Έρευνα για να καταγραφούν τα κρούσματα καρκίνου στην Κρήτη

παγνη (2)«Θερίζει ο καρκίνος στην Κρήτη – Στοιχεία σοκ- Ασφυκτικά γεμάτες είναι καθημερινά οι Ογκολογικές Κλινικές στα νοσοκομεία». Μερικοί από τους τίτλους που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε. Αλλά ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία για τον καρκίνο; Δυστυχώς δεν υπάρχουν έρευνες που να συγκεντρώνουν τα πλήρη στοιχεία για τα νούμερα, τους ανθρώπους και τις μορφές καρκίνου που σε κάθε χώρα πλέον είναι αυτονόητα.

Έτσι, σήμερα η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης υλοποιούν αυτή τη δράση με σκοπό να γίνει μια μεγάλη έρευνα για τον καρκίνο στο νησί που θα προσπαθήσει να παρακολουθήσει για δέκα και πλέον χρόνια…πίσω τη σύγχρονη αυτή μάστιγα. Και σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει στο Ρέθυμνο θα συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης η προτεινόμενη προγραμματική σύμβαση.

«Όλοι οι γιατροί συζητούμε για την αύξηση των κρουσμάτων, όλοι ξέρουμε από την εμπειρία μας τι συμβαίνει. Αλλά μια εμπεριστατωμένη έρευνα θα δείξει ακριβώς τι συμβαίνει» λέει ο γιατρός και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Γιώργος Πιτσούλης.

Η έρευνα που θα γίνει σε συνεργασία με την ομάδα των γιατρών κ.κ. Γεωργούλια, Λιονή κ.ά. θα φτάσει μέχρι το 2004 και θα έχει σκοπό να καταγραφούν όλα τα στοιχεία κατά το αμερικανικό πρότυπο: από τις μορφές του καρκίνου, τις ηλικίες, τη διαστρωμάτωση, τη διαβίωση, τις αγωγές, το χρόνο επιβίωσης κ.λπ.

“Είναι σημαντικά θέματα τα οποία θα καταγραφούν και το Πανεπιστήμιο, η ιατρική κοινότητα, αλλά και η κοινωνία θα έχουν μια πλήρη εικόνα”, επισημαίνει ο κ. Πιτσούλης που προσθέτει ότι αυτή η έρευνα με ένα μικρό κόστος (35 χιλ. ευρώ) μπορεί να βάλει τις βάσεις για τη γνώση που δεν έχουμε σήμερα.

Το πόσο σπουδαίο είναι αυτό, αρκεί να θυμηθούμε ότι εικοσιτέσσερις χιλιάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο από καρκίνο στη χώρα μας ενώ 37.000 άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια μορφή της νόσου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IARC (International Agency for Research on Cancer). Επιπλέον η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο και έντονες γεωγραφικές διαφοροποιήσεις μεταξύ Bορρά και Nότου για ορισμένους τύπους καρκίνου, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες που οι τάσεις είναι σταθερά πτωτικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Επίσης ασφυκτικά γεμάτες είναι καθημερινά οι Ογκολογικές Κλινικές στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο, ενώ θερίζουν ο καρκίνος του πνεύμονα, του εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

 

Κ.Μπογδανίδης-ΠΑΤΡΙΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *