Υπογλυκαιμία: τι πρέπει να κάνω;

ημερα διαβητηΌταν το σάκχαρο στο αίμα σας πέσει κάτω από τα 60mg/dl, σημαίνει ότι έχετε υπογλυκαιμία. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά τα πιο συχνά είναι τα παρακάτω:

• Ζαλάδα

• Μούδιασμα στη γλώσσα ή στα χείλη

• Έντονη πείνα

• Αλλαγή στη διάθεση

• Εφίδρωση

• Δυσκολία συγκέντρωσης

• Τρόμος

• Θαμπάδα στην όραση

TIP: Αν δεν είστε σίγουροι ότι τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε υπογλυκαιμικό επεισόδιο μετρήστε το σάκχαρό σας.

Για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία:

• Προσπαθήστε να μην παραλείπετε γεύματα.

• Καταναλώστε αμυλούχα τρόφιμα(ψωμί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά) σε κάθε γεύμα και σνακ.

• Σε περίπτωση που θα καταναλώσετε αλκοόλ, επιλέξτε να συνοδεύει κάποιο από τα γεύματά σας.

• Πριν ασκηθείτε καταναλώστε κάποιο σνακ που να περιέχει υδατάνθρακες (ψωμί, φρούτο, δημητριακά, γαλακτοκομικά κ.ά.).

• Σε περίπτωση που ακολουθείτε εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλίνης (με ινσουλίνη ταχείας δράσης στα κύρια γεύματα) συνεργαστείτε με το διαιτολόγο σας ούτως ώστε να εκπαιδευτείτε στη σωστή μέτρηση των υδατανθράκων που περιέχονται σε κάθε σας γεύμα.

 

Πώς μπορείτε να ανατάξετε αποτελεσματικά την υπογλυκαιμία:

Πιείτε ½ ποτήρι χυμό ή αναψυκτικό με ζάχαρη ή ζαχαρόνερο και στη συνέχεια, μόλις νιώσετε καλύτερα, καταναλώστε 1 φέτα ψωμί με λίγο τυρί ή 1 φρούτο.

 

Προνοήστε:

• Έχετε πάντα μαζί σας καραμέλες ή κύβους ζάχαρης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

• Ενημερώστε τους φίλους σας και τους συγγενείς για το ότι έχετε Σακχαρώδη Διαβήτη ούτως ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια πιθανή σας υπογλυκαιμία.

• Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την υπογλυκαιμία είναι να την προλάβετε με μικρά και συχνά γεύματα και όχι να την διορθώσετε.

 

Με αφορμή τη Παγκόσμια ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη φροντίστε τη διατροφή σας στοχεύοντας:

1. στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα όσο το δυνατό πιο κοντά στις φυσιολογικές τιμές

2. στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

3. στην πρόληψη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπλοκών που προκαλεί η ασθένεια.

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΔΕ

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc στην Κλινική Διατροφή

Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *