Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. «Τροπολογίες σε νομοσχέδια και διαφημιστικές καμπάνιες που αφορούν την Δημόσια Υγεία θα πρέπει να γίνονται αφού εφαρμοστούν οι ήδη ισχύοντες νόμοι»

ιατρικός σύλλογος πειραιά 25-11-11« Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν ». Αρχαίο ρητό η σημασία του οποίου είναι ισχυρή, πολύ δε περισσότερο ισχυρή είναι στα ιατρικά δρώμενα.

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο με θέμα «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» στην Αιτιολογική Έκθεση για το 2ο άρθρο επί της τροπολογίας που ετέθη στη 2η παράγραφο ασχολείται -εκτός των άλλων- με το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, οφειλόμενης στην κατανάλωση (κατάχρηση) αντιβιοτικών. Επίσης γίνεται αναφορά ότι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, η Ελλάδα εμφανίζεται ως η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό Νοσοκομειακών λοιμώξεων και με την μεγαλύτερη συχνότητα απομόνωσης πολυανθεκτικών παθογόνων μικροβίων, με κίνδυνο η χώρα μας να θεωρηθεί ανοχύρωτη περιοχή.

Επίσης τις ημέρες αυτές είδε το φως της δημοσιότητας διαφημιστική καμπάνια, την οποία κάνουν το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΦ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, που απευθύνεται στον πληθυσμό και αφορά τη μή λήψη αντιβιοτικών, τα οποία λόγω της ανεπάρκειας της Πολιτείας μπορούν να χορηγούνται ελεύθερα. Όταν όλα τα ανωτέρω λέγονται για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών, αλήθεια ενδιαφέρθηκε κανείς από εσάς που συντάξατε το ανωτέρω νομοσχέδιο και τις τροπολογίες του, καθώς και την διαφημιστική καμπάνια, τί γίνεται με την Ελεύθερη Διακίνηση, Λήψη και Χορήγηση Φαρμάκων χωρίς Ιατρική Συνταγή (χωρίς την επιστημονική ένδειξη του ιατρού) από τα φαρμακεία; Αγνοείτε ότι γίνεται χορήγηση σχεδόν όλων των κατηγοριών αντιβιοτικών με δοσολογικά σχήματα χωρίς να λαμβάνει γνώση ο θεράπων Ιατρός; Πόσο ακόμα η Πολιτεία θα κλείνει τα μάτια; Πόσο θα πληρώνει διαφημιστικές καμπάνιες ο Ελληνικός Λαός;

Επειδή, Κε Υπουργέ, οι ευθύνες όλων είναι δεδομένες, έχετε άμεσα την υποχρέωση, βάζοντας και τις σχετικές πειθαρχικές διατάξεις να προχωρήσετε στην εφαρμογή των νόμων (ΝΔ 96/1973 αρθ.13 παρ.4, Υ6α/776/20-3-93/ΦΕΚ 536 Υπ. Αποφ. αρθ.4, Οδηγία 92/26 ΕΕ). Έχετε δεσμευτεί γι΄ αυτό, αλλά ο καιρός περνάει χωρίς αποτέλεσμα. Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και προστασίας των Πολιτών, αλλά και του κύρους της χώρας να εφαρμόσετε του νόμους που απαγορεύουν τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, αν θεωρείτε ότι ισχύουν όσα αναγράφονται στις σελίδες 1, 2, 3 και 4 της προαναφερόμενης Αιτιολογικής Έκθεσης, καθώς και του περιεχομένου της διαφημιστικής καμπάνιας, της οποία ζητάμε άμεσα να πληροφορηθούμε το κόστος, τον κωδικό κάλυψής της και τη σημασία της, όταν αυτή δεν υποστηρίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Εν όψει δε της ανάληψης από τη χώρα μας της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διεκδικήσουμε την έκδοση σχετικής Οδηγίας, ζητώντας τη στήριξη των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Φορέων, εάν εντός των προσεχώς ημερών δεν λυθεί το θέμα. Επίσης θα προχωρήσουμε σε αναζήτηση ευθυνών για το κόστος της διαφημιστικής καμπάνιας, επειδή κονδύλια δεν περισσεύουν και θεωρούμε ότι οι καμπάνιες είναι περιττές και το κόστος επιζήμιο για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, όταν αυτό πεισματικά αρνείται να κατοχυρώσει την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Σας γνωρίζουμε, Κε Υπουργέ, ότι το έγγραφό μας αυτό δεν θα ανεχθούμε να μείνει αναπάντητο και το περιεχόμενό του στα αζήτητα και μή εφαρμόσιμα.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ                                    ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

 

 

 

 

 

One thought to “Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. «Τροπολογίες σε νομοσχέδια και διαφημιστικές καμπάνιες που αφορούν την Δημόσια Υγεία θα πρέπει να γίνονται αφού εφαρμοστούν οι ήδη ισχύοντες νόμοι»”

  1. Το πιο συντομο ανεκδοτο στη χωρα της φαιδρας πορτοκαλεας :

    ” οι ισχυοντες νομοι θα εφαρμοστουν ” !!!

    Σ’αυτη τη χωρα ενας νομος πρεπει να ψηφιστει, οπως εχει ειπωθει .
    Ο νομος που θα υποχρεωνει ολους τους υπολοιπους νομους να εφαρμοστουν !

    Αλλα για να γινει αυτο μαλλον θα πρεπει να καταρρευσει το συμπαν πρωτα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *