Νέα από Αρκαδία. Ποιοτικός τουρισμός και Αρκαδία

ARKADIA18-150x15017Τα ποσοτικά μεγέθη του τουριστικού ρεύματος στην Αρκαδία, ένα νομό που εξαρτάται εν πολλοίς από το τουριστικό συνάλλαγμα, δείχνουν αυξημένα την φετινή χρονιά. Το γεγονός δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο σε έναν τομέα όπου υπάρχει ζήτηση για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων, οι οποίες εφόσον υλοποιηθούν σίγουρα θα ανεβάσουν το τουριστικό ενδιαφέρον σε υψηλότερα επίπεδα. Η υλοποίηση καινούργιων ξενοδοχειακών μονάδων όπως οι «Νεφέλες» στην περιοχή Καρδαρά, η μονάδα Χόντος classic hotel and spa, στην περιοχή της Νεστάνης και το Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη, στην περιοχή Λεωνιδίου, είναι αψευδείς μάρτυρες μιας διαμορφούμενης κατάστασης που θεωρείται ως η ατμομηχανή που σύρει την τοπική και όχι μόνο οικονομία μπροστά. Τα 80 δωμάτια με τις 150 κλίνες των παραπάνω μονάδων, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας στην εφημερίδα Καθημερινή, είναι ένα σημαντικό μέγεθος ικανό να εξυπηρετήσει τις επί πλέον ανάγκες που πιθανόν να παρατηρηθούν στο μέλλον.

 

Χρειάζεται όμως προσοχή, εφεξής, καθώς οι ποσοτικές αναλύσεις των τουριστικών μεγεθών πρέπει, κάποια στιγμή, να δώσουν τη θέση τους σε μια εις βάθος ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του τουρισμού. Οι ποσοτικές απέτυχαν και αποτυγχάνουν, επί σειρά ετών, να συμβάλουν στην ουσιαστική αύξηση των μεγεθών, να διασπείρουν τη δυναμική του τουριστικού ρεύματος στις τοπικές οικονομίες, να ενσωματώσουν στο ευρύτερο τουριστικό προϊόν όλες εκείνες τις δραστηριότητες που εμπλουτίζουν ή εξαρτώνται από την τουριστική δραστηριότητα.

 

Είναι ευκαιρία αυτή η αύξηση που παρατηρείται να μην πάει χαμένη, αλλά κατάλληλα αξιοποιούμενη να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης της Αρκαδίας. Ο νομός μας με τις νέες μονάδες που τελευταία προστέθηκαν και με αυτές που πιθανώς στο μέλλον θα προστεθούν πρέπει, πέρα από προορισμός διακοπών τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα να γίνει και πόλος έλξης συνεδριακού τουρισμού, διαφόρων μεγεθών, καθώς το Πνευματικό Κέντρο μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό, με τη διαμονή να εξαπλώνεται στα όσα ξενοδοχεία υπάρχουν στο Μαντινειακό οροπέδιο και όχι μόνο.

 

Το τελευταίο πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα. Σε ένα εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό του τουρισμού, πρέπει να δώσουμε στίγμα, να καταστρώσουμε στρατηγική σε μακροπρόθεσμο πλάνο. Να μην παρακολουθούμε την πορεία των κρατήσεων και των εσόδων. Για να πετύχουμε αύξηση των μεγεθών και να μιλήσουμε υπεύθυνα για ένα νομό που θα βγει από την κρίση με όχημα τον τουρισμό, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: Αυτή η αγελάδα έχει γάλα να δώσει, αρκεί να την αφήσουμε σε εύφορα λιβάδια.

 

 

 

 

 

 

 

Αφιέρωμα στον Καβάφη

 

Ένα μουσικό αφιέρωμα βασισμένο στην ποίηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 21.00 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. Μια ομάδα εκλεκτών καλλιτεχνών θα μεταφέρουν παλλόμενοι στην ποίηση του, τις μουσικές ηχητικές δονήσεις που γεννά ο καβαφικός λόγος , την ατμόσφαιρα και το συναίσθημα που διαπερνά το έργο του.

 

Συμμετέχουν Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Μιχάλης Καρράς, που μελοποίησε 10 ποιήματα του Καβάφη. Η πρωταγωνίστρια της Λυρικής μας Σκηνής μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη, που είναι εγγύηση για μια συγκλονιστική ερμηνεία. Ο Δημήτρης Γιάκας, ένας πιανίστας με πολλές περγαμηνές, όχι μόνο εγχώριες αλλά και εκτός του Ελλαδικού χώρου. Η γνωστή ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου – τη δεινότητά της στην ερμηνεία απολαύσαμε πρόσφατα στο Μαλλιαροπούλειο-, η οποία θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε, και μέσω μιας άλλης οδού, το Καβαφικό κλίμα.

 

Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ

 

Φιλοτεχνικός

 

Στο δημοτικό Κέντρο εικαστικών και πνευματικών εκδηλώσεων, δωρεά Φ. Τσιχριτζή, επί της οδού Γρηγορίου Ε’ 3, βρίσκονται από προχθές τα εντευκτήρια του Φιλοτεχνικού Ομίλου. Ένας ολόκληρος κύκλος επί της οδού Εθνομαρτύρων έκλεισε και ένας νέος διεκδικεί μικρό μερίδιο από τη λάμψη του πρώτου. Το μέλλον θα δείξει.

 

Πρόστιμα ΣΔΟΕ

 

Το ΣΔΟΕ Π.Δ. Πελοποννήσου καταλόγισε ποσά 3.000.000€ σε φυσικά πρόσωπα τα οποία απέφυγαν να δηλώσουν τα ακίνητα τους μέσω off shore εταιρειών και σε επιχείρηση αγροτικών προϊόντων καταλόγισε πρόστιμο 1.830.000€ για έκδοση εικονικών τιμολογίων σε αγρότες ειδικού καθεστώτος.

 

Δηλώνει «παρών»

 

Ο Πέτρος Τατούλης δηλώνει παρών στις επερχόμενες εκλογές για να υπερασπιστεί, όπως λέει, το νέο πρόσωπο της Πελοποννήσου «το οποίο δημιουργήσαμε στηριζόμενοι σε αξίες και αρχές, αλλά πρωτίστως στους ίδιους τους πολίτες της. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το έργο που ξεκινήσαμε το 2010 και στην επόμενη εκλογική περίοδο απέναντι σε όλους αυτούς που δεν νοιάστηκαν για την Πελοπόννησο παρά μόνο για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αποκτήσει πλέον αναγνωρισιμότητα και υπεροχή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο»

 

Αναφερόμενος δε στις επιθέσεις που δέχεται η Περιφερειακή αρχή για το έργο της δηλώνει ότι τούτο : «είναι τόσο σημαντικό και τόσο μεγάλο, σε μια τόσο δύσκολη μάλιστα χρονικά περίοδο, που δεν το αντέχουν και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούν να θολώσουν την εικόνα της προσπάθειάς μας».

 

Οδοιπορία

 

Ο Ε. Ο. Σ. Τρίπολης προσκαλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται να περπατήσουν την Κυριακή στις 17 Νοεμβρίου 2013 στη διαδρομή Βυτίνα – Βαλτεσινίκο. Πρόκειται για μια διαδρομή διάρκειας 5 ωρών και δυσκολίας Α+. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί της Κυριακής στις 8.30 από τα εντευκτήρια του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, Λαγοπάτη 43, με λεωφορείο.

 

Χαρακτηρισμός του Έλληνα

 

Σε διαγωνισμό που έγινε στην Ουάσινγκτον για τον καταλληλότερο χαρακτηρισμό ενός λαού, εκείνου που θα παρουσιάζει καλύτερα την ψυχολογία του, πήραν μέρος περίπου ένα εκατομμύριο άτομα. Δεκαπενταμελής επιτροπή από επιστήμονες επέλεξε ομόφωνα και βράβευσε τον δικαστή Ν. Κέλλυ για τον επιτυχημένο χαρακτηρισμό του Έλληνα:

 

«Μπροστά στο δικαστήριο της … αδέκαστης ιστορίας, γράφει ο δικαστής, ο Έλληνας αποκαλύφθηκε πάντοτε κατώτερος από τις περιστάσεις, αν και από διανοητική άποψη, κατείχε πάντοτε τα πρωτεία. Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και εγωιστής, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά γεμάτος προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής. Έκτισε τον Παρθενώνα και αφού μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των έριδων, ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει, θαύμασε τον Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει, υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει, γέννησε τον Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει. Έκτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει, έφερε το 21 για να το διακυβεύσει, δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα και παραλίγο να τη θάψει. Κόπτεται τη μία στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί αυτόν που αρνιέται να υπηρετήσει το ψέμα. Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, εγωπαθές και σοφό μωρό, ο Έλληνας. Λυπηθείτε τον, θαυμάστε τον αν θέλετε. Κι αν μπορείτε προσπαθήστε να τον ταξινομήσετε.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *