Διαθέτουν πολλά… γαλόνια στη φοροδιαφυγή

Στρατιωτικοί γιατροί που εργάζονται παράλληλα και ως ιδιώτες, είτε σε δικά τους ιατρεία είτε με εξαρτημένη εργασία σε ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, έχουν μπει στο “στόχαστρο” του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), κλιμάκιο του οποίου έχει διενεργήσει ελέγχους για φοροδιαφυγή και αδήλωτα εισοδήματα και έχει εντοπίσει ήδη σημαντικά ευρήματα.

Ελεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη για μερικές δεκάδες στρατιωτικούς γιατρούς για τους οποίους είτε υπάρχουν καταγγελίες, είτε έχουν εντοπίσει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί συναλλαγές με… φορολογικά κενά που χρειάζονται διευκρινίσεις.

Μέχρι τώρα οι στρατιωτικοί γιατροί βρίσκονταν στο “απυρόβλητο” των φορολογικών ελέγχων και για πρώτη φορά εξετάζεται αν συμφωνούν τα εισοδήματα που δηλώνουν με τα ποσά των καταθέσεων που έχουν σε τράπεζες οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έχει ενημερωθεί και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που έδειξε ενδιαφέρον και έχει δώσει το “πράσινο φως” να γίνονται παντού έλεγχοι, ειδικά όταν υπάρχουν καταγγελίες απόκρυψης εισοδημάτων και φορολογικών παραβάσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός γιατρού νοσοκομείου του Ναυτικού, ο οποίος βρέθηκε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ να έχει αδήλωτα ποσά σε καταθέσεις τον τελευταίο χρόνο, από ιατρικές πράξεις στον ιδιωτικό τομέα, που ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ!

Ηδη, έχει κληθεί ο ελεγχόμενος γιατρός να δώσει εξηγήσεις. Ο ίδιος ισχυρίζεται, και μένει να το αποδείξει, ότι μπορεί να δικαιολογήσει μέρος απ’ αυτά τα ποσά που ανέρχεται περίπου στις 300.000 ευρώ! Παραμένει, όμως, ένα ποσό 400.000 ευρώ για το οποίο θα κληθεί να καταβάλει άμεσα τη διαφορά φόρων, ενδεχομένως και για το σύνολο του ποσού των καταθέσεων, ενώ μέσω της υπηρεσίας του, αναμένεται να κινηθεί και διαδικασία διοικητικών κυρώσεων.

Αφορμή για τους ελέγχους στάθηκε σειρά καταγγελιών του τελευταίου χρόνου από ιδιώτες ότι εκτέλεσαν ιατρικές πράξεις χωρίς να έχουν εκδώσει αποδείξεις, ή, όταν το έκαναν, έγραφαν πολύ μικρότερα ποσά, σχεδόν συμβολικά.

Καταγγελίες
Ελέγχονται κυρίως ειδικότητες που σχετίζονται με την επεμβατική ιατρική, καθώς στα χειρουργεία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αναφέρονται και οι περισσότερες φορολογικές παραβάσεις.Είναι μερικές δεκάδες τέτοιων περιπτώσεων για τις οποίες έχει ζητηθεί από τις τράπεζες το άνοιγμα των λογαριασμών, ενώ συγχρόνως σχηματίζονται φάκελοι ελέγχων που περιλαμβάνουν τα φορολογικά τους στοιχεία, κατ’ αρχήν για τις φορολογικές χρήσεις των τελευταίων ετών.

Οι τράπεζες που μέχρι τώρα ακολουθούσαν χρονοβόρες διαδικασίες, συντομεύουν κατά πολύ τον χρόνο των απαντήσεων στα αιτήματα των ελεγκτικών μηχανισμών, κάτι που επιβάλλουν και σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Μάλιστα, μεγάλη τράπεζα συγκροτεί ειδική ομάδα νομικών που θα εξετάζει και θα δίνει, όσο γίνεται πιο γρήγορα, απαντήσεις σε αιτήματα ανοίγματος ύποπτων λογαριασμών.

Το ΣΔΟΕ, σε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις, προχώρησε στο αίτημα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών, ύστερα από διαπίστωση ότι προέβησαν σε αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνουν.

Αν από τη σύγκριση των στοιχείων επιβεβαιωθούν οι παραβάσεις, τότε, εκτός των κυρώσεων, που στην περίπτωση των στρατιωτικών ανάλογα με τη σοβαρότητα των αδικημάτων μπορούν να φτάσουν μέχρι και την απόταξη από το Στράτευμα, ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε φορολογικές χρήσεις προηγούμενων ετών.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑΙ
Ερχονται σύντομα και οι ελεγκτές με τα λάπτοπ

Οι στρατιωτικοί γιατροί, οι οποίοι ασκούν και ιδιωτικά την ιατρική, προστίθενται τώρα σε μια ευρύτερη ομάδα ελεγχο- μένων από το ΣΔΟΕ που περιλαμβάνει γιατρούς, δικηγόρους και πολλές ακόμα ειδικότητες ελευθέρων επαγγελματιών. Μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη είχε ζητηθεί το άνοιγμα 2.400 τραπεζικών λογαριασμών από τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Συγχρόνως οι περιπτώσεις ελέγχων που έχουν ολοκληρωθεί με βεβαιωμένες φορολογικές παραβάσεις φτάνουν τις 4.800 και έχουν σταλεί στις αντίστοιχες ΔΟΥ για την άμεση είσπραξη των φόρων και των σχετικών προστίμων. Στο μεταξύ, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εκσυγχρονίζεται και σε λίγο θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά και οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ με τα λάπτοπ!

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γιάννης Διώτης, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ηλεκτρονική οργάνωση της υπηρεσίας, που μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας επιδιώκεται να έχει ευελιξία και να πετυχαίνει, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, ουσιαστικά αποτελέσματα στους ελέγχους. Την υλοποίηση αυτού του έργου, που ήδη έχει προχωρήσει, την έχει αναθέσει στον κ. Νίκο Λέκα, διευθυντή Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ελέγχων των κεντρικών υπηρεσιών του ΣΔΟΕ.

Μάλιστα, από τα μέσα του Οκτώβρη, πιλοτικά, η τεχνολογία των άμεσων “on line” ελέγχων θα είναι καθημερινή πρακτική στην Αττική και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ σε τρεις μήνες όλες οι διευθύνσεις ΣΔΟΕ της χώρας θα έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Παράλληλα και στις τράπεζες προχωρεί σταδιακά μια νέα λειτουργία, που θα συντομεύει τον χρόνο ανταπόκρισης σε κάθε αίτημα του ΣΔΟΕ, δηλαδή όποτε υπάρχουν αιτήματα ανοίγματος ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών, να δίνονται απαντήσεις σε σύντομο χρόνο, ακόμη και “on line”.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

jkritikos@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63385218

 

2 thoughts to “Διαθέτουν πολλά… γαλόνια στη φοροδιαφυγή”

  1. Ολα στο φως!! Σαφώς και θα βρεθεί μια μειοψηφία στρ. Ιατρών να εχει παράνομα πλουτίσει. ΠΑΝΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ειδικότητες βέβαια. Στις Ενοπλες Δυνάμεις πάντως το ποσοστό διαφθοράς είναι σημαντικά μικρότερης έκτασης από αυτό του ΕΣΥ…
    Τώρα πως γινεται τόσος ντόρος για 400.000 ευρω (όχι ότι είναι λίγα) και ταυτόχρονα γιατροί του ΕΣΥ με ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ καταθέσεις παραμένουν στο απυρόβλητο, ας γίνει αντικείμενο προβληματισμού…

    Το θέμα πάντως με τους χειρουργούς οι οποίοι είναι και η πέτρα του σκανδάλου μαζί με όλο το ακαδημαϊκό συνάφι, το καλλιεργεί και ο κόσμος. Να σας πω ενα παράδειγμα από την προσωπική μου πορεία: διαγιγνώσκω στο ιατρείο μου ένα μελάνωμα, με λίγα λόγια σώζω άλλη μια ζωή. Ο ασθενής παραπέμπεται στην Αθήνα οπου σκάει σεβαστό φακελλάκι 2000 ευρω στον χειρουργό που το αφαίρεσε απλώς! Τα σχόλια περιττεύουν: ο χειρουργός του έσωσε τη ζωή…

  2. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣ????
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ???
    Κατα-ΠΛΗΚΤΙΚΟ άρθρο αλλά και κατα-ΠΛΗΚΤΙΚΟ σχόλιο. ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
    Σίγουρα υπάρχουν διεφθαρμένοι αλλά αυτοί είναι πολύ περισσότεροι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν ιατρείο γιατρέ μου ….. αυτός είναι ο πλάγιος στόχος του άρθρου …..να διαφθαρούν και οι υπόλοιποι …ο αδιάφθορος στη χώρα αυτή είναι επικίνδυνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *