Επιστολή Γιαννακούρα στο Γεωργιάδη για τα Κ.Υ.Τροπαίων και Δημητσάνας

κυ_1Επιστολή στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας για τα κέντρα υγείας στη Δημητσάνα και στα Τρόπαια. Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Πριν από μερικές ημέρες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας αναρτήθηκε η πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δ. Κόντου για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τίτλο «Τα 4 βήματα για τη Μεταρρύθμιση». Στην εν λόγω μελέτη ο κ. Κόντος προτείνει να συγχωνευτούν τμήματα του ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας και να διατηρηθεί μια Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Καλλικρατικό δήμο.

Το σχέδιο αυτό επηρεάζει άμεσα το Δήμο Γορτυνίας, ο οποίος αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο κέντρα υγείας, ένα στη Δημητσάνα και ένα στα Τρόπαια. Είναι πραγματικότητα πως τα δύο αυτά κέντρα υγείας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ενός τόσο μεγάλου Δήμου και αρκετά δυσπρόσιτου λόγω της ορεινής μορφολογίας του. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε για κατάργηση του κέντρου υγείας των Τροπαίων και εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δήμου(που έχει προέλθει από τη συνένωση οχτώ πρώην δήμων) στο κέντρο υγείας της Δημητσάνας. Η μελέτη αυτή, δυστυχώς, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων του Δήμου Γορτυνίας.

Εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι σε μια τέτοια απόφαση! Το κέντρο υγείας των Τροπαίων όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά αντίθετα θα πρέπει να στελεχωθεί. Δε θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι οι οικισμοί που εξυπηρετούνται στο κέντρο υγείας των Τροπαίων, είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι με τη Δημητσάνα. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις που θα πρέπει να διανύουν οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα μεγάλες και ίσως να αποβούν μοιραίες για τους αρρώστους.

Θα ήθελα να τονίσω ότι οι ασκήσεις «επί χάρτου» που αυτή τη στιγμή γίνονται, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την περιοχή μας. Είναι λυπηρό που τέτοιου είδους αρμοδιότητες δεν έχουν περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες των περιοχών της. Η παραπάνω μελέτη είναι ένα περίτρανο δείγμα της μη σωστής εκτίμησης του Υπουργείου και της έλλειψης γνώσης των αναγκών των περιοχών της εκάστοτε περιφέρειας.

Κύριε Υπουργέ, σας προσκαλώ να επισκεφτούμε μαζί την περιοχή για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τις ανάγκες της. Τότε θα καταλάβετε ότι η θέση μας αυτή δεν είναι αποτέλεσμα τοπικισμού, αλλά πραγματικής ανάγκης των κατοίκων.

Με εκτίμηση

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Π.Ε Αρκαδίας

Ευάγγελος Γιαννακούρας

http://www.arcadiaportal.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *