Συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Συνάντηση με Λ. Ρακιντζή Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος του παρέδωσε πόρισμα ελέγχου δαπανών του ΕΟΠΥΥ για προμήθεια ειδών περίθαλψης, καθώς και ηλεκτροκίνητων βοηθημάτων και αμαξιδίων.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ρακιντζής δήλωσε:

«Έχω συγκροτήσει μια επιτροπή η οποία θα ελέγξει δύο τινά στον ΕΟΠΥΥ. Πρώτον τις δαπάνες μετακίνησης των ασθενών στο εξωτερικό και δεύτερον τις δαπάνες για την προμήθεια ειδών περίθαλψης, βοηθημάτων και ηλεκτροκινητικών αμαξιδίων.

Καταρτίσαμε δύο πορίσματα, τα οποία έχουμε υποβάλλει στον κ. Υπουργό, με τα οποία δεν καταλογίζουμε ευθύνες αλλά δίνουμε κατευθυντήριες γραμμές, πως θα μπορούσαν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, όπως για παράδειγμα με ένα ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης ή έλεγχο προμηθευτών.

Πιστεύω ότι η εικόνα του ΕΟΠΥΥ θέλει φτιάξιμο από την αρχή».

Ο κ. Γεωργιάδης στη συνέχεια προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζή, και για το πόρισμα για τα νοσήλια εξωτερικού το οποίο μας έχει παραδώσει στο παρελθόν αλλά και για το σημερινό πόρισμα.

Για το πρώτο πόρισμα που έχουμε ήδη παραλάβει, έχουμε προσπαθήσει να βρούμε τον τρόπο που θα διασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Τα νοσήλια εξωτερικού είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Είναι δύσκολο, καθώς και εμείς όταν αντιμετωπίζουμε περιστατικά στο γραφείο, τα βλέπουμε με μια μεγαλύτερη ευαισθησία, χωρίς ποτέ να μπορούμε στα αλήθεια να ξέρουμε την πραγματική κατάσταση.

Πάντως προσπαθούμε -και αυτή είναι η εντολή μου- και τηρείται η προβλεφθείσα διαδικασία μέσω των επιστημονικών επιτροπών, ώστε να έχουμε πιστοποιήσει ότι μια νοσηλεία δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα και μπορεί να γίνει μόνο στο εξωτερικό, οπότε γίνεται δεκτή η δαπάνη.

Όσον αφορά το σημερινό πόρισμα για τα θέματα των προμηθειών, ήδη έχω μια πρώτη συνάντηση με την Ομοσπονδία των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, όπου μιλήσαμε κυρίως για το θέμα των αμαξιδίων. Με τον κ. Μπέζα ξεκινήσαμε μια διαδικασία για να περάσουμε και αυτές τις προμήθειες σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατά το πρότυπο των φαρμάκων. Έτσι θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος των γιατρών οι οποίοι γράφουν τα συγκεκριμένα αμαξίδια, το κόστος τους, τον χρόνο της αλλαγής τους, την εταιρεία που τα προμηθεύει και αν υπάρχουν άλλοι τα τρόποι προμήθειας σε καλύτερες τιμές από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα κάνουμε, είναι ότι θα διαπιστώσουμε από τα πορίσματα της έρευνας ποια μπορούμε και σε ποιο χρονικό ορίζοντα, να βελτιώσουμε και στη συνέχεια – όχι μακριά από σήμερα- με τον κ. Μπέζα θα έρθουμε στο γραφείο σας, κ. Ρακιντζή και θα ενημερώσουμε το πώς θα ρυθμίσουμε ένα προς ένα όσα μας επισημαίνετε και για τα οποία σας ευχαριστούμε.

Πράγματι ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται μια αναδιοργάνωση, για να μπορέσει να χρησιμοποιεί με μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα τους πόρους του ελληνικού Λαού που είναι δοσμένοι με πολύ μεγάλο κόπο και ιδρώτα αυτή την περίοδο».

Δημοσιογράφος: Για την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ πότε αναμένονται οι αποφάσεις;

«Την επόμενη βδομάδα λογικά θα ανακοινώσουμε τις τελικές μας αποφάσεις για το τι θα κάνουμε ακριβώς για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και άρα με τον ΕΟΠΥΥ και την αναδιοργάνωσή του».

Δημοσιογράφος: Μπήκαμε στην Πολυκλινική σήμερα και διαπιστώσαμε μια έλλειψη ασφάλειας. Έφτασε ο δημοσιογράφος μέχρι το αιματολογικό.

«Θα το δούμε το περιστατικό. Σε κάθε περίπτωση το μείζον δεν είναι ότι μπήκε μέσα ο δημοσιογράφος. Είναι το ότι η Πολυκλινική δουλεύει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Τα κενά ασφαλείας, αν υπάρχουν, θα τα δούμε».

Δημοσιογράφος: Πόσοι εργαζόμενοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα από τα ψυχιατρεία;

«Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο. Το Υπουργείο Υγείας για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας έχει δεσμευτεί να συμμετέχει με 900 ανθρώπους. Θα δούμε την κατανομή και σύντομα θα είμαι σε θέση να σας παρουσιάσω το τελικό σχέδιο, όπως και την περασμένη φορά».

Δημοσιογράφος: Για το ΚΕΣΥΠΕ;

«Θα γίνει και την άλλη βδομάδα. Τα σχέδια των Υγειονομικών Περιφερειών δεν τελειώνουν σε μια συνεδρίαση. Τα συζητάμε και έχουν περιθώριο άλλης μίας βδομάδας για να έχουμε τις τελικές προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε με βουλευτές, δημάρχους και τοπικές κοινωνίες. Πριν οποιαδήποτε τελική απόφαση προηγείται ένας διάλογος με όλους τους ενδιαφερομένους».

Δημοσιογράφος: Τα απογευματινά χειρουργεία πότε τίθενται σε εφαρμογή;

«Δεν είναι θέμα που θα κλείσει αύριο. Είναι μια σκέψη την οποία έχουμε εκφράσει. Η πολιτική μας βούληση είναι να τα εφαρμόσουμε, κυρίως για να δώσουμε την ευκαιρία σε γιατρούς που θέλουν να εργαστούν περισσότερο, να μπορούν να το κάνουν.

Αντιλαμβάνομαι έναν πανικό και δεν μπορώ να καταλάβω κριτικές του τύπου «ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ». Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το αντίθετο. Θέλουμε την ενδυνάμωσή του και –μπορώ να σας πω- μόνο τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να ανησυχήσει μια τέτοια εξέλιξη. Όσοι χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανόν αν περίμεναν καιρό για το δημόσιο, να πήγαιναν σε ιδιωτικό. Άρα, η άλλη πλευρά πρέπει να ανησυχεί. Μου κάνει εντύπωση γιατί ορισμένοι οι οποίοι –υποτίθεται- προασπίζουν το ΕΣΥ, τελικά προασπίζονται τα συμφέροντα των ιδιωτών».

Δημοσιογράφος: Με τι επιβάρυνση;

«Ασφαλώς το απογευματινό χειρουργείο είναι για κάποιον που θέλει να πληρώσει. Αυτό θα προκύψει από τη συζήτηση που θα κάνουμε. Βάσει των ΚΕΝ που ήδη υπάρχουν μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Δε θα γίνει αύριο. Έχω ήδη μια επί της αρχής συζήτηση με την Ένωση των Συντονιστών Ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ βλέπουμε πως εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες».

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΡΑΚΙΝΤΖΗ

EktheshEOPYY     κλικ εδω

EOPYY-2ap  κλικ εδω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *