ΙΣΑ. Η Ελλάδα διώχνει τους γιατρούς της. 6.872 γιατροί της Αθήνας έφυγαν στο εξωτερικό για την τελευταία πενταετία

ΙΣΑsmallΑθήνα, 30/10/2013

ΙΣΑ: Δε τους καλεί η Τουρκία – Τους διώχνει η Ελλάδα. Εδώ και τώρα επαναπροσδιορίστε το Σύστημα Υγείας• 6.872 γιατροί της Αθήνας έφυγαν στο εξωτερικό για την τελευταία πενταετία

«Επιστημονική αφυδάτωση και κοινωνική αιμορραγία» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τη μαζική φυγή των ελλήνων γιατρών προς αναζήτηση μιας καλύτερης επαγγελματικής τύχης σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Η ανεργία στο ιατρικό δυναμικό της Αθήνας σημείωσε τους πρώτους 10 μήνες του 2013 ένα ποσοστό 10,32% (2.598 γιατροί στους 25.163 ενεργούς) ενώ το 2012 ήταν 12,44% (3.147 γιατροί στους 25.303 ενεργούς), νούμερα που δείχνουν μια σχετική μείωση της ανεργίας από το 2012 στο 2013, λόγω της μεγάλης διαφυγής γιατρών τους τελευταίους 24 μήνες στο εξωτερικό.

Προορισμοί πρώτης επιλογής αποτελούν η Μ.Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γαλλία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νορβηγία, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος.

Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα της Ελλάδας, που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το πιο υψηλά εξειδικευμένο: τους ειδικευμένους γιατρούς της χώρας μας. Η θλιβερή αυτή διαπίστωση αυτή έγινε για ακόμη μία φορά αρκετά σαφής με τα πρόσφατα στατιστικά πορίσματα του Γραφείου Πληροφόρησης και Απασχόλησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία, παρατηρήθηκε 2,5 φορές μεγαλύτερη τάση της ιατρικής μετανάστευσης το πρώτο δεκάμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και 3,5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να αναζητήσει τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν, να κάνει σωστά το έργο της και να πάψει να τιμωρεί και να εξαθλιώνει τους έλληνες γιατρούς.

Οι νέοι εξειδικευμένοι γιατροί έχουν όλες τις επαγγελματικές πόρτες κλειστές, ενώ οι μεγαλύτεροι, που αποτελούν τον κύριο πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εργάζονται χρόνια απλήρωτοι σε νοσοκομεία και ιατρεία. Και μέσα σε αυτή την οικονομική εξαθλίωση των λειτουργών υγείας, συνεχίζει μια διαπόμπευση του ιατρικού σώματος περί υπερσυνταγογραφίας και υπερπαραπεμπτικογραφίας, αδιάκριτα και καθολικά.

Και αυτά, την ώρα που καλούνται οι γιατροί να συνταγογραφήσουν υπό καθεστώς απειλών, την ώρα που αναπτύσσεται μια τάση βίαιων μέτρων και εξαναγκασμού να ασκήσουν τελειωμένοι γιατροί αναδρομικά το Υπόχρεο Υπηρεσίας Υπαίθρου για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Τονίσαμε πολλάκις, ότι με απειλές δε δομείται η Υγεία. Το μόνο που επιτυγχάνεται, είναι να χάνει το ελληνικό κράτος τους γιατρούς του. Και αν δεν αλλάξει άμεσα η διαχείριση αυτή του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού, ο κάθε Τούρκος Υπουργός θα καλεί τους γιατρούς μας, που η Ελλάδα διώχνει.

Όπως ακριβώς έγινε με τους ασθενείς της Λέσβου που προσκλήθηκαν από τα φθηνά ιατρικά πακέτα των Τουρκικών νοσοκομείων, όπως με το πλωτό νοσοκομείο που ναυπηγήθηκε για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς του Αιγαίου, τώρα το πονηρό μάτι της Τουρκίας χτύπησε και τους έλληνες γιατρούς.

Επιτακτική ανάγκη θεωρούμε πως είναι να δομήσουμε ένα Σύστημα Υγείας που να μπορεί να στελεχώνει τις άγονες και τις παραμεθόριες περιοχές με Γιατρούς Αιχμής της Άγονης Γραμμής, εκπαιδευμένους και στην τηλεϊατρική και στην εξειδικευμένη υποστήριξη της Ζωής που απαιτεί η σταθεροποίηση και η αερομεταφορά του αρρώστου από τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Διαχρονική πρόταση του ΙΣΑ, ήδη από το 1999 με αναλογιστική μελέτη τεκμηριωμένη, ήταν η κατανομή του Ιατρικού Δυναμικού στη χώρα να γίνει βάσει της ανθρωπογεωγραφίας και των επιδημιολογικών στοιχείων της κάθε περιοχής μέσα από ένα δυναμικό Υγειονομικό Χάρτη που θα καλύπτει τις ιδιαιτερότητες της ελληνικές επικράτειας ως την Ακριτική Ζώνη ισότιμα, χωρίς να ωθεί τα παιδιά της, λόγω της ανεργίας, στην ιατρική μετανάστευση.

Σε όποιο μέρος και αν κατοικεί ο κάθε πολίτης, ο συνοριοφύλακας, ο αγρότης, ο ναυτικός, πρέπει να μπορεί να βρίσκει την υγειά του μέσα από έναν Εθνικό Υγειονομικό Επανασχεδιασμό Ισότιμης Κάλυψης σε όλη την Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του ΙΣΑ , ζητήσαμε να προωθηθεί Νομοθετική Ρύθμιση για Ειδικό Σύστημα Μοριοδότησης όλων των Γιατρών που θα στελεχώνουν τις Παραμεθόριες και Νησιωτικές Περιοχές της πατρίδας μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πιστεύει ότι σε αυτή την πανέμορφη Χώρα, οφείλουμε να διατηρήσουμε με κάθε τρόπο, τους Έλληνες ζωντανούς και υγιείς, σε κάθε μικρό ή μεγάλο νησί, για τη διατήρηση των ορίων των συνόρων μας, ως ύψιστη συνεισφορά στην Ελλάδα του Μέλλοντος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

3 thoughts to “ΙΣΑ. Η Ελλάδα διώχνει τους γιατρούς της. 6.872 γιατροί της Αθήνας έφυγαν στο εξωτερικό για την τελευταία πενταετία”

  1. Τα πράγματα είναι απλά… Η πίτα της αγοράς υγείας είναι πια περιορισμένη. Δεν είναι δυνατόν πλέον ο κάθε σκράπας που τελείωνε στις ρουμανοβουλγαρίες και έκανε κουτσά στραβά μια ειδικότητα να ανοίγει ένα μαγαζί, να συνταγογραφεί αβέρτα και να κόβει χαρτάκια και το κράτος να είναι υποχρεωμένο να τον αμοίβει αδρά. Αυτά τελειώσανε…
    Το κακό είναι πως αυτοί που φεύγουν έξω είναι οι καλοί, ο ρουμανοβούλγαρος δεν μπορεί να σταθεί σε ένα σοβαρό κράτος που έχει μια στοιχειώδη αξιολόγηση και αναγκαστικά θα προσπαθήσει να επιβιώσει εδώ.
    Κύριε και κυρία θέλεις να γίνεις γιατρός;;; Ταμεία δεν υπάρχουν να σε πληρώνουν, θέσεις στα νοσοκομεία έχω πια λίγες. Αν το θέλεις τόσο πολύ και είσαι πραγματικά καλός βγες στην αγορά και διεκδίκησε το κομμάτι της πίτας που αξίζεις. Η κρατικοδίαιτη ιδιωτική υγεία μας τελείωσε…

    Οι αρχισυνδικάλες και οι υπουργοί μας δεν έχουν κάνει τίποτα τόσα χρόνια για την αντομετώπιση του φαινομένου του πληθωρισμού γιατρών γιατί υπήρχαν δανεικά να φάνε όλοι και κανείς να μην μιλάει.

    Η λύση είναι μία… εξετάσεις για έναρξη ειδικότητας για να συνεχίζουν αυτοί που πραγματικά αξίζουν (δυστυχώς δεν μπορεί να ξεχωρίσει ο κατιμάς των ξένων πανεπιστημίων σε πιο πρώιμο σταδιο) καθώς και κρίση των νοσοκομείων που δίνουν ειδικότητα ωστε να παρέχουν σψστή εκπαίδευση.

    όλα τα άλλα είναι λόγια

  2. Δεν μου λες …Francesco.

    Εσυ που τελειωσες στο …Οxford University .
    Απο που κι ως που κρινεις και συγκρινεις σχολες και πανεπιστημια ;;;
    Και πανω απ’ολα ποιο νομιζεις οτι ειναι το επιπεδο της ψωροκωσταινας και των ΑΕΙ της !;!;!

    Υπαρχει ενα αρχαιο ρητο που, καλο θα ηταν, να το εφαρμοσεις στη ζωη σου γιατι εχεις να κερδισεις πολλα.
    ” Μην κρινεις ινα μην κριθης “.

    Τετοιες υπεραπλουστευμενες θεωριες δεν στεκουν πλεον σε μια χωρα που πρεπει να αξιοποιησει καθε αξια που εχει για να καταφερει να ορθοποδησει !!!

    Και για να αρχισουμε απο εσενα, απο ποιο κρατιδιο της …Ισπανιας μας γραφεις ;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *