Κίνα: Τι αλλάζει στις μεταμοσχεύσεις με όργανα εκτελεσθέντων;

metamosxeusisΗ Κίνα, η μοναδική χώρα που συστηματικά παίρνει όργανα από εκτελεσθέντες για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις, σκοπεύει να τερματίσει την αμφιλεγόμενη αυτή πρακτική μέχρι τα μέσα του 2014, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Μέχρι τα μέσα του 2014 όλα τα νοσοκομεία που έχουν άδεια να πραγματοποιούν μεταμοσχεύσεις θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όργανα κρατούμενων που έχουν εκτελεσθεί και αντ’ αυτών να χρησιμοποιούν μόνο όργανα από δωρητές που θα χορηγούνται μέσω του εθνικού συστήματος, δήλωσε ο Χουάνγκ Τζιεφού πρώην υφυπουργός Υγείας που έχει αναλάβει τη μεταρρύθμιση του συστήματος μεταμοσχεύσεων.

Η προσφορά ανθρώπινων οργάνων είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη ζήτηση στην Κίνα, εν μέρει εξαιτίας της παραδοσιακής δοξασίας ότι οι νεκροί πρέπει να ενταφιάζονται ή να αποτεφρώνονται άθικτοι. Εκτιμάται ότι 300.000 ασθενείς βρίσκονται κάθε χρόνο στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων και μόλις ένας στους 30 λαμβάνει τελικά μόσχευμα.

Η έλλειψη σε μοσχεύματα έχει οδηγήσει σε ένα παράνομο εμπόριο οργάνων και γι’ αυτό η κυβέρνηση της Κίνας το 2007 απαγόρευσε τις μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες εκτός αν πρόκειται για συζύγους, συγγενείς εξ αίματος ή υιοθετημένα μέλη οικογενειών.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα ξεκινήσει να εξαλείφει την πρακτική της χρήσης των οργάνων εκτελεσθέντων κρατούμενων από αυτό τον μήνα. Ο Χουάνγκ δεν διευκρίνισε πότε θα απαγορευθεί η χρήση τους. «Η χρήση οργάνων κρατούμενων για μεταμοσχεύσεις δεν συνάδει με τα ηθικά πρότυπα που είναι αποδεκτά διεθνώς και προκαλούσε ανέκαθεν επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε ο ίδιος.

 

Τα δικαστήρια που επιβλέπουν τις εκτελέσεις έχουν λάβει εντολές ότι δεν έχουν πλέον τη δικαιοδοσία να προσφέρουν τα όργανα των εκτελεσθέντων στα νοσοκομεία. Εξάλλου, η Κίνα έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής εθελοντών δωρητών οργάνων σε 25 επαρχίες και δήμους από τον Φεβρουάριο με στόχο να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων που χρησιμοποίησαν όργανα από δωρεές αυξήθηκε σε περισσότερες από 900 τους πρώτους επτά μήνες του 2013, σε σχέση με 245 που ήταν το 2011. Όμως, τα μοσχεύματα που προέρχονται από κρατούμενους εξακολουθούν να είναι περισσότερα από διπλάσια. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι πολλά όργανα λαμβάνονται από κρατούμενους χωρίς την άδειά τους ή ακόμη και χωρίς να το γνωρίζουν οι οικογένειές τους, κάτι που η κινεζική κυβέρνηση διαψεύδει.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *