Συνάντηση ΙΣΑ και εκπροσώπων εργαστηριακών ιατρών με τον Υφυπουργό Υγείας

ΙΣΑsmallΣυνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας, κο. Αντώνη Μπέζα, πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κος. Γεώργιος Πατούλης, με τον Ταμία του ΙΣΑ, κο. Φώτιο Πατσουράκο, καθώς και εκπροσώπους εργαστηριακών ιατρών.

την συνάντηση εκτέθηκαν αναλυτικά από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ, τα προβλήματα καθημερινής επιβίωσης που καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν οι γιατροί, ενόψει και της μείωσης των τιμών των εργαστηριακών πράξεων από τον ΕΟΠΥΥ, (σημειώνεται ότι η νέα τιμολόγηση των εργαστηριακών πράξεων που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, είναι έως και 50% χαμηλότερη του κρατικού τιμολογίου, που υφίστατο από το 1991).

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε ειδικότερα ότι «Με την εισαγωγή του rebate που αγγίζει το 25%, τις ελεγκτικές εταιρείες των οποίων την αμοιβή θα καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι γιατροί και το οριζόντιο clawback, θα έχουν ως αποτέλεσμα η συνολική υπολογιζόμενη αναδρομική επιστροφή, από τις αρχές του έτους, να αγγίζει το 40 με 45%. Απόρροια όλων των ανωτέρω θα είναι η οικονομική ομηρία των ελλήνων γιατρών, οι οποίοι θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και μοιραία θα οδηγούνται στο κλείσιμο των ιατρείων τους. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.»

Εκ μέρους των παρευρισκομένων Προέδρων των Επαγγελματικών Ενώσεων, έγινε αναφορά στο γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας των βιοπαθολογικών εργαστηρίων αγγίζει το 156% των εσόδων τους, συνεπεία των εκπτώσεων που έχουν υποστεί, ενώ ταυτόχρονα τα καρδιολογικά εργαστήρια λειτουργούν με μηνιαία ζημιά που αγγίζει τις 1.500 με 2.000 ευρώ. Περαιτέρω οι εκπρόσωπο της ΠΟΣΙΠΥ και της ΠΕΕΒΙ έθεσαν το ζήτημα της εφαρμογής πλαφόν στις εξετάσεις που πραγματοποιούνται ανά εργαστήριο.

Ο Υφυπουργός, κος. Μπέζας, τόνισε ότι κατανοεί τα υφιστάμενα προβλήματα και δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα, εντός του 2013, να αυξηθεί ο κωδικός 671 του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο πληρώνονται οι εργαστηριακές εξετάσεις και οι ιατρικές πράξεις. Για το έτος 2014, πρόκειται να πραγματοποιηθεί διαχωρισμός του κωδικού 671 σε περαιτέρω κωδικούς ανά κατηγορία παρόχου υγείας.

Αναφορικά με τον έλεγχο από ελεγκτικές εταιρείες σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σε όσους πληρώνονται δυνάμει του κωδικού 671, ήτοι ιατρούς που εκτελούν εργαστηριακές εξετάσεις, ιατρικές πράξεις και πολυϊατρεία. Για τον λόγο αυτό πιστοποιήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ 3 εταιρείες και ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και συμβάσεις με συλλογικούς φορείς. Επίσης σχετικά με το clawbackανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί ένα αρχικό claw back πριν τους κλινικούς ελέγχους και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το τελικό, στην δε περίπτωση που θα παρατηρείται αύξηση στον κωδικό 671, θα γίνεται συμψηφισμός. Το τελικό αποτέλεσμα πάντως θα είναι ανάλογο του κύκλου εργασιών κάθε ιατρού ή εργαστηρίου.

Ιδιαίτερα τονίσθηκε από την πλευρά του Υφυπουργού, ότι σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών, δεν θα πληρωθούν φόροι για τα επιστρεφόμενα ποσά του 2013(rebate – clawback), ανεξάρτητα πότε θα κοπούν τα πιστωτικά τιμολόγια. Ενώ για το έτος 2014 η εφαρμογή του claw-backκαι rebate θα πραγματοποιηθεί εάν κριθεί ότι υπάρχει ανάγκη.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε στην άρση των πληθυσμιακών κριτηρίων για αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, για το οποίο ο Υφυπουργός τόνισε ότι είναι μνημονιακή δέσμευση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Αναφορικά δε με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το τέλος του 2011, σημείωσε ότι έχουν πληρωθεί 980.000.000 από την εκταμιευμένη επιχορήγηση ύψους 1.230.000.000 και ότι το ύψος της επιχορήγησης θα φθάσει το 1.500.000.000 ανάλογα με τα αιτήματα των εκάστοτε ασφαλιστικών ταμείων. Αυτός είναι και ο λόγος που τώρα πραγματοποιούνται οι πληρωμές έως τον 9ο του 2011 και στην συνέχεια θα πληρωθούν και οι υπόλοιποι 3 μήνες του 2011. Για την πληρωμή του υπόλοιπου 10% της προκαταβολής του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2012 καθώς και των οφειλόμενων δαπανών των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012, θα συντελέσουν στην εκκαθάρισή τους οι ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες θα πληρωθούν από τους γιατρούς.

 

Τέλος ο Υφυπουργός τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να πληρωθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια έως το τέλος του 2013, για δαπάνες που έχουν υποβληθεί έως και τον Ιούλιο του 2013, ενώ για το 2014 προβλέπεται μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν και συμμετείχαν οι κάτωθι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων και φορέων: ο Γ. Πατούλης, Πρόεδρος του ΙΣΑ, ο Φ. Πατσουράκος, Ταμίας ΙΣΑ, και Πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, ο Μ. Βλασταράκος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η Β. Ανεμοδουρά, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ο Θ. Χατζηπαναγιώτου, Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ, ο Σ. Κραμποβίτης, Πρόεδρος της ΠΕΕΒΙ, η Μ. Καλαμάρη, Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ, ο Α. Πλακιώτης, Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΕΕΒΙ, ο Ι. Κλινάκης, Γενικός Γραμματέας ΠΟΣΙΠΥ και ο Λ. Αναγνώστου, Επίτιμος Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                       ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *