Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ του υπουργείου Υγείας

βουλήΟ υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, έστειλε από το βήμα της Βουλής την προειδοποίηση προς τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Κλινικών ότι «αν δεν ανακαλέσει το μέτρο της επίσχεσης εργασίας και δεν προσέλθει σε διάλογο, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και ο ΕΟΠΥΥ θα λάβουν άλλα μέτρα».

Ο κ. Μπέζας χαρακτήρισε προσχηματική την επίσχεση εργασίας, σημειώνοντας ότι «αφορά μεγάλες και όχι μικρές ιδιωτικές κλινικές και λειτουργεί σε βάρος των ασθενών», και τις κάλεσε να την ανακαλέσουν και να δουν το θέμα με ψυχραιμία, ώστε μέσα από διάλογο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, που φθάνουν περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μπέζας διαβεβαίωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα κλείσουν τα νοσοκομεία πρωτοβάθμιας υγείας» και έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν όλοι, πλην της Χρυσής Αυγής που επιφυλάχθηκε, ότι καταψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων και η ενίσχυση των ιδιωτικών πολυκλινικών. Πάντως, οι επικρίσεις τους εστιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, στις διατάξεις του νομοσχεδίου οι οποίες, όπως υποστήριξαν, αφορούν στην πλειονότητα τους άσχετα υπουργεία, ενώ τα «πυρά» τους δέχθηκε κυρίως το άρθρο 18, σύμφωνα με το οποίο, «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως, εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31/8/2013, συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους».

«Από τα 20 άρθρα του νομοσχεδίου μόνο τα τέσσερα αφορούν θέματα του υπουργείου Υγείας» υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνεπής με τις μνημονιακές της δεσμεύσεις κλείνει νοσοκομεία, διατηρεί υγειονομικό απαρτχάιντ και ετοιμάζει τη διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας ενισχύοντας τις ιδιωτικές κλινικές».

«Θα ψηφίσουμε επί της αρχής, επιφυλασσόμαστε όμως επί ορισμένων διατάξεων για τις οποίες περιμένουμε περαιτέρω εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας» δήλωσε, από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε, μεταξύ άλλων, διευκρινήσεις για το άρθρο ένα του νομοσχεδίου, που επιτρέπει τη συστέγαση πολυιατρείων, τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε, όπως είπε, «να αποτραπούν άνευ όρων αδειοδοτήσεις».

Κατά, επί της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκε και ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς, καλώντας το υπουργείο Υγείας να δώσει εξηγήσεις γιατί, όπως ανέφερε, «τα 4/5 των διατάξεων του αφορούν άλλα υπουργεία». Παράλληλα, δήλωσε την αντίθεση του στο άρθρο 1, υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ωθήσει την ιατρική περίθαλψη σε άλλα επίπεδα δίνοντας τη δυνατότητα συστέγασης χωρίς να υπάρχει εταιρική σχέση μεταξύ των δικαιούχων.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αύριο επί των άρθρων, ενώ εστίασε την κριτική του κυρίως στη διάταξη με τις αδειοδοτήσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα δώρο προς τους μεγαλοκαναλάρχες που νέμονται τις συχνότητες.

«Για νομοσχέδιο αρμοδιότητας και ρυθμίσεων άλλων υπουργείων» έκανε λόγο η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου, η οποία επέκρινε τη διάταξη για τις αδειοδοτήσεις καθώς, όπως σημείωσε, στόχος είναι η νομιμοποίηση των ιδιωτικών καναλιών από την πίσω πόρτα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραχωρεί χωρίς κανόνες, δημόσια αγαθά.

«Είναι κάθετη η διαφωνία μας για τον τρόπο εισαγωγής άρθρων που αφορούν άλλα υπουργεία. Στόχος σας είναι η διαμόρφωση συγκεκριμένης πολιτικής για τη διασφάλιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Παράλληλα, δήλωσε ότι καταψηφίζει επί της αρχής, αλλά είναι θετικός για ρυθμίσεις που δίνουν λύσεις σε προβλήματα, όπως η διάταξη για την απλοποίηση του τρόπου πληρωμής των φαρμακοποιών.

Έντονη κριτική για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής με την κατάθεση διατάξεων σε άσχετα νομοσχέδια, άσκησε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει σοβαρότατο θέμα. Πρέπει να αποφασίσετε αν ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα θα γίνουν σεβαστά. Πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση ότι έχουν εξευτελιστεί βασικοί θεσμοί του συντάγματος και του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Αντιπαράθεση του Υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου

Το κλίμα στην Ολομέλεια πυροδοτήθηκε και οι τόνοι ανέβηκαν όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για μεθοδευμένη διαδικασία με φωτογραφικές διατάξεις προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κάνει ξέπλυμα μέσα από τη Βουλή, με μεθοδευμένες διαδικασίες και χαρακτήρισε το άρθρο 18 φωτογραφική, χαριστική ρύθμιση.

«Δεν γίνεται ξέπλυμα στη Βουλή, αλλά διάλογος με διαφανείς κανόνες όπως προβλέπονται από τον κανονισμό και το σύνταγμα» ήταν η άμεση αντίδραση του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα.

«Η απουσία των αρμόδιων υπουργών που προσυπογράφουν το νομοσχέδιο από τη συζήτηση είναι ενδεικτική ότι πιστεύουν πως η Βουλή είναι πλυντήριο και ξεπλένει παντός είδους ανομήματα. Η Βουλή πράγματι ενεργεί για ξέπλυμα κατά πλειοψηφία και αυτοί που τη συγκροτούν είναι υπόλογοι, όχι στη συνείδησή τους αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού» επέμεινε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Τέτοιου είδους εκφράσεις ρίχνουν νερό στον μύλο εκείνων που αρθρώνουν αντικοινοβουλευτικές κραυγές. Να μην εκπλησσόμαστε για το τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα» αντέτεινε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο κ. Μπέζας, ενώ ο προεδρεύων του Σώματος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, επεσήμανε: «Είναι θεμιτές οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, όχι όμως να φτάνουμε σε αυτά τα ακραία φαινόμενα».

Κλείνοντας τη συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί αύριο επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο κ. Μπέζας τόνισε μεταξύ άλλων: «Προωθούμε το νέο χάρτη υγείας σε πρώτη φάση σε Αττική και Θεσσαλονίκη με συνενώσεις τμημάτων. Δεν στοχεύουμε στην υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και σε καμία περίπτωση στο κλείσιμο μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας. Θέλουμε να γίνει ο ΕΟΠΥΥ μια ισχυρή οικονομική οντότητα. Η ανάδειξη ενός ισχυρού και αξιόπιστου ΕΟΠΥΥ είναι προς το συμφέρον των ασθενών για αυτό και θέλουμε να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *