Τα «αγκάθια» της καθημερινότητας των ασθενών

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Στωικά φαίνεται πως υπομένουν, πια, οι Έλληνες ασθενείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.

Σύμφωνα με το Μιχάλη Καλπαξόγλου, διευθυντή ερευνών υγείας ,που παρουσίασε τη μελέτη για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, καταγραφή του 2013, έδειξε ότι τα βασικά προβλήματα που αναφέρονται είναι τα ίδια με το 2012 και με την ίδια σειρά. Απλώς, οι ασθενείς, αν και εκτιμούν η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, εμφανίζονται πιο «εξοικειωμένοι» με την αντιμετώπισή των προβλημάτων και «διαμαρτύρονται» λιγότερο…

Τα σημαντικότερα εμπόδια εντοπίζονται στην πρόσβαση στις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας, δηλαδή σε ΕΟΠΥΥ, Ταμεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Συγκεκριμένα, 55% των ερωτηθέντων διαμαρτυρήθηκε ότι του «κλείνουν ραντεβού πολύ αργά», ενώ το 41% ότι “κοστίζει πολύ το τηλέφωνο για το ραντεβού”. Βέβαια, οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν ότι το σύστημα υγείας δεν ήταν βιώσιμο εδώ και χρόνια, και η κρίση απλώς το πυροδότησε.

Στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες στα βρέφη αναφέρθηκε η η Αθηνά Βαρελά- Κολτσιδοπούλου, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας, Ενημέρωσης, Βοήθειας Παιδιών με Καρδιοπάθειες.

Όπως ανέφερε, οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός βρέφους από οποιοδήποτε άλλη γενετική ανωμαλία. Στην χώρα μας γεννιούνται 800-1.000 παιδιά ετησίως με κάποιο βαθμό καρδιακού προβλήματος. Και τα καρδιοπαθή παιδιά με σημαντικό πρόβλημα υπολογίζεται ότι υπόκεινται σε 3-4 χειρουργικές επεμβάσεις καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους ώστε να αποκαταστήσουν την βλάβη.

 

Κοινή συνισταμένη πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι και η πρόσβαση στα φάρμακα.

Μιλώντας στο συνέδριο ο υπεύθυνος του γραφείου ΤACD (Transantlantic Cosmumer Dialogue) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, Γιάννης Νάτσης αποκάλυψε ότι η πρόσβαση στο φάρμακο είναι προβληματική σε όλη την ΕΕ τα τελευταία 5 χρόνια, αποτέλεσμα της αδυναμίας των κρατών να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στη Δημόσια Υγεία.

Βέβαια, το παράδοξο της χώρας μας είναι, σύμφωνα με τον κ. Νάτση, πως μπορεί να γίνεται διάλογος, αλλά σε αυτόν δεν συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Ο κ. Νάτσης, δεν δίστασε να αναφέρει πως, σε προηγούμενο συνέδριο, η εκπρόσωπος της Task Force του έδωσε την εντύπωση ότι όταν οι δανειστές μας εισηγούνται μείωση στις δαπάνες δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες στην Υγεία των πολιτών, θέμα που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για τον κ. Νάτση απαραίτητος είναι ο εξορθολογισμός της κατανάλωσης φαρμάκων, διεθνώς, σημειώνοντας πως γίνεται πολλή συζήτηση για το κατά πόσο επωφελούνται επαρκώς ασθενείς από την καινοτομία που στοιχίζει πολύ περισσότερο.

Γράφει: 

Αρχική Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *