Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, για την μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ.

Κύρια σημεία των  δηλώσεων του Υπουργού ΥγείαςΔημοσιογράφος: Γιατί οι ιατρικοί σύλλογοι μιλούν για αντιφατικές δηλώσεις σας σε σχέση με το θέμα των ενδεχόμενων απολύσεων ιατρών του ΕΟΠΥΥ; Τι θα γίνει ακριβώς;

Η χώρα μας πάσχει από έλλειμμα συνεννόησης. Άλλα λέει ο ένας, άλλα καταλαβαίνει ο άλλος. Έχω βάλει στοίχημα ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο ΕΣΥ, δηλαδή στην κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων. Όχι γιατί εγώ είμαι καλός αλλά γιατί υπολογίζοντας τα κενά που έχουμε από τη μια και όσους βγάλαμε σε διαθεσιμότητα από τη άλλη, οι σε κινητικότητα γιατροί ήταν λιγότεροι των κενών. Αυτό το στοίχημα το οποίο κερδίσαμε όσον αφορά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ισχύει και για την επαρχία για το δεύτερο κύμα κινητικότητας του ΕΣΥ.

Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν είναι κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Εκεί δεν έχουμε ακόμη καν επίσημη αξιολόγηση. Η απόφαση για τη σχετική Επιτροπή υπεγράφη μόλις πριν τρεις ημέρες μαζί με τον κ. Μητσοτάκη.

Η συζήτηση ξεκίνησε επειδή διαδόθηκε ότι σκοπεύουμε να απολύσουμε 1.370 ιατρούς του ΕΟΠΥΥ εάν η τρόικα δε δεχθεί τις απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Αυτό δεν ισχύει. Τι θα κάνουμε; Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ, των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, θα ενώσουμε στο σχέδιο αυτά τα δύο παράλληλα συστήματα σε ένα. Εκεί θα δούμε αν έχουμε έλλειμμα ή πλεόνασμα προσωπικού. Αν έχουμε έλλειμμα προσωπικού, δε θα έχουμε απολύσεις. Αν έχουμε πλεόνασμα, θα έχουμε απολύσεις, γιατί κάποιο περισσεύουν.

Όσοι παρακολούθησαν τον Εθνικό Διάλογο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, πουθενά δεν ετέθη ζήτημα ότι δε θα φύγει έστω και ένας. Αντιθέτως, στη συζήτησή μας εδώ και βδομάδες, λέγαμε «θα τους κάνουμε πλήρους; Θα τους κάνουμε πλήρους και αποκλειστικής; Θα μπορούν να έχουν δικό τους ιατρείο; Θα είναι το ιατρείο τους συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ»;

 

Σε κάθε διαφορετικό σενάριο το τελικό νούμερο είναι διαφορετικό. Αν αποφασίσουμε να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής, θα φύγουν οι περισσότεροι, άρα για ποιες απολύσεις μιλάμε; Αν τους κάνουμε πλήρους αλλά τους απαγορεύσουμε το ιατρείο τους να είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, πάλι θα φύγουν οι περισσότεροι.

 

Δημοσιογράφος: Δεν πρέπει να καταλήξουμε ποιες θα είναι οι παροχές του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να δούμε ποιες ειδικότητες χρειάζονται;

 

Για αυτό το λόγο κάνουμε την αξιολόγηση για να κάνει κάτι πάρα πολύ απλό. Δε μπορώ να πάρω πολιτική απόφαση του είδους «χρειαζόμαστε πλαστικούς ή γενικούς χειρουργούς κλπ». Η αξιολόγηση θα δει τι γίνεται στις άλλες χώρες. Δηλαδή τα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλο τον κόσμο, ποιες ειδικότητες έχουν. Εάν έχουν όλες τις ειδικότητες που έχουμε εμείς, τότε κανένα πρόβλημα. Εάν δεν έχουν και εμείς για τους Χ λόγους έχουμε βάλει στο σύστημα διαφόρους ανθρώπους των οποίων η ειδικότητα δεν είναι για την πρωτοβάθμια, τι κάνουμε;

 

Έχουμε δύο επιλογές:

 

Η Task Force, η οποία έχει κατηγορηθεί από κάποιους ως ανάλγητη, προτείνει να όσους δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια, να τους μεταφέρουμε στη δευτεροβάθμια. Και μετά το τεχνικό σκέλος αν δηλαδή ανήκουν ή όχι στην πρωτοβάθμια μέσω της αξιολόγησης, περνάμε στο πολιτικό σκέλος.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν το λένε οι εκθέσεις, τα πορίσματα;

 

Το ένα πόρισμα, του κ. Θεοδωράκη, γράφει ότι 2.348 γιατροί ανήκουν σε ειδικότητες που δε θα έπρεπε να ανήκουν στην πρωτοβάθμια. Αυτό είναι όμως μια πρόταση. Δε μείναμε σε αυτό το σχέδιο. Η επιτροπή της αξιολόγησης θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και θα μας φέρει την πρότασή της.

 

Δημοσιογράφος: Για τους τριακόσιους πλαστικούς χειρούργους;

 

Δεν είναι τριακόσιοι. Ήταν θεωρητικό το παράδειγμα που χρησιμοποίησα. Το πραγματικό συνολικό νούμερο είναι το παραπάνω αλλά δεν ήθελα να δημιουργήσω εντυπώσεις. Την απόφαση αυτή δε θα την πάρω εγώ. Πρώτα η Επιτροπή θα μας πει αν περισσεύουν ή όχι, με βάση τα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον υπόλοιπο πλανήτη. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Δεν είναι όλοι οι άλλοι λαοί διαφορετικοί από εμάς.

 

Ας συνεχίσουμε. Από ό,τι φαίνεται, έχουμε ειδικότητες στην πρωτοβάθμια που δε θα έπρεπε να τις έχουμε. Τώρα η πολιτική απόφαση, που έλεγα. Τι κάνουμε; Εκεί θα γίνει η κουβέντα. Αν για παράδειγμα ακολουθήσουμε την πρόταση της Task Force και τους πάμε στη δευτεροβάθμια, θα πάτε να σας χειρουργήσει ένας από αυτούς; Αν πάτε το παιδί σας, θα πάω και το δικό μου. Θα πάτε; Άρα, πρέπει να αξιολογηθούν κιόλας.

 

Αν τελικά μας κάνουν και στο ΕΣΥ, στη δευτεροβάθμια, χρειαζόμαστε άλλες ειδικότητες από όσες περισσεύουν; Στις εποχές που ζούμε, θα πληρώνουμε γιατρούς που δε χρειαζόμαστε; Άρα, πρέπει να δούμε ποιους χρειάζεται το ΕΣΥ στην πρωτοβάθμια, δεύτερο κομμάτι ποιοι θα περισσέψουν, τρίτο κομμάτι αυτοί που περισσέψουν πώς θα αξιολογηθούν και τι θα γίνει.

Τι είπα λοιπόν εγώ και έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να με φάει με το σχόλιο για τον «τραγέλαφο»; Είπα ότι θα γίνει αξιολόγηση, θα τα δούμε όλα αυτά και όταν τα δούμε, στο τέλος, θα αποφασίσουμε αν κάποιος πρέπει να φύγει ή όχι.

Σημειώστε ότι σε αυτή την εξίσωση μένει σε εκκρεμότητα αν θα υιοθετήσουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «πλήρους και αποκλειστικής», την πρόταση του κ. Σουλιώτη για «πλήρους αλλά χωρίς δικαίωμα το ιατρείο τους να έχει σχέση με τον ΕΟΠΥΥ» ή την πρόταση της Task Force για «πλήρους και να έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ». Η Task Force είναι πιο ήπια και σε αυτό τον τομέα. Φανταστείτε λοιπόν πόσα έχουμε ακόμη να λύσουμε.

Δε μπορώ λοιπόν να δεσμευθώ ότι δε θα γίνει καμιά απόλυση, γιατί δεν έχω στοιχεία. Ενώ στο ΕΣΥ έβαλα το στοίχημα, γιατί είχα τα στοιχεία.

Και κάτι ακόμη που θέλω να γράψετε:

Αν υπάρξουν απολύσεις και αν καταλήξουμε ότι κάποιοι πρέπει να φύγουν -και αν- βάσει όσων ήδη σας είπα, σας παρακαλώ να μην το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές θα είναι δικές μου αποφάσεις. Μη μου παίρνει τη δόξα η τρόικα όταν κάνουμε το αυτονόητο. Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη “δόξα” ο Τόμσεν. Γιατί το κάνω; Γιατί είναι σωστό και πρέπει να μάθουμε στη χώρα μας να κάνουμε το σωστό, χωρίς τον μπαμπούλα της τρόικας.

Δημοσιογράφος: Το χρονοδιάγραμμα που ορίσατε;

Είναι γνωστό. Σε τρεις βδομάδες θα έχουμε την έκθεση αξιολογήσεως. Έχουν προηγηθεί πέντε διαφορετικές προτάσεις στο δημόσιο διάλογο –Σουλιώτη, Θεοδωράκη, Κοντού, ΟΕΝΓΕ και Μπασκόζου- και θα έρθει και η έκτη της Επιτροπής Αξιολόγησης. Εκεί θα κάτσουμε κάτω και θα τελειώσει η υπόθεση.

 

Δημοσιογράφος: Πότε θα αρχίσει η μετακίνηση;

Θα ήθελα να γίνει σήμερα, γιατί ο τελικός μας στόχος είναι ο ΕΟΠΥΥ, όπου η πρώτη απόφαση η οποία ελήφθη είναι ότι θα γίνει αγοραστής και όχι αγοραστής και πάροχος. Αυτό όμως για τον ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία του είναι σημαντικό να γίνει γρήγορα.

Δημοσιογράφος: Η απόφαση πότε ελήφθη;

Έγινε Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρυθμίσεως προ δύο εβδομάδων, όπου συζητήθηκε και με τον κ. Πρωθυπουργό και με τον κ. Βενιζέλο. Εκεί ελήφθη η απόφαση για το ποια θα είναι η πρόταση της Κυβερνήσεως. Η υλοποίησή της φυσικά θα αποφασιστεί από τη Βουλή.

Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ είναι αγοραστής τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και πάροχος υπηρεσιών υγείας. Τώρα θα γίνει μόνο αγοραστής.

Ο λόγος είναι ότι όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, μέχρι τη δεκαετία του 80’ είχαν και τους δύο ρόλους, του αγοραστή και του παρόχου. Στην πορεία όλες έγιναν μόνο αγοραστές, γιατί κατάλαβαν ότι κοστίζει πολύ να συντηρούν δικές τους μονάδες παροχής. Αντιθέτως μείωναν πολύ το κόστος τους, εάν ήταν μόνο αγοραστές.

Με αυτό το μοντέλο λειτουργίας θέλουμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, απολαμβάνοντας χαμηλότερες τιμές και υψηλότερη ποιότητα.

Στο θέμα του αγοραστή συμφωνεί ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση που σε όλα λέει «όχι», ασχέτως στο τι θα κάνει. Τόσο το σχέδιο του κ. Βαρνάβα, όσο και το σχέδιο του κ. Μπασκόζου, προϋποθέτουν τη μεταφορά των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό τις Υ.Πε., άρα το ΕΣΥ. Άρα, υπάρχει γενική συμφωνία όλων, εκτός του ΚΚΕ.

Δημοσιογράφος: Είπατε χθες ότι ξεκινάτε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες για τα απογευματινά χειρουργεία. Πως θα γίνει το τιμολόγιο; Βάσει του ΚΕΝ;

Οι τελικές λεπτομέρειες είναι καθ’ οδόν. Αυτό που είπα χθες, είναι ότι πάνω στη λογική του νόμου Λοβέρδου πριν από μερικά χρόνια, που εξαγγέλθηκε αλλά δεν προχώρησε, πιστεύουμε ότι και τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να μπουν σε αυτή τη λογική, του να μπορούν να παίρνουν ασφαλισμένους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες θα πληρώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τις λεπτομέρειες θα τις δούμε στη συνέχεια. Το πρώτο βήμα είναι η θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων, όπου θα αμείβονται εξτρά οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό. Μετά θα δούμε τη χρηματοδότηση. Μπορεί κάποιος αντί να το πληρώνει από την τσέπη του, να το πληρώνει η ιδιωτική του ασφάλεια.

Οι μόνοι οι οποίοι μπορεί να είναι αντίθετοι σε αυτό, είναι οι ιδιωτικές κλινικές, επειδή φτιάχνεται μια ανταγωνιστική αγορά υπέρ του δημοσίου. Και αυτό είναι απάντηση σε όσους λένε ότι ευνόησα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *