Εντονα αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις γιατρών με ΕΟΠΥΥ

συριζαΕντονα αντέδρασε η Αξιωματική Αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ανδρέας Ξανθός, στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στην αναμορφωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας.

Οι «μεταρρυθμίσεις» στην ΠΦΥ που προωθεί η κυβέρνηση και ο Υπουργός, αναφέρει ο κ. Ξανθός στην γραπτή του δήλωση, υπηρετούν το σχέδιο καταστροφικής μείωσης των δημόσιων δαπανών υγείας, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και φυσικά την παραχώρηση κερδοφόρων «φιλέτων» στον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα .

Όσο για τις αστειότητες, περί εφαρμογής από τον ίδιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, τον πληροφορούμε, σημειώνει ο κ. Ξανθός, πως σύντομα , όπως έγινε με την ανατροπή στις εκλογές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, θα υπάρξει η δημοκρατική έκφραση της θέλησης του λαού μας για ανατροπή της άθλιας μνημονιακής κυβέρνησης και η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, με προτεραιότητα τη δημόσια περίθαλψη και το Κοινωνικό Κράτος”.

Στην γραπτή δήλωση αναφέρονται ακόμη τα εξής:

«Είναι εμφανής η κοροϊδία της δήθεν διαβούλευσης των τριών σχεδίων για την ΠΦΥ που έχουν παρουσιαστεί, καθώς και ο πανικός του από τη σαρωτική επικράτηση της παράταξης του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ στις εκλογές του Συλλόγου των γιατρών που εργάζονται στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ στην Αττική.

Βάση για το νέο σύστημα ΠΦΥ θα αποτελέσουν οι δημόσιες μονάδες υγείας που υπάρχουν ήδη και υπολειτουργούν δηλαδή οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ και τα κέντρα υγείας.

Η σχέση εργασίας όλων των νεοπροσλαμβανομένων εργαζομένων θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Θα περιλαμβάνει αξιακό σύστημα εισδοχής και ανέλιξης των επιστημόνων και λοιπών εργαζομένων του, καθώς και έλεγχο του, όπως και της διοίκησης και των οικονομικών του με λαϊκό έλεγχο οργανωμένο σε τοπικό επίπεδο.

Για τους εργαζόμενους γιατρούς που εργάζονται ήδη στις δομές του ΕΟΠΥΥ και δεν επιθυμούν να ενταχθούν άμεσα στο καθεστώς ΠΑΑ, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Οι οποιεσδήποτε τυχόν συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα ξεκινούν από μηδενική βάση μέσα από διαπραγμάτευση με τους συλλογικούς φορείς των υγειονομικών και με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών του συστήματος.

Ο υπουργός οφείλει να σταματήσει τις κινήσεις πολιτικού αντιπερισπασμού και να απαντήσει άμεσα, καταλήγει ο κ. Ξανθός:

Υιοθετεί η όχι το σχέδιο της task force που προβλέπει υποχρηματοδότηση, κλείσιμο μονάδων και διαθεσιμότητες εργαζόμενων;

Ποια είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης;

Ποια είναι η πρόβλεψη για χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στον προϋπολογισμό του 2014 ;

Τι θα γίνει με τις υπάρχουσες δημόσιες δομές ΠΦΥ ;

Ποιο θα είναι το μέλλον όλων των εργαζόμενων σε αυτές;

Τι θα γίνει με τις παροχές στους ασφαλισμένους ασθενείς και κυρίως με ποιές χρηματοδοτικές και λειτουργικές προϋποθέσεις θα διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των ανασφάλιστων;

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *