Νέα από Αρκαδία.Πολιτικοί και πολιτικά παιχνίδια

ARKADIA18-150x15017Όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν τη κοινοβουλευτική συζήτηση αναφορικά με τη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα διαπίστωσαν το προφανές. Αγονες αντιπαραθέσεις, διασταυρούμενα πυρά, επικοινωνιακές κορόνες, ρητορική κακία, σε ατμόσφαιρα διαρκώς εντεινόμενης δυσπιστίας. Αποτέλεσμα: να μην θυμάται κανείς τίποτα από όλη αυτή την ανιαρή συζήτηση, εκτός από την παραίτηση της κυρίας Τζάκρη, η οποία σύντομα, κι αυτή, θα ξεχαστεί .

Για να είμαστε ειλικρινείς ιλαροτραγικές παραστάσεις σαν αυτές της περασμένης Κυριακής δεν έλειψαν ποτέ από το Κοινοβούλιο. Προσωπικές μονομαχίες, ατάκες προορισμένες για πρωτοσέλιδα, εξυπνακισμοί και αμέτρητες κοινοτοπίες έχουν δώσει το στίγμα πολλών παρομοίων παραστάσεων. Όταν όμως αυτές διεξάγονται σε κρίσιμες στιγμές για την χώρα, όπως τώρα, τότε μεγεθύνεται αυτό το ολέθριο τίποτα που αποκαλύπτουν.

Γι αυτό και πρέπει κάποτε οι πολιτικοί μας, αν το αντιληφθούν, να σταματήσουν τα πολιτικά τους παιχνίδια. Το προχθεσινό θέαμα, επαναλαμβανόμενο στο μέλλον, μπορεί να οδηγήσει τελικά και σε μη-Βουλή – όσο αδόκιμος και αν ακούγεται ο όρος. Αυτή ακριβώς είναι η επιδίωξη της νεοναζιστικής ομάδας που εγκαταστάθηκε από το περασμένο θέρος στο μαλακό υπογάστριο του εγχώριου κοινοβουλευτισμού. Αν διαβάσει κάποιος τα κείμενά τους, ακούσει τις θεωρίες τους και λάβει υπόψη τις πληροφορίες για την εκπαίδευσή τους, θα καταλάβει.

Ωστόσο στην Ιστορία του κοινοβουλευτισμού η Δημοκρατία ποτέ δεν κινδύνευσε όταν δεν έδωσε η ίδια στους αντιπάλους της το σκοινί για να την κρεμάσουν. Γι αυτό και οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κοινοβουλευτικού τόξου πρέπει να πάψουν να παίζουν το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής με τον τρόπο του καθένας. Βαγγέλης Βενιζέλος και Αλέξης Τσίπρας πρέπει να καταλάβουν ότι σε κρίσιμες, σαν κι αυτές συνεδριάσεις, η Βουλή δεν προσφέρεται για επίδειξη πνεύματος και για ειρωνεία.

Η κοινωνία παρακολουθεί μουδιασμένη τα τεκταινόμενα και περιμένει από τους εκπροσώπους της στο Κοινοβούλιο να αρθρώσουν άλλο λόγο: ξεκάθαρα ενωτικό, με εξειδικευμένες προτάσεις διάσωσης και ανόρθωσης, αλλά και με σκληρές αλήθειες για τον βίο μεσοπρόθεσμα σε μια οικονομία βαριά λαβωμένη και σε δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Το εκβιαστικό δίλλημα ή εμείς ή το χάος ,δύσκολα θα βρει υποστηρικτές.

Έλεγχος στο δήμο Γορτυνίας

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζής παρεμβαίνει στο δήμο Γορτυνίας, ύστερα από υπόμνημα που κατάθεσε πριν από ένα μήνα περίπου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Παρασκευόπουλος για να ελέγξει τη νομιμότητα των εξακοσίων (600) και πλέον απευθείας αναθέσεων που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή του κ. Γιαννόπουλου, ύψους 6.000.000 Ευρώ, με αποτέλεσμα ο δήμος να υποστεί ζημία πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα ανατέθηκε στον Ειδικό Επιθεωρητή κ. Δρόσο, ώστε να ερευνηθούν , όλες οι περιπτώσεις κατάτμησης έργων, μελετών και προμηθειών, καθώς και οι «μετονομασίες» μελετών σε «εργασίες» και «έρευνες», που αποτελούν κατά συρροή πάγια τακτική και κανόνα στην λειτουργία του Δήμου.

Υποψηφιότητα Ναυπλίου

Την υποψηφιότητά του Ναυπλίου για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, αποφάσισε κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου, ύστερα από πρόταση του δημάρχου της πόλης Δημήτρη Κωστούρου. Το Ναύπλιο για δεύτερη φορά θα διεκδικήσει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας και ο δήμαρχος της πόλης, τόνισε πως, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει υπέρ της σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της, όπως, το ιστορικό υπόβαθρο, το προϊστορικό και βυζαντινό παρελθόν της, την αρχιτεκτονική του Ναυπλίου , την υποδομή σε υφιστάμενους ή εν δυνάμει υπαίθριους συναυλιακούς χώρους, όπως το Βουλευτικό, το Παλαμήδι, το Μπούρτζι και εν κατακλείδι ολόκληρη την παλιά πόλη. Επίσης, το νεώτερο θεσμό διεθνούς εμβέλειας, που είναι το Φεστιβάλ Ναυπλίου.

 

Μεγαλόπολη και αειφορία

 

Το Σάββατο 16/11, στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο “Μεγαλόπολη και αειφορία – μία εναλλακτική πρόταση” κατόπιν πρωτοβουλίας του Περιφερειακού Συμβούλου και Γραμματέα του Περιφ. Συμβουλίου Πελοποννήσου, Λ. Μπούκλη σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγαλόπολης και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δ. Αποστολόπουλο.

 

Στόχος της πρωτοβουλίας να παρουσιασθούν – συζητηθούν, επιστημονικές εισηγήσεις εστιασμένες σε ένα εναλλακτικό και καινοτόμο μοντέλο για την περιοχή, επ’ ωφελεία των πολιτών και του περιβάλλοντος. Επίσης να αναφερθούν πολιτικές που έχουν κοινό προσανατολισμό προς την καινοτομία και την εναλλακτική αντίληψη σε τοπικό / περιφερειακό επίπεδο.

 

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων και εκτός από τους χαιρετισμούς περιλαμβάνει ομιλίες όπως του

 

Ιωάννη Τρυπαναγνωστόπουλου, Καθηγητή Τμ. Φυσικής Παν/μίου Πατρών, με θέμα “Ενεργειακές πηγές και αειφόρος ανάπτυξη, προτάσεις και προοπτικές”, του Κωνσταντίνου Κίττα, Καθηγητής Τμ. Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Παν/μίου Θεσσαλίας με θέμα: “Θερμοκήπια φιλικά στο περιβάλλον – Σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές ” και Ιωάννη Καούρη, Αν. Καθηγητή Τμ. Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Παν/μίου Πατρών με θέμα: “Ενεργειακές – Αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή της Μεγαλόπολης».

 

Mid-Season Εκπτώσεις

 

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά, τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά με βάση το νέο εφαρμοστέο Νόμο, καθώς την περίοδο 1 έως 9 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται πλέον Mid-Season Εκπτώσεις. Την ημέρα αναφοράς η ΕΣΕΕ όρισε εξειδικευμένους ερευνητές σε όλα τα κεντρικά εμπορικά κέντρα του λεκανοπεδίου Αττικής αλλά και σε κεντρικές πόλεις της Περιφέρειας. Οι ερευνητές μέσω της επιτόπιας παρατήρησης διέκριναν τόσο ποιοι δρόμοι του εμπορικού κέντρου λειτούργησαν κανονικά σε κάθε περιοχή, όσο και την αναλογία κλειστών-ανοιχτών καταστημάτων την ημέρα αυτή και το ύψος της εμπορικής κίνησης και επισκεψιμότητας στην εμπορική αγορά. Σε ορισμένες κεντρικές πόλης της περιφέρειας, η εικόνα της αγοράς, δόθηκε από τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο. Στην εμπορική αγορά της Τρίπολης σχεδόν 8 στα 10 καταστήματα παρέμειναν κλειστά, όπως είχε προαποφασισθεί από τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο.

 

Εκλογικά

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πολύ νωρίς. Η συζήτηση για τα χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρείται πρόωρη. Αλλά στην Αρκαδία η συζήτηση για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια Δήμαρχος Τρίπολης η ηθοποιός Αντωνία Γιαννούλη ζωηρεύει. Η ίδια είναι γνωστή από τη συμμετοχή της στις σειρές του Νίκου Φώσκολου «Λάμψη» και «Καλημέρα Ζωή«, ενώ στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πηγή: Aftodioikisi.gr

 

Ασκηση μαθηματικών

 

Έστω μια κυβέρνηση που διαθέτει αρχικά πλειοψηφία 179 βουλευτών στους 300.

 

15 μήνες αργότερα και κατόπιν ένα ακόμα Μνημόνιο, κάμποσες απολύσεις, νέους φόρους και μια ΕΡΤ κλειστή, διαθέτει πλέον μόνο 154 βουλευτές.

 

Ερώτηση πρώτη: πόσους βουλευτές χάνει στατιστικά τον μήνα αυτή η κυβέρνηση;

 

Ερώτηση δεύτερη: με αυτόν τον ρυθμό και έχοντας υπόψη ότι έρχονται νέα μέτρα, προϋπολογισμός, απελευθέρωση πλειστηριασμών κλπ., πότε υπολογίζεται πως θα πέσει αυτή η κυβέρνηση;

 

Οδυσσέας Βουδούρης (Βουλευτής Β΄ Αθήνας, Μέλος Συντονιστικού «Κοινωνία Πρώτα»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *