Δικαίωση για τον ΙΣΑ το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ.Ρακιτζή για τον ΕΟΠΥΥ. (άρθρο του Γ.Πατούλη στο parapolitika.gr)

ΙΣΑsmallΔύο ολόκληρα χρόνια διαμηνύει ο ΙΣΑ αυτά που κατέθεσε προ 2ημέρου στο πόρισμά του ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ.Ρακιτζής για τον ΕΟΠΥΥ, ότι δηλαδή «Συγκροτήθηκε χωρίς σχέδιο – Δε διαθέτει εσωτερικό κανονισμό – Λειτουργεί χωρίς στρατηγική και μάλιστα ορισμένες φορές στα όρια της νομιμότητας – Δεν υπάρχει δυσλειτουργικότητα των μηχανογραφικών συστημάτων η οποία είναι έως και ανύπαρκτη – Δεν υπάρχει καταρτισμένο προσωπικό για τη διαχείριση της βάσης δεδομένων»

Από την 5η Νοέμβρη 2011 που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πραγματοποίησε ημερίδα για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και προέβλεψε τον ολισθηρό κατήφορο του Οργανισμού ως και σήμερα, 2 χρόνια μετά, βήμα προς βήμα καταγράψαμε, δημοσιοποιήσαμε και καταδείξαμε το λειτουργικό κενό, τα συνταγματικά λάθη, την έλλειψη χρηματοοικονομικής μελέτης, την απουσία σχεδιασμού, την παρουσία ενός Οργανισμού χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοροή και χωρίς εργασιακό πλαίσιο γιατρών – έναν Οργανισμό που προσέλαβε τους γιατρούς με φαξ, τους ενημέρωνε με sms, τους υποσχέθηκε εντός 45 αποπληρωμή των δεδουλευμένων και τους έχει απλήρωτους μήνες ολόκληρους. – έναν Οργανισμό που ανάγκασε τον ασφαλισμένο να πληρώνει 3 και 4 φορές κάθε παροχή της δωρεάν δημόσιας υγείας του – έναν Οργανισμό που δε γνωρίζει πόσους ασφαλισμένους έχει.

Καταδείξαμε από την πρώτη στιγμή την αστοχία σύμπτυξης ανομοιογενών ασφαλιστικών Ταμείων και προειδοποιήσαμε τους ιθύνοντες ότι αυτό θα σήμαινε τον οικονομικό και λειτουργικό θάνατο των υγιών ταμείων σε βάρους των χρεωμένων.

Προειδοποιήσαμε για την αναγκαιότητα χρηματοροής και ελέγχου σε όλα τα επίπεδα και προτείναμε τη συγκρότηση Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ με Παρόχους και Χρήστες Υγείας.

…εναν ενιαίο κανονισμό λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ που καταργεί το δικαίωμα του γιατρού να ασκήσει την ιατρική του αν δεν είναι συμβεβλημένος,

…έναν κανονισμό που εκχωρεί τις παρακλινικές εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα και αφήνει απέξω τα μικρά εργαστήρια,

…έναν κανονισμό που καταστρατηγεί τη νομοθετημένη ισότητα των ιατρικών υπογραφών στα πιστοποιητικά και τις γνωματεύσεις,

…τον καταγγείλαμε ως παράνομο και προσφύγαμε στο ΣτΕ για την ακύρωσή του.

Ήδη, στους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, διεξήχθη από τον ΙΣΑ έρευνα σε γιατρούς και ασφαλισμένους που κατέδειξε απογοητευτικά την ταλαιπωρία ασθενών και γιατρών που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους μέσα στον οργανισμό.

Από την πρώτη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ μιλήσαμε για την αναγκαιότητα των συλλογικών συμβάσεων απέναντι σε έναν τέτοιο ενιαίο Οργανισμό Παροχής υγείας.

Όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, ζητήσαμε από κοινού συλλογικές συμβάσεις με έλεγχο και κανόνες που θα τεθούν από την κεντρική εξουσία και θα εποπτεύονται από τους ιατρικούς συλλόγους. Καταδικάσαμε, από την πρώτη στιγμή, τον τρόπο των συμβάσεων και των προσλήψεων του και επισφραγίσαμε τη θέση μας, μαζί με όλους τους υπόλοιπους συλλόγους, στη μεγάλη γενική συνέλευση του ΠΙΣ με το μήνυμα «Κανείς γιατρός στον ΕΟΠΥΥ».

Έτσι ξεκίνησε, σε φαξ και sms, έτσι συνέχισε – με υποσχέσεις και μεγαλεπίβολα σχέδια, έτσι κατέληξε να λειτουργεί με συνέπεια στα «όρια της νομιμότητας», όπως αναφέρει ο επιθεωρητής: Τα ληξιπρόθεσμα πολλά υποσχόμενα, τα κουρέματα καθημερινά, οι ιατρικές πράξεις και οι επισκέψεις απλήρωτες σε ιδιώτες και εργαστήρια, οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών απλήρωτες, ενώ διαπομπεύεται η αξιοπρέπεια τους.

Αυτό ήταν το αποκορύφωμα: ένας Ασφαλιστικός Φορέας που δεν πληρώνει τους γιατρούς, που τους κοροϊδεύει εδώ και χρόνια, δε δίστασε ξανά και ξανά, να διαπομπεύσει τους λειτουργούς της Υγείας, για υπερσυνταγογράφηση και υπερπαραπεμπτικογραφία, μιλώντας για «πάρτι» και «παραβάτες γιατρούς που συνταγογραφούσαν σε νεκρούς». Είναι πραγματικά λυπηρό, να βλέπει κανείς, η ιατρική επιστήμη και η ιατρική πράξη όπως είναι η συνταγογράφηση, να μετατρέπεται σε υπερθέαμα των ΜΜΕ από κάποιους που παρερμηνεύουν τη Συνταγογραφία στην Ελλάδα, διότι δε γνωρίζουν ούτε Ιατρική ούτε και Στατιστική Αξιολόγηση. Γιατί; για να πέσει η επικοινωνιακή λάσπη και να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη, κάθε φορά που συζητείτο το θέμα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων!!!! Ακόμη και σε αυτό, αξίζει να πούμε ότι ζητήσαμε ΟΝΟΜΑΤΑ και ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ των επίορκων για να τους παραπέμψουμε στα πειθαρχικά μας όργανα, όμως δε μας προσκομίστηκε ούτε ένα όνομα!!!

Τα μόνα στοιχεία που είδαμε στη δημοσιότητα ύστερα από τις πιέσεις του ΙΣΑ είναι ότι από τους 65.000 γιατρούς που συνταγογραφούν στην Ελλάδα ως πιστοποιημένοι και συμβεβλημένοι, ότι βρέθηκαν 11 παραβάτες το τελευταίο εξάμηνο και ότι από αυτούς τους 11, μόνο σε 1 αφαιρέθηκε το δικαίωμα συνταγογράφησης δια παντός, δηλαδή ένα ποσοστό 0,0000154%.

Ταυτόχρονα, απέναντι στο Νόμο Λοβέρδου που «επιτρέπει» την αλλαγή του φαρμάκου – με απρόβλεπτες για την υγεία του ασθενή συνέπειες – στον πάγκο του φαρμακείου, ζητήσαμε τη λίστα των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων με τις τιμές αναφοράς τους, ώστε να ενημερώσουμε το ιατρικό σώμα, μια λίστα που ποτέ δε μας δόθηκε διότι δεν υπήρξε ποτέ … Και είμαστε σαφώς υπέρ του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια για τον ασθενή και υπό την θεραπευτική ευθύνη του γιατρού.

Άλλο είναι ο εξορθολογισμός των οικονομικών και η εξυγίανση στο χώρο της Υγείας, και άλλο τα δυσβάστακτα μέτρα να δημιουργούν ανθρωποκτονική κρίση και οδηγούν τον έχοντα να επιβιώνει και τον μη έχοντα να αποβιώνει….

Επί πολλές δεκαετίες, δεν υπήρξαν ελεγκτικοί μηχανισμοί από τις Διοικήσει του ΕΟΠΥΥ, αλλά και από αρκετές παλαιότερες των επί μέρους Ταμείων. Γι αυτό είχαμε μια Υγεία υψηλού κόστους με χαμηλή ανταπόδοση στον Πολίτη. Και αυτό, όχι από ευθύνη των Παρόχων Υγείας και των ασθενών, αλλά από ευθύνη των εκάστοτε Κυβερνόντων της Υγείας.

Είμαστε υπέρ των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά κατά των ακρωτηριαστικων μέτρων που συνεπάγονται έλλειψη φαρμάκων, έλλειψη εμβολίων, έλλειψη γιατρών στις δομές υγείας και αύξηση της θνησιμότητας και της θνητότητας στη χώρα μας.

Σε δημοσίευμά του στις 30/10/2013, μετά από μακροχρόνια έρευνα για την Υγεία στην Ελλάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποίησε για τις τεράστιες ανισότητες στο χώρο της Υγείας μεταξύ των 53 χωρών της Ευρώπης και σύστησε την υιοθέτηση ξεκάθαρων πανευρωπαϊκών στρατηγικών που θα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν τις ανισότητες στην υγεία των πολιτών. Οι στρατηγικές αυτές, δηλώνουν οι ερευνητές, θα πρέπει να παρουσιάζονται στον ΠΟΥ και να επαναξιολογούνται σε τακτικές συναντήσεις.

Είναι γεγονός, ότι η Ελλάδα και οι πολίτες της έχουν ανάγκη από μια νέα πολιτική υγείας, η οποία θα περιλαμβάνει την εξασφάλιση ενός βιώσιμου προϋπολογισμού και θα μπορεί καλύπτει ισότιμα τις στοιχειώδεις ανάγκες της υγειονομικής περίθαλψης ΟΛΩΝ των πολιτών, σε όποιο μέρος της χώρας και αν βρίσκονται, σε όποια οικονομική κατάσταση και αν περιπέσουν.

Ελπίζουμε, η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, με την ανάληψη των καθηκόντων της το 2014 στην Προεδρεία της, ώστε να προωθήσει τις θέσεις μας που στοχεύουν στην καλύτερη ποιότητα της Υγείας με το χαμηλότερο κόστος.

Θεωρούμε πρώτιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα, ένα Σύστημα Υγείας, εφάμιλλο της Ευρώπης που θα στοχεύει στη διαφάνεια και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών του, χωρίς όμως να λησμονεί το σεβασμό στη ζωή του Αρρώστου. Αυτή είναι η πεμπτουσία της Πολιτικής υγείας που πρέπει να χαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο: μια Ευρωπαϊκή Χάρτα Υγείας που θα εξασφαλίζει υγειονομικά ισότιμα τον ανασφάλιστο με το ασφαλισμένο και τον πλούσιο με το φτωχό, με κεντρική στόχευση τη διατήρηση όλων των πολιτών στη ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *