Νέα από Αρκαδία. Ημέρα μνήμης και στοχασμού

ARKADIA18-150x15017Σαφώς η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σταθμό για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και κατ’ επέκταση για την παγκόσμια ιστορία. Ολόκληρος ο κόσμος, βυθίστηκε στη φρίκη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Νοσηρά μυαλά αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα, μέσα σε λίγα χρόνια, στην προσπάθειά τους να αναδείξουν την άρια φυλή ως ανώτερη όλων και να αφανίσουν τους «μιαρούς» εφαρμόζοντας την «τελική λύση». Το ελληνικό ΟΧΙ εκφράστηκε απέναντι στην πολιτική θεωρία του φασισμού και την μιλιταριστική – δολοφονική πρακτική του, το ναζισμό. Ένα ΟΧΙ απέναντι στις παρανοϊκές επιταγές των Χίτλερ και Μουσολίνι.

Σήμερα αυτό το «ΟΧΙ» γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ. Ο εορτασμός της ιστορικής επετείου πρέπει να καταστεί πηγή έμπνευσης για την άρθρωση των δικών μας «ΟΧΙ» απέναντι στο νεοναζισμό και στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας. Απέναντι στην ξενοφοβία, τον διαχωρισμό των πολιτών με βάση ρατσιστικά κριτήρια και τον καταλογισμό ευθυνών με μοναδικό κριτήριο την καταγωγή. Τα δικά μας «ΟΧΙ» πρέπει να υψωθούν απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό που επιβάλλεται, και τα δικά μας «ΝΑΙ» στην ειρήνη, την ισότητα, την πολυπολιτισμικότητα πρέπει να επικρατήσουν.

Στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις που οργανώνονται σε όλες τις πόλεις και τα χωριά δεν πρέπει επ ουδενί να αποτελέσουν αιτία πόλωσης και διχασμού, με ακραία συνθήματα και διαμαρτυρίες. Όλα τα δημοκρατικά κόμματα κι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να επιμείνουν στην ανάδειξη του αντιφασιστικού και αντιναζιστικού νοήματος της 28ης Οκτωβρίου και να μην προβάλουν μια μικροκομματική, με βάση την ημέρα και τον εορτασμό, αντιπαράθεση στην κυβερνητική πολιτική. Να αδράξουν την ευκαιρία για παλλαϊκή καταδίκη και απομόνωση των φασιστών και των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και όχι για να κάνουν κομματική πολιτική!

Αλλωστε, έχουν τόσες ευκαιρίες για αντιπολίτευση όλες τις μέρες του χρόνου, οπότε δεν έχουν και νόημα οι λογικές των «λαϊκών παρελάσεων» την 28η Οκτωβρίου. Αυτά δεν συνιστούν πρακτικές αριστερών δημοκρατικών κομμάτων εξουσίας, αλλά πρακτικές αριστερίστικων ομάδων. Από την άλλη πλευρά, είναι ευκαιρία όλοι να ξανασκεφτούμε σοβαρά το νόημα πια αυτών των παρελάσεων… Αλλο ο εορτασμός, η μνήμη και ο αναστοχασμός σ’ ένα τόσο σημαντικό γεγονός όσο η 28η Οκτωβρίου, για τη νεότερη ελληνική Ιστορία και άλλο το ξεπερασμένο από τα πράγματα «σχήμα» των παρελάσεων, που αντιστοιχεί σε άλλες εποχές… Και κάτι ακόμα: Με μικρή συμμετοχή του κόσμου και μεγαλύτερη της… Αστυνομίας, τι νόημα έχει;

ΕΣΠΑ – Γρηγορίου Λαμπράκη

Η ανάπλαση της Γρηγορίου Λαμπράκη εντάσσεται τελικά στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου κ. Σμυρνιώτη στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο και με το ποσό των 408000 ευρώ.

Το ίδιο και ο χώρος της Βίλλας Τουρκοβασίλη που είχε προταθεί από το δήμο για ένταξη και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Πράσινου ταμείου με τίτλο: «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων για την απόκτηση της βίλας Τουρκοβασίλη» τελικά επελέγη προς τούτο με το ποσό των 550.000 ευρώ. Έτσι αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα η απόκτηση της Βίλας μαζί με οικοπεδική έκταση ενός στρέμματος γύρω από τη βίλα.

Jessica – λαμπτήρες

Μετά από καταγραφή των υπαρχόντων φωτιστικών της πόλης ο δήμος προτίθεται μέσω του προγράμματος jessica της Περιφέρειας Πελοποννήσου να τα αντικαταστήσει με καινούργιους λαμπτήρες LED. Από την αντικατάσταση αυτή εκτιμάται πως το ετήσιο όφελος για το δήμο θα είναι της τάξης των 250000 ευρώ, με σημαντική επίσης μείωση του εκπεμπόμενου CO2.

Το βραβείο Lumen Prize

Στην εφημερίδα Καθημερινή διαβάσαμε πως η Κατερίνα Αθανασοπούλου, με καταγωγή από το Στάδιο Τεγέας, ανεψιά του πανεπιστημιακού και τέως διοικητή της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου, έλαβε το φετινό Lumen Prize, το κορυφαίο βραβείο στον χώρο των ψηφιακών τεχνών. «Το έργο της Κατερίνας Αθανασοπούλου «Apodemy» (αποδημία), σύμφωνα με την εφημερίδα και το συντάκτη της Γιώργο Λιάλιο, επικράτησε ανάμεσα σε 700 έργα από 45 χώρες που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό. Το Lumen Prize είναι ένα διεθνές βραβείο που αναδεικνύει «τα καλύτερα των Καλών Τεχνών που δημιουργούνται με ψηφιακά μέσα» και διοργανώνεται ετησίως από το Treberfydd Foundation και τον δήμο του Cardiff στην Ουαλλία. Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι 50 επικρατέστερες συμμετοχές «ταξιδεύουν» με τη «The Lumen Prize Exhibition» σε γκαλερί και χώρους τέχνης ανά τον κόσμο για ένα έτος. Το έργο είναι μια τρισδιάστατη ψηφιακή αλληγορία για τη σύγχρονη Αθήνα, εμπνευσμένη από τον Πλάτωνα, που παρομοιάζει την ανθρώπινη ψυχή με ένα κλουβί και τη γνώση με πουλιά που πετούν φυλακισμένα μέσα του».

Υποψηφιότητες

Την πρόθεσή να θέσει υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με την Οικολογία – Αλληλεγγύη εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου Πάνος Σουκαράς. Τούτο θα γίνει επίσημα και με συνέντευξη τύπου που θα δώσει μέσα στον Νοέμβριο στην Τρίπολη, με θέματα που θα σας ανακοινωθούν εν καιρώ.

Περιβάλλον και ενεργοί πολίτες

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου, στα πλαίσια των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, διοργανώνει Ημερήσια Επιμορφωτική Δράση Ενηλίκων με θέμα: Περιβάλλον, έκφραση και ενεργοί πολίτες

Η δράση χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθεί περιβαλλοντικό μονοπάτι σε καστανοδάση της περιοχής. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις λειτουργίες του δάσους και των οικοσυστημάτων, αλλά και με τα συναισθήματά τους, σε μια εσωτερική αλλαγή που προκαλεί η επαφή με τη φύση. Το δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του ΚΠΕ Καστρίου. Ο ηθοποιός-θεατρολόγος Σαράντος Κωτσιόπουλος, υπεύθυνος του θεατρικού εργαστηρίου «Θεατρόσφαιρα», θα καθοδηγήσει τα μέλη της ομάδας ώστε να «λυθούν» σωματικά και να ανοίξουν τα εκφραστικά τους μέσα, για να δημιουργήσουν δρώμενα που αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των εκπαιδευόμενων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, οικολογικής ισορροπίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Να μην προσκαλείται

Προς τον Περιφρειάρχη η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης από τον Περιφερειοακό Σύμβουλο κ. Βαγγέλη Γούργαρη, για την «επιμονή» του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει να ενημερώνει και να προσκαλεί στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Τούτο παρά το αίτημα και άλλων συμβούλων « να μην προσκαλείται η ναζιστική εγκληματική οργάνωση σε εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια», γιατί «είναι εγκληματική οργάνωση, που με ρατσιστικό μίσος έχει δολοφονήσει, βασανίσει εκατοντάδες μετανάστες, εργαζόμενους, μικροπωλητές, εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ, δολοφόνησε τον 34χρονο Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι και πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά από το λαό για τα εγκλήματά της». Γι αυτό και ερωτά: «Θα σταματήσετε να καλείτε τους φασίστες στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια;»

Χαμογελάτε

Πιττάκιον: Η προγραμματική συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου μου θυμίζει τον αξέχαστο Ντίνο Ηλιόπουλο που στην ταινία «Ζητείται ψεύτης» έλεγε: Ήταν ψηλός, μετρίου αναστήματος, παχουλός πολύ …προς το αδύνατο, με μια μουστακάρα …να έτσι δα, ένα μουστακάκι. Πηγή: matrix24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *