στην οποία κατηγορούμενος είναι ο ιδρυτής της PIP Ζαν-Κλοντ Μας και τέσσερις πρώην στελέχη της εταιρείας. Το ποινικό μέρος της υπόθεσης εξετάζεται από δικαστήριο στη Μασσαλία.

 

Ο Μας και οι υπάλληλοί του αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απάτης και εάν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε φυλάκιση 5 ετών γιατί στα ενθέματα στήθους χρησιμοποιούσαν φτηνή, βιομηχανική σιλικόνη, γεγονός που τα καθιστούσε ευπαθή και ευάλωτα σε ρήξη.

 

Η TÜV υποστήριξε ότι ο δικός της ρόλος είναι να εντοπίζει τα «ακούσια λάθη» των κατασκευαστών και όχι τη «σκόπιμη απάτη».

 

Υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο φέρουν εμφυτεύματα της εταιρείας PIP. Χιλιάδες έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις για να αφαιρέσουν τα προσθετικά αφότου αποκαλύφθηκε η απάτη, το 2011.

Το δικαστήριο της Τουλόν έκρινε ότι η TÜV θα πρέπει να καταβάλουν 3.000 ευρώ σε κάθε θύμα, εν αναμονή των γνωματεύσεων των εμπειρογνωμόνων για τη ζημία που έχει υποστεί το καθένα από αυτά.

Οι έξι εταιρίες διανομείς (από τη Βουλγαρία, τη Βραζιλία, την Ιταλία, τη Συρία, το Μεξικό και τη Ρουμανία) διεκδικούσαν από την TÜV το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι 1.600 γυναίκες ζητούσαν αποζημίωση ύψους 16.000 ευρώ για την καθεμία, δηλαδή συνολικά περίπου 25 εκατομμύρια.

http://www.protothema.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *